ZVJEZDANA ČITANKA: Zemljani znaci – bik, djevica, jarac

Nova rubrika... Zvjezdanu čitanku pratite svakih dvadeset dana...

Nova rubrika… Zvjezdanu čitanku pratite svakih dvadeset dana…

Najopipljivija. Najkonkretnija. Najvidljivija.
Svuda oko nas. Zemlja.
Suha, raspucala, plodna koja nam daje, rahla, namočena, neplodna, škrta…
Zemlja naša svakidašnja.
Koja nas hrani.

U zemljane znakove spadaju Bik, Djevica i Jarac . Zajednička osobina ovih znakova je potreba za stabilnošću, potreba da budu sigurni. Sigurnost pronalaze u materijalnim vrijednostima, u svemu što posjeduju. Vrlo im je važno bankovno stanje na računu koje, da je po njihovu, ne bi trpilo nikakve promjene. Osim na više.

Vrlo su trezveni, razumni i sigurno nisu od onih kojima je glava u oblacima. Jer treba zaraditi, treba brinuti o egzistenciji, treba planirati, platiti račune za tekući mjesec, misliti što ćemo sutra jesti… Vidim ih u redovima onih koji tvrde da se „od ljubavi ne živi“. I u redovima onih koji znaju da “ ljubav ide kroz želudac“.

BIk

BIk

BIK
Poslije ranog proljeća kada se sve budi, klija i izbija iz zemlje dolazi period u kojem nam se nudi obilje svega u prirodi. Zima je odavno prošla, stabla se savijaju pod plodovima, košare su pune voća i povrća u svim bojama. Miješaju se crvena boja jagode, mame nas trešnje, nude se svežnjići svježe ubranih rotkvica, mirišu maline. Bogatstvo okusa i mirisa. Toliko privlačnih za sve, a kamoli ne za Bika. Jer Bik je kralj čula. I naprosto obožava mirise, okuse, obožava opipati, dotaknuti, čuti, vidjeti … prstima. Pa se izvaliti u hladovinu i uživati u životu „punim plućima“. I najbolje ga je ne ometati danas dok se sladi svime što nam život pruža. Sutra će ponovo krenuti ispočetka u radne pobjede. Kako bi mogao ponovo uživati. Kako bi si mogao ponovo to priuštiti.

U Bika se uvijek možete pouzdati, jer je on stabilna osoba koja ne voli ulaziti u rizike i uvoditi nepotrebne promjene u život koje će ga samo uznemiriti. Nerado mijenja posao, partnera, navike čak i kada više nije toliko zadovoljan njima (Bik je fiksni znak). Strah od novog, drugačijeg često ga drži ukopanog na mjestu. Kad odluči nešto promijeniti znači da se to više zaista nije moglo izbjeći. Ali kada je kraj, onda je kraj. I povratka na staro više nema. Jer Bik se teško pokreće, ali kad jednom krene, neće galopirati kao Ovan, ali će sigurno stići tamo gdje je naumio.

Đenifer Blažić

Đenifer Blažić

Kako je Bik vezan uz materiju, simboliku Bika pronaći ćemo u svemu što ima veze sa novcem pa u simbolici Bika pronalazimo banku, blagajnika, prihod, profit, novčanik, torbu. Kako mu ni uživanje nije strano simboliku pronalazimo i u hrani, jedenju, ali i u ljepoti, muzici, nakitu.

Bika povezujemo uz busen zelene trave, uz plodnost i obilje, uz zemlju koja je nahranjena ,bogata , rodna baš kao što je opisuje Đ. Balašević u svojoj pjesmi Ljubio sam snašu na salašu :

„Eto, onomad mi baš umro tetak, iz Gospođinaca, i ostavio mi dvanaest jutara zemlje, ritske, znaš kakve?
Kažu navodnjavaj, ne znam, đubri, prskaj, ovo, ono, ibridi…
Ma kakvi, znaš kakva je ovo zemlja?
Tu kad bi dugmad posejo opet bi nešto niklo. Ja ti kažem- tu bi mogo sejati i kikiriki, i artičoke, ondak ono, ono drvo što crnci pravidu lebac od njega.
I čudo jedno, pa sve bi tu izraslo. Takva zemlja.

DJEVICA
Dok je Bik usmjeren na materijalnu sigurnost i užitak, pa za njega važi parola „U se, na se i poda se“ Djevica će također biti zainteresirana za materiju, ali i za praktičnost, konkretnost, analizu, razmišljanje, detalje. Djevica nije znak koji se voli eksponirati i najvažnija područja njenog djelovanja su odgovornost, dužnosti u svakodnevnom životu. Zainteresirana je za područje zdravlja , pa neće kao Bik navaliti na sve što je slatko i fino , već će oprezno birati samo zdrave namirnice, računajući pri tome koliko je kalorija unesla i koliko ih sada mora potrošiti.

Djevica

Djevica

Djevica voli obavljati sve one poslove koje nitko neće, i to satima, danima, kao na traci. Posvećujući im se do kraja, u detalje. Jer i to netko mora. Njen dan je perfektno organiziran i jednostavno si ne može dozvoliti nikakva odstupanja. Jer ako ne ustane točno u 5:30, ne stigne na posao u 6.45. A netko mora doći prije svih , da skuha kavu, i pripremi sve za početak rada. Točno u 7. Reda mora biti. Kod Djevice stvari su uvijek na svom mjestu, posložene, po špagi. Ne trpi šlamperaj, i ne daj Bože improvizaciju. Posao će napraviti najbolje moguće, jer koliko god da je dobro ili loše plaćena za njega, ima osjećaj odgovornosti. I zato ako tražite računovođu, potražite Djevicu. Prištedit će vam svaku kunu, izračunat će vam mogući trošak, dobit. Ipak znajte, nećete joj sakriti kad ste ono uzeli novac iz kase i otišli s prijateljima na ručak.

I tako… krenemo moja kćer ( Vaga) i ja (Vaga, sa naglašenim znakom Djevice) u kupovinu stvari za njen stan. Najprije zavjese.

Ove su mi baš lijepe –kaže kćer Vaga.
Da? Kolika im je cijena?- pitam odmah ja.
Pa nije to sad najbitnije- kaže kćer Vaga.
Kako nije, što će ti da su lijepe ako su skupe? I vidi na koliko se peru, kako se peglaju, od kakvog su materijala!
Zatim smo otišle na odjel posuđa. Gdje je ona pronašla lonac sa krasnim cvjetnim uzorkom. U kojem će se hrana loviti za dno. I koji je bio prevelik za njih dvoje.

Našla je i krasne stolice. Koje nisu bile nimalo stabilne. Ali su imale elegantne naslone. Koji će se ubrzo rasklimati. Kupila je i ukrasnu svijeću. Koja ne služi ničemu. I koja može zapaliti stolnjak. Ali je mirisna. Za potpuni ugođaj trebala je i sobnu biljku. Odlučila se za orhideju. Valjda u stanu ima tropske uvjete. Bolje da je uzela kamilicu, mentu. Lijepo izgleda, a možeš skuhati i čaj.

Nismo ni znale koliko kupovina može biti naporna i ne baš tako zabavna. Mislim da me slijedeći put zaboravila povesti.

Kako se uz znak Djevice vežu pojmovi praktičnosti, razuma, odgovornosti simboliku Djevice pronaći ćemo kod krojačice koja mora točno izmjeriti svaki centimetar, kućne pomoćnice koja će sve izglancati ali je nitko neće vidjeti, u matematici gdje su dva plus dva uvijek četiri, kod žitarica, lijeka, apoteke jer ju zanima zdravlje. Djevica su žitna polja, i plodovi našega rada, ostava sa doma napravljenom zimnicom i marmeladom. Bez šećera.

Jarac

Jarac

JARAC
I posljednji, ali poštovanja dužan, zemljani znak Jarca. Jarac je zbog svog zemljanog elementa, kao i dva prethodna znaka, vezan uz materiju. Za razliku od fiksnog Bika ( fiksno je stalno,postojano) i promjenljive ( promjenljivost karaterizira spajanje, prilagođavanje) Djevice , Jarac pripada kardinalnom kvalitetu koji ima potrebu za aktivnošću. Kod Jarca je ta aktivnost vezana za profesiju, status, ugled u društvu. Uspjeh u društvu, uspješna profesija obično je povezana sa materijalnim blagostanjem koje je toliko potrebno zemljanim znakovima kako bi imali osjećaj sigurnosti. I zbog toga će Jarac učiniti sve što treba ne bi li stigao do trona koji mu pripada. On ima čvrstinu, on ima snagu, on ima istrajnost da dođe do vrha. Put mu nije uvijek posut ružama, ali on će pronaći u sebi inat i volju da uspije. Možete li zamisliti koliko je potrebno čvrstine, da čovjek koji padne ponovo krene? Bez podrške i bodrenja sa strane. Sam, sa svojom nepokolebljivom voljom. Možete li zamisliti koliko je zadovoljstvo kad se domogne cilja? Koji je sam ostvario. I o kome je sanjao godinama, možda i cijeli život. Jer krenuo je od nule, a vidi ga sad!

Jarac cijeni korisnost, vrijeme, sve ono što ima duži vijek trajanja. Za njega su svetinja odgovornost, dužnost i disciplina. Jarac zna da ništa ne pada sa neba, već da je za svako postignuće potreban naporan rad , trud. I zna razliku između korisnog i nekorisnog. Kao i moja prijateljica koja ima kozu jer koza daje mlijeko. Ima i tele, jer od njega ima meso. Ima i kokoši jer kokoši daju jaja. Ali nema mačku. Jer jede i samo mijauče.

Kako je Jarac vezan uz trajanje, vrijeme, čvrstinu simboliku Jarca pronaći ćemo u građevini, betonu, kamenu sa kojim se Jarac poistovjećuje. Jarac je mraz i hladnoća, mrak, planina, pouzdanost, kip, sat, stijena, zid . Znam da ste već shvatili da su sve ove stvari povezane sa simbolikom Jarca jer su čvrste, traju, označavaju vrijeme. Jarac je i neobrađena zemlja, krš u kojem samo uz naporan rad i trud dobivamo nagradu. Koja ni sa čime drugim nije mjerljiva.

Za dodatne informacije možete pisati na djeniblazic5@gmail.com.

Đenifer Blažić / PodUčkun.net

Vezane vijesti:
ZVJEZDANA ČITANKA: Zašto ćete zavoljeti astrologiju?

ZVJEZDANA ČITANKA: Koji si znak u horoskopu?

ZVJEZDANA ČITANKA: Vatreni znaci – ovan, lav, strijelac

ZVJEZDANA ČITANKA: Zračni znaci – blizanci, vaga, vodenjak

error: Content is protected !!