Akcija mladih Opatija: Gdje su nesretne i nesuđene kamere za nadzor prometa?

Akcija mladih Opatija: Gdje su nesretne i nesuđene kamere za nadzor prometa?

Arhiva: Akcija mladih Opatija

Amandmanom vijećnice Akcije mladih, Neve Slani, prihvaćenim od gradonačelnika Ive Dujmića u prosincu 2019. kamere konačno ušle u proračun te se našle u Programu građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020 (stavka K3011158). Smatramo da je iznimno neodgovorno od izvršne vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem da se oglušio na višegodišnje prijedloge o postavljanju kamera, poručili su iz Akcije mladih Opatija.

Opatija – U prethodne četiri godine više puta je iz redova Akcije mladih problematizirana nesigurnost pješaka na cestama u blizini osnovne škole te na Novoj Cesti iznad Slatine gdje smo više puta svjedočili prometnim nezgodama i ugrozama za sigurnost života pješaka, a osobito školaraca. Čak je i studija Prometnog fakulteta potvrdila da su najopasniji pješački prijelazi upravo oni u blizini opatijske osnovne škole, te je na njima zabilježen najveći broj prometnih nezgoda.

– O potrebi postavljanja kamera ispod „male“ škole u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova, te na Novoj Cesti iznad škole i na ravnici iznad Slatine tadašnji predsjednik Gradskog vijeća iz redova Akcije Mladih, Robert Kurelić je redovito govorio još od proljeća 2018. U konačnici su, tek amandmanom vijećnice Akcije mladih, Neve Slani, prihvaćenim od gradonačelnika Ive Dujmića u prosincu 2019. kamere konačno ušle u proračun te se našle u Programu građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020 (stavka K3011158). Jučer, 8. veljače 2021., mediji su izvijestili o prometnoj nezgodi na Novoj Cesti u kojoj je teško stradala starija gospođa, a prema dostupnim informacijama riječ je upravo o lokaciji iznad osnovne škole. Smatramo da je iznimno neodgovorno od izvršne vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem da se oglušio na višegodišnje prijedloge o postavljanju kamera. Vozači će se sigurno složiti da one itekako utječu na ponašanje vozača – dovoljno je vidjeti kako se usporava na Mlaki – te bi pomogle da se na ovim kritičnim točkama za sigurnost pješaka vozi „školski“ uz apsolutno poštovanje ograničenja brzine. Ovih se dana Gradonačelnik hvali idejom ukidanja prireza koju smo s Vedranom Kružićem predlagali prije 4 godine. Zanimljivo je da je, kada smo mi to predlagali, gradonačelnik na odlasku „mahao“ rupom u proračunu od 3,4 milijuna kuna, a sad isto sam predlaže, iako je jasno da Opatijce muči još ogroman broj problema. Neka HITNO pronađe novce za nabavku kamera kako bi opatijski školarci bez straha za svoje život mogli neometano ići u školu, poručili su iz opatijske Akcije mladih.

 

error: Content is protected !!