Dvostruka doza šansone po domaću: Najavljen 12. Čansonfest koji traje dva dana @ Kastav

cansonfest_najava_2016 (2)

U četvrtak u galerijskom prostoru crkvice Sv. Trojice biti otvorena izložba Poli-art, nakon kojeg će se održati koncert na kojem nastupaju Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar. Glavna večer održava se u petak na Crekvini.

Kastav – Festival čakavske šansone Čansonfest već prema tradiciji zatvorit će u petak navečer Kastafsko kulturno leto, sezonski kulturni program koji je ove godine obilježio 25 godina postojanja. Dvanaesto izdanje Čansonfesta, uz osvrt na KKL, predstavljeno je jučer na tiskovnoj konferenciji u restoranu Loža u Kastvu.

12_cansonfest_plakati_2016 (2)_01

– Na KKL-u je ove godine održano ukupno 25 programa, a posebno smo ponosni na nove programe kao što je Ritam dvorišta. Čansonfest je najbolji završetak KKL-a, jer sublimira ideju ovog događanja na idealan način, kazala je Jelena Milić uime KKL-a.

Zadovoljstvo ovogodišnjim, jubilarnim izdanjem Kastafskog kulturnog leta nije skrivao niti gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović, koji je istaknuo da bi na tako kvalitetnom i dobro osmišljenom programu ovome gradu pozavidjela i mnogo veća mjesta. Lukanović je naglasio i kako se novim iskorakom i proširenjem programa i Čansonfest idealno uklopio u jubilarni KKL.

Naime, ove godine uvodi se zanimljiv programski novitet, a Čansonfest umjesto jedne večeri, traje čak dva dana. Tako će u četvrtak, 25. kolovoza u 20.30 sati u galerijskom prostoru crkvice Sv. Trojice biti otvorena izložba Poli-art.

– Ove godine uspjeli smo realizirati ideju koju vučemo već dugo vremena, o širenju programa na više dana, odnosno organizaciju svojevrsnih Dana čakavske kulture. Tako da ćemo u četvrtak imati zanimljivu izložbu koju je organizirao Igor Brešan koji je više puta nastupio na Čansonfestu i bio nagrađivan, a posvećena je poznatim skladateljima, šansonjerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone, vrlo uspješno bave i likovnim izrazom, kazao je umjetnički direktor Čansonfesta Saša Matovina.

Među izlagačima će se naći likovna djela skladatelja Ive Tijardovića, Ljube Stipišića, violinista Tonka Ninića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Ivice Percla, Daniela Načinovića, Marka Demichelija, violončelista Vitolda Košira, Jadranke Bastajić Jaje, Borisa Leinnera, Slobodana Kovačevića iz grupe More, Ljubomira Pende (Buce iz dueta Srđan i Buco), Borisa Hrepića Hrepe iz Daleke obale, Davora Gopca, Žana Jakopača i mnogih drugih. Nakon otvaranja izložbe, u večernjem kastavskom ambijentu, će se na stepenicama u ulici Zakona kastafskega, održati akustična večer šansone naslovljena Na kastafskemi skalini, u kojoj će nastupiti renomirani šansonijeri: Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar iz Slovenije.

12_cansonfest_plakati_2016 (1)

– Kod nas va Kastve je 365 dani čakavske kulture, a ovo na kraju je samo sublimat takvog pristupa, kazao je Branko Jani Kukurin koji je i ove godine zaslužan za vizualni identitet festivala, dok je umjetnički direktor Sanjin Mandičić kazao kako među dvadesetak izvođača ima tek dvoje debitanata na Čansonfestu – Martina Majerle i Slavko Sekulić, koji nastupaju u duetima, dok su svi ostali izvođači ”stari znanci” ovog renomiranog događanja.

Glavna večer festivala održava se u petak, 26. kolovoza na Crekvini, također s početkom u 20.30 sati. Predstavit će se 19 novih čakavskih šansona, a u revijanom programu s ”Komedijun na stojeć” nastupit će Dražen Turina Šajeta, koji je i jedan od izvođača u glavnome programu.

– Bit će tu anegoda i drugih domaćih čudesa i zanimljivosti, koliko mi vrijeme dozvoli. Sve nas je manje, sve je manje ljudi ki kantaju po domaću i zato mi je uvijek posebno zadovoljstvo nastupiti ovdje, kazao je Šajeta, dok je član stručnog žirija Albert Petrović dodao kako mu je drago da je festival u svih 12 godina postojanja nastavio inzistirati na ideji domaće šansone, odnosno šansone na čakavskom dijalektu te da su u to vrijeme stvorene neke vrlo vrijedne i kvalitetne pjesme koje će dugo trajati.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net