Zanimljiva inicijativa Savjeta mladih: Street art ukrasit će zidove etnografskim običajima Kvarnera @ Opatija

Savjet mladih

Gradsko vijeće na svojoj je nedavnoj sjednici prihvatilo program rada Savjeta mladih za 2018. godinu, a nakon dvije godine nepostojanja ovog tijela, novi saziv najavio je i aktivno uključivanje u izradu Lokalnog programa za mlade.

Opatija – Savjet mladih Grada Opatije, savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, konstituiran je u posljednjim danima prošle godine, a saziv koji čine predsjednik Kristian Tončić, potpredsjednica Sara Sušanj te članovi Ivona Bugnar, Raisa Gojak, Maša Kik, Iva Negro i Dino Žigulić ambiciozno je krenuo u rad, pokazavši kako će nakon duže pauze tijekom koje se nije uspjelo skupiti dovoljno mladih za formiranje ovog tijela, tijekom naredne dvije godine oni ipak izboriti za svoj prostor.

Gradsko vijeće na svojoj je nedavnoj sjednici prihvatilo program rada Savjeta mladih za 2018. godinu, koji je predstavila potpredsjedica Sušanj, kazavši kako se, s obzirom da Savjet mladih započinje svoje djelovanje nakon dvije godine, velik dio programa odnosi na ostvarivanje suradnje i povezivanje s odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama u kulturi, udrugama mladih koje djeluju na području Grada Opatije te predstavljanju javnosti.

– Dva središnja događaja programa rada su obilježavanje Dana zdravlja u suradnji s Malonogometnim klubom Gorovo, udrugom Žmergo, Gradskim društvom Crvenog križa Opatija te Klubom mladih Gradskog društva Crvenog križa Opatija čiji je cilj informirati mlade i ostale građane o važnosti zdravih navika i zdravom načinu života, te obilježavanje Dana mladih poticanjem stvaralaštva i društvenog uključivanja mladih čiji je cilj okupiti mlade na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici kroz ukrašavanje jednog gradskog zida specifičnim etnografskim i folklornim običajima Kvarnera. Riječ je o prikazu lokalne baštine na suvremeni način, inovativnim oblicima street arta, putem kojeg umjetnost izlazi u javni prostor i dostupnija je građanima, navedeno je u obrazloženju programa.

Članovi Savjeta mladih planiraju sudjelovati u organizaciji Eurochildove konferencije u studenome i 14. Susretu dječjih vijeća Hrvatske kao voditelji radionica o dječjim pravima i aktivnoj dječjoj participaciji.

– Savjet mladih Grada Opatije prepoznaje potrebu sustavne podrške u razvoju mladih pa će tako kontinuirano i ozbiljno poticati izradu Lokalnog programa za mlade, sudjelovati u njegovoj izradi te nastojati poticati otvaranje kluba za mlade u okviru projekta Start up inkubatora za kreativni turizam, stoji u planu rada centralnog gradskog tijela posvećenog mladima.

Ukupan proračun Savjeta mladih za 2018. godinu iznosi 35 tisuća kuna.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!