Dani hrvatskog kulinarstva @ Opatija

kuhari1…od 6. do 12. prosinca u Opatiji traju Dani hrvatskog kulinarstva…
…radi se o najznačajnijoj domaćoj gastronomskoj manifestaciji, a sva pripremljena jela tijekom tjedna bit će izložena na prostoru manifestacije…

Opatija – Tijekom ovog tjedna Opatija ima važnu ulogu u domaćoj gastronomiji. Naime, upravo se ovdje od 6. do 12. prosinca održavaju Dani hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza.
Dani Hrvatskog kulinarstva središnja su nacionalna kulinarska manifestacija koja se po sedmi puta održava u Opatiji, a i ovaj puta pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te Ministarstva turizma. To je najveći i najznačajniji strukovni gastronomski događaj za popularizaciju kuharske struke i hrvatske kulinarske baštine, njeno turističko vrednovanje, a posebno poticanje kuhara-kreatora kulinarske ponude na upotrebu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.
U šest dana svoje će znanje, stručnost i kreativnost pokazati više od 200 hrvatskih kuhara, slastičara i učenika ugostiteljskih škola koji će se pokušati dokazati na 7. Državnom prvenstvu kuhara, 2. Državnom prvenstvu slastičara i 5. Kamelija kupu.
– Cilj manifestacije je svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine, napominju organizatori.
A upravo na 5. Kamelija kupu, najbolji su bili učenici Srednje škole Arboretum iz Marčane, drugo mjesto pripalo je ekipi opatijske Ugostiteljske škole (u sastavu: Andrej Kratofil, Silvester Prelesnik i Vanja Krbavčić s mentoricama Ružicom Šaftić i Eofelijom Rubinić), dok je treća Turističko-ugostiteljska škola Split.
Hrvatski kuharski savez, krajem prošle godine osnovao je Hrvatsku kulinarsku akademiju čije će članstvo činiti samo najistaknutiji pripadnici kuharske i slastičarske struke, a već ovaj petak, 10. prosinca s početkom u 20 sati, imenovat će se prvih dvadeset i dvoje Hrvatskih kulinarskih akademika. Tijekom Gala večere uzvanici će moći degustirati hladne plate i predjela pripremljena na natjecanju dok će topla jela pripremati istaknuti članovi Hrvatskog kuharskog saveza.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!