Analiza: Kakva je budućnost Liburnia Riviera Hotela nakon nedavne podjele tvrtke (II. dio) @ Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga

ambasador_lrh_ponuda (1)

Jedina stvar koja će nastaviti povezivati dvije tvrtke – LRH Opatija i LRH hotele Cavtat – bit će mali dioničari koji će vjerojatno zadržati svoje udjele u oba poduzeća, te krediti za kupnju hotela Cavtat kojima je opterećena imovina LRH.

Opatija – Scenarij podjele LRH prilično je jasan, i u narednih nekoliko godina dvije tvrtke na koje se podijelila imovina Liburnia Riviera Hotela – opatijska ”matica” i cavtatsko-portoroške ”akvizicije” – trebale bi u potpunosti odvojiti svoja poslovanja i promijeniti vlasničku strukturu, na način da će sadašnji većinski vlasnik LRH, SN Holding, zadržati hotele u Cavtatu i Portorožu, a lokalna samouprava svojim udjelom u opatijskom društvu privući nove investitore te se zatim i u potpunosti povući iz hotelijersko-ugostiteljskog biznisa.

Tako će jedina stvar koja će nastaviti povezivati dvije tvrtke – LRH Opatija i LRH hotele Cavtat – koje su ”stvorene” nedavnom odlukom skupštine hotelskog giganta Liburnia Riviera Hoteli – biti mali dioničari koji će vjerojatno zadržati svoje udjele u oba poduzeća, te krediti za kupnju hotela Cavtat kojima je opterećena imovina LRH.

Naravno, taj kredit sam po sebi ne predstavlja značajno opterećenje za funkcioniranje opatijskog hotelijera, budući da je tvrtka nisko kreditno zadužena – za razliku od lokalne samouprave koja joj je vlasnik – ali i zato što je vrijednost imovine hotela u Cavtatu i Portorožu već sada značajno veća od iznosa kojim je ta imovina financirana.

Arhiva

Arhiva

Međutim, scenarij kakav je naveden na početku u isto vrijeme ”ubrzavaju” i ograničavaju naznake da među partnerima uključenima u čitav posao ima mnogo nesuglasica. Ne radi se tu o odnosima većinskog vlasnika – SH Holdinga ”utjelovljenog” u Darku Ostoji i lokalne samouprave koju predvodi Ivo Dujmić, budući da je jasno da su oni na vrlo niskim razinama – već o odnosima unutar svakog od partnera zasebno. Iako je lokalna samouprava dosad pokazivala jedinstven stav kod istupanja oko LRH, tu monolitnost ”razbio” je nedavno matuljski načelnik Mario Ćiković izjavivši kako Matulji nisu zadovoljni podjelom udjela unutar Nove Liburnije, tvrtke koja ima zadaću upravljanja dionicama LRH, i u kojoj Matuljci imaju jedva nešto preko jedan posto udjela. Udio u tvrtki znači i udio u dobiti ostvarenoj prodajom dionica, a Ćiković je kazao kako smatra da ta priča o vlasničkim odnosima na samom početku nije bila ”fer” postavljena.

Naime, udio je ”složen” prema lokacijama objekata LRH prilikom pretvorbe početkom devedesetih – što je veći broj hotela u određenoj općini ili gradu, to je veći udio te jedinice lokalne samouprave u vlasništvu nad dionicama. Naravno, najviše hotela bilo je u Opatiji koja je tako dobila i ”tročetvrtinski” udio u vlasništvu, dok je u Matuljima bio samo restoran Turist (sadašnji Konzum) pa je matuljski udio ostao ”mizeran”. Sada, međutim, sve se glasnije čuju tvrdnje da su Matuljci znatno više – kao radnici tvrtke – sudjelovali u njenom rastu i razvoju, između ostalog odričući se i dijela plaća, te da stoga ova općina zaslužuje bolju ”pokrivenost” vlasništva nad dionicama. A ako javno negoduje Ćiković koji je Dujmićev stranački kolega, onda je jasno da će na Općinskom vijeću SDP-ova oporba, i inače ”anti-opatijski” raspoložena, dignuti značajnu halabuku.

S druge strane, stvari nisu idealne niti u SN Holdingu, gdje ”ratuju” dvoje najvećih dioničara – Darko Ostoja i Ksenija Juhn Bojadžijev. Njih dvoje već je ”razdijelilo” tvrtku na dva dijela, a jedina ”zajednička” imovina ostali su Liburnia Riviera Hoteli, zbog čega će vjerojatno biti i ubrzan proces njihove prodaje, koja je i inače bila u planu budući da su SN Holding investicijsko društvo, a ne hotelijerski poduzetnici.

Jasno je, međutim, da će neskladni odnosi na obje strane otežati pregovarački proces u kojem će svaka od strana i ”pod-strana” pokušati za sebe osigurati čim veći dio kolača, pa je moguće i da takva situacija rezultira i blokadom svakog napretka. Ipak, želja za razrješenjem situacije u kojoj će svatko ”nastaviti svojim putem” vjerojatno će nadvladati animozitete koji vladaju među stranama uključenima u ovaj zamršeni odnos…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!