Zamjena postrojenja starog više od stoljeća: Na Učki se gradi nova vodosprema Poklon vrijedna 9 milijuna kuna

Vodosprema će prihvaćati vode iz izvorišta Vela i Mala Učke koje gotovo čitavu Liburniju opskrbljuju pitkom vodom i bit će nam značajna osobito u ljetnim mjesecima kada se, zbog manjka vode, moramo osloniti na izvore izvan našeg vodoopskrbnog sustava, kazao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.

Učka – Devet milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje vodospreme na Poklonu, koji se 85 posto financira iz fondova Europske unije, a s 15 posto od strane Ministarstva poljoprivrede – danas je predstavljen javnosti na Učki.

– Gradi se na nadmorskoj visini od 900 metara, a zamijenit ćemo vodospremu kapaciteta 35 kubičnih metara koja je u pogonu više od stotinu godina s novom, ukupne zapremine 800 „kubika“. Vodosprema će prihvaćati vode iz izvorišta Vela i Mala Učke koje gotovo čitavu Liburniju opskrbljuju pitkom vodom i bit će nam značajna osobito u ljetnim mjesecima kada se, zbog manjka vode, moramo osloniti na izvore izvan našeg vodoopskrbnog sustava, kazao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.

Naglasio je kako će Grad Opatija u projektu sudjelovati s financiranjem 275 tisuća kuna troškova koji su u aplikaciji ocijenjeni neprihvatljivima, a Liburnijske vode snosit će trošak PDV-a od oko 1,75 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Godina iz slovenske Kozine, a nadzorni inžinjer je Marijan Stella, dok je rok za završetak radova postavljen na 30. studenog ove godine. Na terenu su trenutačno u tijeku pripremni radovi.

– Zamjena stare i male prekidne komore novom građevinom obavlja se u sklopu namjeravane cjelovite obnove dovodnih i odvodnih cjevovoda, odnosno cijelog vodoopskrbnog sustava na području Učke izgrađenog početkom 20. stoljeća, objasnio je Mrak.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić pohvalio je liburnijsko komunalno društvo za izvrsno iskorištavanje sredstava dostupnih putem europskih fondova, kazavši da bi financiranje investicije u zamjenu infrastrukture, vrijedne preko 100 milijuna kuna, bilo nemoguće za lokalnu samoupravu, ali kako će se, sukladno strateškim prioritetima Grada Opatije, realizirati zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Liburnijskim vodama i zalaganju djelatnika ove komunalne tvrtke.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!