Zadarski umjetnici ove subote predstavljaju se opatijskoj publici @ Muzej turizma

...arhiva...

…arhiva…

Naše zajedništvo rezultat je dugogodišnjeg poznanstva nas zaokupljenih istim – slikarstvom. Iako su naša iskustva različita, ova izložba predstavlja održivu cjelinu. Profesionalne razlike među nama opstaju, i taj neposluh otvara prostor za permanentni dijalog o umjetnosti, istaknuli su umjetnici, čija će izložba biti otvorena do 5. ožujka 2017.

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u subotu, 18. veljače, s početkom u 19 sati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ biti će otvorena zajednička izložba zadarskih umjetnika Maje Pavin Radaljac, Stipana Kujundžića, Igora Rončevića i Stipe Zrilića.

Stipan Kujundžić

Stipan Kujundžić

Naše zajedništvo rezultat je dugogodišnjeg poznanstva nas zaokupljenih istim – slikarstvom. Iako su naša iskustva različita, ova izložba predstavlja održivu cjelinu. Profesionalne razlike među nama opstaju, i taj neposluh otvara prostor za permanentni dijalog o umjetnosti. U Zadru, čija je likovna scena treperava i u stalnom nastajanju, dijelimo istu potrebu za stvaranjem. Zanimljivo je da je u prijašnjim vremenima Zadar bio mjesto pogodno za afirmaciju modernističke literature i glazbe. Likovne umjetnosti gotovo da nije bilo. Ona se pojavljuje kasnije, u hladu dviju značajnih izložaba. Prva je bila Plavi salon, izložba slikarstva vezanog uz motiv plave boje, mora i Mediterana. Meni osobno ona je bila vrlo važna jer sam prve likovne impulse osjetio upravo ondje. Druga je bila Čovjek i more, internacionalna izložba crno-bijele fotografije. U doba podjele svijeta i hladnog rata predstavljala je jedno od rijetkih mjesta susreta umjetnika Zapada i Istoka. Osnutkom Hrvatskog društva likovnih umjetnosti priključuju mu se svi likovni umjetnici zadarskog područja, što je rezultiralo profiliranjem i osvješćivanjem naših umjetnika. Nastaje nadasve jak osjećaj pripadnosti. Društvo je u Zadru izvršilo svoju funkciju pa je uza nj danas nastalo još nekoliko društava kojima pripadamo i nas četvoro. Razlog našeg okupljanja ne počiva na estetskoj ili profesionalnoj sličnosti. Više je nalik na neformalno okupljanje kakvo je uobičajeno za pojedince zaokupljene sportom, ribolovom, Velebitom… Iako postoje brojne udruge, one više nisu neophodne kao mjesto okupljanja umjetnika, mjesto afirmacije njega i njegova rada. U digitalno vrijeme umjetnik u informativnom prostoru postaje sam svoja galerija, trgovina, zbirka, pa i muzej. Ova će izložba, također, imati svoju digitalnu promociju na društvenim mrežama u kojima smo nazočni.Na svojim pozicijama Zrilić i Kujundžić lako su započeli stvarati svoj registar pojedinosti i ugrađivati ih u vlastitu liniju komunikacije sa sredinom u kojoj obavljaju svoje dnevne poslove da bi zbog toga u neko doba postajali vikend-umjetnici. Pavin i Rončević također prakticiraju tu opciju jer umjetničkoj struci poučavaju na školama, napisao je Igor Rončević.

Maja Pavin Radaljac

Maja Pavin Radaljac

Igor Rončević rođen je 1951. u Zadru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1971. upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 1976. diplomira u klasi prof. Šime Perića. Od 1979. do 1981 godine suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Po završenu školovanju postaje član Zajednice umjetnika Hrvatske. Stipendiju francuske vlade koristi 1981/1982. godine na Académie des beux-arts u Parizu. U nekoliko navrata boravio je na studijskim putovanjima u Italiji, Njemačkoj i SAD-u. Od godine 1996. zaposlen je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj kao redoviti profesor vodi svoju klasu na slikarskom odsjeku, a predaje i na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Samostalno izlaže od 1976. godine. Izlagao je na sedamdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi. Godine 2006. u izdanju „Mete“ tiskana je monografija Igor Rončević. Za svoj je rad primio niz priznanja i nagrada, među kojima Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2001) i Republičku nagradu za slikarstvo Vladimir Nazor (2004). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Maja Pavin Radaljac rođena je 1. travnja 1975. godine u Zadru. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, odjel industrijskog dizajna, a 2000. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na odjelu slikarstva u klasi profesora Igora Rončevića. Radi kao profesor na Školi primijenjene umjetnosti u Zadru.

Igor Rončević

Igor Rončević

Stipan Kujundžić rođen je 1952. u Grubinama kod Imotskog. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1977. godine. Specijalizaciju interne medicine završio je 1985. u Zagrebu, a sljedeće godine i poslijediplomski studij iz gastroenterologije i hepatologije. Godine 1995. otvorio je privatnu internističku ordinaciju u Zadru. Prve savjete u slikanju dobio je od oca Ivana Augustina Kujundžića i, kasnije, od učitelja Mirka Grabovca. S prijateljima i umjetnicima iz Zadra 2000. godine osniva umjetničku udrugu Zadart. Osim što je član udruge Zadart, član je i udruge Lik – Likovnjaci imotske krajine. Održao je niz samostalnih i zajedničkih izložbi s članovima Zadarta i Lika.

Stipe Zrilić rođen je 1959. godine u mjestu Bruška, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju Jurja Barakovića završio 1977. godine u Zadru, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1982. godine. Član je Matice hrvatske te nekoliko slikarskih udruga. Sklonost prema likovnom izražavanju iskazivao je od dječjih dana. Slikarstvom se bavi amaterski, intenzivnije u zadnjih petnaestak godina, i to uglavnom u tehnici akrilnih i pastelnih boja. Slikarska znanja stekao je samoučenjem. Svoja je djela izlagao na nekoliko humanitarnih i skupnih izložbi. Osim u Republici Hrvatskoj (Zadar, Biograd n/M, Sali) sudjelovao je i na izložbi World Peace Art Exhibition u Tokyju (Japan), u Galeriji “Old Court house” u Woodstocku (Illinois, SAD), u Češkoj Republici u Budjeovicama i Brnu, a samostalne izložbe održao je u Zadru (dvije), Benkovcu (dvije), Sukošanu, Preku i Ninu. Sudjelovao je i u radu nekoliko međunarodnih likovnih kolonija koje su se održavale na području Zadarske županije.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!