Eko akcija: Jedan dan za čisti okoliš


Opatija podržala eko projekt “Jedan dan za čisti okoliš” i kampanju “Let’s do it – World cleanup 2012.”!
Opatija – Na tiskovnoj konferenciji, održanoj jučer, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i Helena Traub i Ana Golja iz Udruge Žmergo potpisali su pismo namjere i pismo potpore najvećem eko projektu koji se provodi u Hrvatskoj, a koji za cilj ima privući što veći broj volontera 21. travnja 2012. kada je predviđena akcija čišćenja okoliša “Jedan dan za čisti okoliš”pod okriljem Udruge Žmergo iz Opatije.
Grad Opatija, uz Ured Predsjednika RH koji je i pokrovitelj kampanje, među prvima se pridružila kampanji. Ova zelena akcija dio je međunarodne kampanje Let’s do it – World cleanup 2012.! Osim u Hrvatskoj 21.travnja provest će se i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji.
– Akcija pod naziovm ”Jedan dan za čisti okoliš“ će se sastojati od dvije faze. U prvoj fazi pozivamo ljude da kartiraju, odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 21.travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj, ističe Ana Golja, predsjednica Udruge Žmergo.
U zajedničkom priopćenju Grada Opatije i Udruge Žmergo navedeni su ciljevi i motivi ove akcije.
– Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i budućim generacijama jedno od osnovnih prava – a to je ono na čist okoliš. Na taj način stvaramo zdravije okruženje te kvalitetniji život, naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje.
Na web stranicama www.jedandan.com.hr dostupna su dodatna objašnjenja i uputstva kako se zainteresirani mogu uključiti u kampanju i njenu prvu fazu – kartiranja, te pruža uvid u područja koja su već obilježena.
Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora, navode iz Udruge Žmergo. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.
Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net