Zelene i plave eko akcije

eko_akcija_smKastav, Opatija – Ovoga vikenda u Kastvu i Opatiji održavaju se akcije čišćenja, a sve s ciljem da se uljepša mjesto u kojem živimo. U subotu , 08. svibnja od 8,00 do 12,00 sati na Crekvini će se okupljati zainteresirani sudionici u eko akciji – ”Volim Hrvatsku – Volin Kastav, Lepči j’ svet z manje smet”.
Predviđene su sljedeće akcije: uređenje opreme i staza šetnica u Lozi i Lužini, sakupljanje otpada na šumskom putu Crekvina – Zvirić – Pavletići, uređenje prostora oko škole, vrtića, sakupljanje otpada Ćikovo (Žegoti). U akciju su uključeni članovi Gradskog vijeća, članovi radnih tijela Gradskog vijeća, članovi Savjeta mladih Grada Kastva, Centar mladih Grada Kastva, djelatnici JUO, članovi udruga sa područja grada Kastva, članovi pusnih odbora, Turistička zajednica Grada Kastva, Turistička agencija ”Kastavea”, osnovna škola i dječji vrtići, djelatnici Bršjanovca, DVD Kastav, građani grada Kastva. Jedini uvjet za sudjelovanje je da dođete odjeveni u prikladna radna odijela, rukavice te da uzmete neki ručni alat. Za koordinaciju akcije zaduženi su Dolores Kukurin (kontakt telefoni: 691-425, 099/218 5901), Miodrag Blagojević (mob: 091/764 9743), Matej Mostarac (mob: 091/941 4078), pa svi zainteresirani neka se jave i uključe u ovu eko-akciju. Nakon završetka akcije druženje se nastavlja uz fažol na Crekvini. U slučaju kiše eko-akcija će se održati 15. svibnja 2010. godine.
U Opatiji akcija će se održati u nedjelju, 9. svibnja 2010. u vremenu od 10,30 do 12,00 sati, a u akciju se pozivaju i ostale organizacije i udruge s područja Grada Opatije i šire. U sklopu programa ”Opatija zdravi grad” provodi se projekt “Opatijo bajna, Opatijo sjajna” gdje se redovito čisti priobalje i obala u gradu Opatiji. Vatrogasci Grada Opatije i ove će godine, u sklopu obilježavanja 4. svibnja organizirati akciju čišćenja opatijskog podmorja. Dana 4. svibnja obilježava se dan vatrogastva u RH jer je na ovaj datum blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i svibnja – mjeseca zaštite od požara. Nakon uspjeha prethodnih akcija, ove godine akcija se širi i na prostor luke Volosko. Organizatori akcije su vatrogasci grada Opatije u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, ispostavom Opatija. U moru unutar opatijske i vološćanske luke vršit će se čišćenje podmorja od krupnog otpada, te se ovim putem planira potaknuti ostale institucije i udruge da se što više angažiraju u zaštiti okoliša.
Protekle 2009. godine u akciji je sudjelovao ukupno 62 vatrogasca, a od toga su opatijski vatrogasci kao domaćini sudjelovali s 39 članova, a akciji se odazvalo i 23 gostiju s ukupno 17 ronioca. Ove godine očekuje se veći broj ljudi koji će podržati ovu akciju.
Serena Calderara

error: Content is protected !!