Dio oporbe napustio sjednicu Gradskog vijeća @ Opatija

liburnijanet_gradsko_vijece_opatija…Sandi Kršanac javno zatražio ostavku dogradonačelnika Ernie Giganta Deškovića…
…Jan Bernd Urban – ovo je sumrak opatijske demokracije…

Opatija – Na jučerašnjoj sjednici opatijskog gradskog vijeća ponovno je bilo vrlo napeto. Vijećnik Sandi Kršanac javno je zatražio ostavku dogradonačelnika Ernie Giganta Deškovića, a dio oporbe napustio je sjednicu.
Vijećnik Sandi Kršanac iz Akcije mladih postavio je pitanje dogradonačelniku Erniju Gigante Deškoviću: Kada ćete dati ostavku zbog obmanjivanja javnosti i laganja građanima putem izmišljenih novinara na Internet portalu www.opatijadanas.com gdje pljujete po oporbi i koalicijskim partnerima, a jedini koji vrijedite ste vi? Znam o čemu govorite i ukoliko nemate jasan pokazatelj, jer znam ja što vi želite. Želite reći da sam autor nekolicine tekstova. Ovo se može smatrati klevetom, no ja neću to takvim smatrati. Odgovor na vaše pitanje je – da neću dati ostavku, rekao je Dešković
Prije početka sjednice, vijećnici Akcije mladih podijelili su tekst ”Malen grad za veliku politiku” vijećnicima i prisutnim medijima. Iz teksta se može iščitati da samo vi vrijedite, nadodao je Kršanac, te upitao tko je dao pristanak da se koristi grb Grada Opatije na istom portalu, a Dešković je odgovorio da ne zna o kakvom se Grbu radi.
U raspravu se umiješala i pročelnica Helena Masarić koja je rekla da nije upoznata s istoimenim portalom te je najavila da će provjeriti tko je dao odobrenje za uporabu Grba, te će se provesti istraga, a ako treba podnijeti će se i prijava.
Inače, portal Opatija Danas, autora Opatija Danas, kako je napisano na istim stranicama, započeo je s radom 17. lipnja 2010. Na tom istom portalu navedena su i slijedeća imena. U svojstvu glavnog urednika naveden je Sanjin Puhar, dok su navedeni suradnici – Marin Devčić i Uroš Tancabel. No prema tvrdnji vijećnika Sandija Kršanca, navedena imena su izmišljena.
Prilikom rasprave o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, vijećnik Jan Bernd Urban, ujedno i predsjednik Udruge ljubitelja kamelija Ingino Scarpa uputio je pitanje Gradonačelniku vezano za financijska sredstva navedene udruge. Naime, zanimao ga je točan razlog zašto je Gradonačelnik ”na svoju ruku” raspolagao novcem navedene Udruge bez dogovora s istom. Prilikom replike Urbanu je predsjednik Gradskog vijeća isključio mikrofon, te mu time uskratio mogućnost repliciranja. Nezadovoljan napustio je sjednicu, a podršku su mu dali Sandi Kršanac (Akcija mladih), Igor Puž (Akcija mladih), Nikica Pažin (Nezavisna lista Nikice Pažina) i Rajko Hlanuda (Nezavisna lista Nikice Pažina).
– Ovo je sumrak demokracije u Opatiji. Bez ikakve opomene, predsjednik Gradskog vijeća, O’Brien Sclaunich, isključio mi je mikrofon, ovako nešto nisam ni u najcrnjem političkom scenariju očekivao, kazao nam je Jan Bernd Urban.
Igora Puža iz Akcije mladih zanimalo je Tko je zabranio održavanje koncerta Let’s Rock Volosko?. – Rock koncert koji se trebao održati u srcu sezone nije se uklopio u već najavljeni protokol manifestacija. Sve manifestacije treba dogovoriti unaprijed, a mi smo svima dali mogućnost da nastupaju, a održane su i Barufe i Rock koncert na Tošini. Manifestacije se trebaju najaviti na vrijeme te Turistička zajednica i Festival Opatija naprave raspored, odgovorio je Gradonačelnik.
Vijećnik Nikica Pažin postavio je pitanje da li je potrebno da tvrtka Thorax Promotion dobije 250 000 kuna iz gradskog proračuna za svoj program i zašto Festival Opatija nije mogao to isto napraviti?
– Tvrtka Thorax Promotion je u zakonskom roku prijavila program. Manifestacije su kvalitetne, a sve što je kvalitetno mi ćemo podržati bez obzira tko organizira.
Pažin nije bio zadovoljan s odgovorom te je nadodao da je koncert Olivera Dragojevića organizirala vanjska produkcija, dok je tvrtka Thorax Promotion odradila marketing.
Marko Orešković uputio je pitanje dogradonačelnici Marini Gašparić da li mogu dobiti podatak kako su poslovale gradske firme u prvih 6 mjeseci ove godine. Dogradonačelnica se malo zbunila pitanjem, jer do sada nitko nije tražio izvješće o radu u prvih 6 mjeseci već se to radi na godišnjoj razini. Predsjednik gradskog vijeća O’ Brien Sclaunich htio je da na to pitanje odgovori vijećnik Bruno Starčić inače član nadzornog odbora u Komunalcu. Kako inače nije omogućeno da vijećnik vijećniku postavlja pitanje i na isto odgovara, oporba je zahtijevala da Marina Gašparić odgovori. Kako god bilo, odgovor nisu dobili.
Prezentacija sportske dvorane Marino Cvetković
Vijećnicima je prezentirana sportska dvorana Marino Cvetković, a kroz prezentaciju ih je vodio Raul Degano. Kako je poznato većina dvorana u našoj okolici nisu isplatljive, a kao primjer Orešković je spomenuo grad Poreč koji je sa svojom dvoranom u minusu jer godišnje održavanje dvorane iziskuje veliku novac.
– Ni jedna dvorana nije isplatljiva i financira se iz gradskog proračuna. Ali bilo je vrijeme da se dvorana konačno napravi kako bi naši sportaši dobili svoj prostor, odgovorio je Gradonačelnik.
Kseniju Baždarić iz HNS-a zanimalo je gdje su predviđene prostorije unutar dvorane za Dom mladih kad već nema mjesta u budućem Domu kulture, na što je gradonačelnik rekao da u prostoru buduće dvorane nije predviđen prostor za Dom mladih.
Sjednica gradskog vijeća završena je u mirnom tonu i prema najavljenom i jednoglasno usvojenom dnevnom redu.
Serena Calderara / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net