Volontiraj u Živoj knjižnici!

Prije živih knjižnica, knjige volonteri će sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci.

Rijeka – U sklopu projekta Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama, koji financijski podržavaju Primorsko-goranska županija i Grad Opatija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke organizirat će žive knjižnice za učenike i učenice srednjih škola te za javnost na području PGŽ u 2018. godini.

– Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Tako se otvara neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’, poručili su organizatori iz Udruge PaRiter.

Udruga PaRiter ovim putem poziva zainteresirane pripadnike manjinskih skupina da svojim sudjelovanjem doprinesu ovom događanju te kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potaknu razbijanje stereotipa, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, kao i bolje razumijevanje. Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici, stranci (koji privremeno ili duže vrijeme žive u Hrvatskoj), roditelji djece s poteškoćama u razvoju … svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti živu knjižnicu svojom pričom. Sudjelovati mogu i osobe koje ne govore hrvatski jezik – udruga će osigurati prevoditelje.

– Prije živih knjižnica, knjige volonteri će sudjelovati na jednodnevnom treningu u Rijeci. Više informacija možete saznati na internetskoj stranici Udruge PaRiter. Prijaviti se možete e-mailom na udrugapariter@gmail.com ili na 095 3935 611 a najkasnije do 25. travnja, dodali su organizatori.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!