ANKETA Ivo Dujmić je daleko najpoznatiji, ali i najomraženiji opatijski političar

Kirigin i Dujmić imaju najveći broj „simpatizera“, pri čemu Kirigin vodi za svega jedan postotni bod.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić svojim je djelovanjem poprilično podijelio javnost. Tako je anketa koju je provela agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku građana pokazala kako je aktualni gradonačelnik ujedno i najpoznatiji, ali i najomraženiji političar.

Negativno mišljenje o njemu ima čak 33 posto građana, od toga 20 postotnih bodova ima uglavnom negativno, a 12 izrazito negativno mišljenje. Najviše je to od svih političara uključenih u istraživanje, jer na drugom je mjestu bivši ministar turizma Gari Cappelli o kojem negativno mišljenje ima ukupno 23 posto građana, a 9 izrazito negativno. Njegov stranački kolega iz HDZ-a Marko Ćorić na trećem je mjestu po „omraženosti“, uz preko 20 posto građana koji ga vide u lošem svjetlu, a pritom 9 posto izrazito negativno.

Dujmićev zamjenik Emil Priskić na četvrtom je mjestu s 15 posto negativnih stavova, uz 5 posto izrazito negativnih, dok predsjednik Vijeća Fernando Kirigin ima 14 posto „negative“ uz 3 posto „izrazite“. Slijedi Ante Štampalija s 9 posto negativnih stavova i svega 1,3 posto izrazito negativnih te Vera Aničić s isto toliko ukupnih negativnih ocjena, no oko 3 posto izrazito negativnih, a 6 posto uglavnom negativnih. Najbolje je u ovom dijelu prošao Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije, o kojem negativno misli 8 posto Opatijaca, a 2 posto izrazito negativno.

Kirigin i Dujmić imaju najveći broj „simpatizera“, pri čemu Kirigin vodi za svega jedan postotni bod. Tako o njemu ukupno 54 posto Opatijaca misli pozitivno, pri čemu je 20 posto od ukupnog broja ispitanika navelo kako je mišljenje izrazito pozitivno, a 34 posto uglavnom pozitivno. Za Dujmića 31 posto građana ima uglavnom pozitivno, a 22 posto izrazito pozitivno mišljenje. Viktor Peršić na trećem je mjestu, s 27 posto građana koji o njemu misle uglavnom pozitivno te 16 posto koji ga smatraju izuzetno pozitivnim. Praktički iste rezultate ostvario je i Emil Priskić.

Vera Aničić pozitivka je u očima 38 posto građana. Njih 25 posto o njoj misli uglavnom pozitivno, a 13 posto izrazito pozitivno. Nešto slabije brojke ima Gari Cappelli, o kojem izrazito pozitivan stav ima 12 posto Opatijaca, a uglavnom pozitivan njih 23 posto. Na začelju su Marko Ćorić i Ante Štampalija, koji su prikupili praktički jednake rezultate: uglavnom su pozitivni za 15 posto Opatijaca, a izrazito pozitivni za 10 posto građana.

Zanimljivo je pogledati i koliko je građana kazalo da „nikad nisu čuli za osobu“, jer ta informacija pokazuje i koliko Opatijci percipiraju ljude koji spadaju u najuži krug kandidata za funkciju gradonačelnika. Bez sumnje, najpoznatiji je Ivo Dujmić, za kojeg nije čulo svega 1,3 posto ispitanika. Fernando Kirigin na drugom je mjestu, no ipak je nešto veća nepoznanica Opatijcima, jer 9 posto građana ne zna za njega. Bivši ministar Cappelli često je bio u medijima tijekom svog mandata, no čak 12 posto Opatijaca nikad ga nije zapazilo, dok zamjenika Emila Priskića ne doživljava čak 20 posto građana. Ravnatelj Thalassoherapije Viktor Peršić u proteklom je mandatu uzeo mali odmak od politike, zbog čega je nepoznat čak 27 posto građana, dok njih više od 30 posto nije čulo za zamjenicu gradonačelnika Veru Aničić i vijećnika Marka Ćorića. Iako je Aničić načelnica „korona stožera“, a Ćorić već treći mandat prisutan u Vijeću, dok je prije toga jedan proveo u Muzurovom Poglavarstvu. Konačno, „najsvježiji“ među kandidatima, Ante Štampalija, tek treba jače postati prisutan među Opatijcima, jer zasad njih 43 posto nije čulo za njega.

 

error: Content is protected !!