Zeleni Kastav u ponedjeljak ima 22. izdanje – Nova prilika za opskrbu zdravim i organskim namirnicama

ARHIVA

U sklopu ciklusa predavnja “Hranom u budućnost”, uz sajam, a kao dio Revije zelenog filma, bit će u Gradskoj vijećnici prikazan film “Ratnik smećem”. Početak projekcije je u 19 sati, također u ponedjeljak, a ulaz je slobodan.

Kastav – Dvadeset i drugo izdanje sajma ekološke, biodinamčke i organske hrane Zeleni Kastav održat će se sutra, u ponedjeljak, 13. kolovoza, u vremenu od 17 do 20 sati u centru Kastva, na Fortici.
– S nama će biti dvadeset i pet uzgajivača i proizvođača s proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško, kazala je koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.

U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće i vodne prerađevine, sirupi i sokovi , mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, namazi od medvjeđeg luka, ulje, brašno i melemi konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Također, na stolovima izlagača naći će se češnjaka, kapule, slanutka, mladog friškog graha, razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja…

– Iz Gorskog Kotara dolaze nam zadnje ovoljetne jagode iz ekološkog uzgoja OPG-a Iva Štiglic Božanić, a iz Istre OPG Lorena Trčak, te OPG Brolich Ante iz Sv. Trojstva donose prvu ovogodišnju svježu aroniju. Sa nama će biti i OPG Stipe Štavlić sa svježim jajima iz nekonvencionalnog uzgoja, kokice borave na podnožju Velebita, kao i OPG Alen Kurbegović iz Skrada koji donosi svježe maline i štrudle sa svježim voćem i jabukama. OPG Dijana Prpič iz Karlovca po prvi biti će sa nama i to sa ponudom korjenastog povrća, mladog graha i mermelada, kao i „Pannonian Grain“ iz Osijeka s hladno prešanim ekološkim uljima, proteinima i brašnima suncokreta, konoplje, buče, oraha, lješnjaka i lana. Bit će tu i presadnica, raznih sorti jagoda i povrća, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje, kazala je Kukurin Barić.

U sklopu ciklusa predavnja “Hranom u budućnost”, uz sajam, a kao dio Revije zelenog filma, bit će u Gradskoj vijećnici prikazan film “Ratnik smećem”. Početak projekcije je u 19 sati, također u ponedjeljak, a ulaz je slobodan.

– Riječ je o zanimljivom dokumentarnom filmu o alternativnoj gradnji samoodrživih kuća od besplatnih, prirodnih i recikliranih materijala. Gradnja Earthshipa ili Zemljobroda stara je oko 40 godina, a njezin koncept je razvio američki arhitekt Michael Reynolds. On je imao viziju kuće po načelima održive arhitekture s autohtonim ili recikliranim materijalima tog područja, koja će se oslanjati na prirodne izvore energije, rekla je Kukurin Barić.

Kazala je kako je gost na projekciji filma Alen Zenzerović koji je takvu kuću sagradio nedaleko Rijeke, a nakon projekcije održat će se i razgovor sa Zenzerovićem. Kao i svaki puta do sada, postor sajma i stolove proizvođača ukrašavat de radovi dječjih vrtića “Vladimir Nazor”,”Kockica” i “Poneštrica”, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva, „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije i “Drago Gervais” iz Brešca.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!