Dujmić: Da stanare zgrade obavijestimo o prodaji okućnice, to bi druge dovelo u neravnopravan položaj

Gradonačelnik Ivo Dujmić vijećnicima je predložio prodaju 1.102 kvadrata „vinograda“ za nešto manje od 3,3 milijuna kuna.

Opatija – Okućnica vile na Voloskom, čiji je prijedlog za prodaju podijelio opatijsku javnost, naći će se ponovo na dnevnom redu Gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik Ivo Dujmić vijećnicima je predložio prodaju 1.102 kvadrata „vinograda“ za nešto manje od 3,3 milijuna kuna.

– Predmetna nekretnina nalazi se u okućnici zgrade na adresi u Opatiji, Andrije Štangera 63. Pješački pristup moguć je s južne strane sa šetališta Lungo mare, međutim, pristup je ograničen samo za stanare, obzirom na željezna vrata koja se zaključavaju, dok kolnog prilaza s javno prometne površine predmetnoj nekretnini nema, a radi se o uređenoj zelenoj površini (više kaskadnih ravnih platoa) sa stepeništem, navodi se u odluci.

Podsjetimo, radi se o zemljištu čiju je prodaju Dujmić pokušao uvrstiti na prethodnu sjednicu Gradskog vijeća, no točku je odgodio predsjednik Fernando Kirigin nakon prijepora koji su nastali u javnosti. Sve to navelo je Dujmića na tiskovnu konferenciju na kojoj je ustvrdio da se prodajom okućnice štite interesi Grada Opatije i da je to „promišljena strategija“.

O okućnicama se raspravljalo i na prošloj sjednici Vijeća, u sklopu vijećničkih pitanja. U odgovoru na pitanja Kirigina, Dujmić je objasnio kako se kupnjom stanova u vilama nije steklo pravo na okućnicu, nego samo na zemljište koje služi redovnoj uporabi zgrade, dok sve ostalo pripada Gradu Opatiji. Kazao je i kako se ne može osnovati pravo prvokupa u korist stanara.

– Dio vašeg pitanja bio je i mogu li se o objavljenom natječaju obavijestiti stanari zgrade, odgovaram da je to moguće. Međutim, pravila za sve građane trebaju biti jednaka, tako da ukoliko je predmet kupnje čestica koja se nalazi u neposrednoj blizini više zgrada, pitanje je bi li se obavještavanjem stanara jedne zgade, ostali doveli u neravnopravni položaj, poručio je Dujmić, kazavši kako će umjesto stanara obavijestiti predsjednika mjesnog odbora na čijem se području nalazi nekretnina.