EKSKLUZIVNO Prva predizborna anketa u Opatiji: Kirigin i Dujmić vode ‘mrtvu trku’ za gradonačelnika

Ako se gradonačelnik Dujmić odluči na novu kandidaturu, mogla bi se ponoviti napeta situacija otprije 4 godine, kada su odlučivale nijanse. Ako, pak, Dujmić odustane od kandidature, Kirigin ima otvoren put prema fotelji gradonačelnika. Tako pokazuju rezultati prve neovisne ankete.

Opatija – Lokalni izbori udaljeni su svega šest mjeseci, pa se osjeća sve veća „mobilizacija“ među strankama i nezavisnim listama koji sudjeluju na opatijskoj političkoj sceni. Portal PodUckun.net dobio je na uvid prvu neovisnu anketu o preferencijama birača, koja pokazuje kako se stvari nisu puno promijenile u protekle četiri godine. Glavne uloge u kampanji za izvršnu vlast igrat će aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić – ukoliko se odluči na ponovnu kandidaturu – te Fernando Kirigin, ukoliko dobije podršku članova stranke.

Fernando Kirigin

Anketu je provela renomirana agencija Promocija plus, telefonski u razdoblju od 11. do 20. studenog, na uzorku od 450 punoljetnih građana Opatije. Uzorak je reprezentativan po dobi, spolu i obrazovanju te stratificiran po mjesnim odborima. Ukratko, radi se o točnom i realnom pogledu na trenutačne stavove birača u gradu.

Agencija je Opatijcima ponudila širok spektar kandidata (doduše, samo jednu kandidatkinju) iz raznih političkih opcija. Sa strane vlasti, ispitivane su „šanse“ aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića, njegovih zamjenika Emila Priskića i Vere Aničić te dvojice članova HDZ-a, kao koalicijskih partnera vladajuće „klike“. To su predsjednik gradske organizacije te vijećnik Marko Ćorić i, iznenađujuće, donedavni ministar turizma Gari Cappelli, kojem bi kandidaturu omogućio novi zakon o lokalnim izborima. Sa strane „izazivača“, kao opcije su ponuđeni predsjednik gradskog SDP-a te predsjednik Vijeća Fernando Kirigin, ugledni član iste stranke i ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić  te nezavisni kandidat i osnivač Kvarnerske inicijative Ante Štampalija.

Prema rezultatima ankete, samo Kirigin i Dujmić imaju realne izglede osvojiti vlast. U prvom krugu, pritom, vodi Ivo Dujmić s gotovo 34 posto glasova, a Kirigin slijedi s nešto manje od 28 posto. Na trećem mjestu je Emil Priskić sa 13 posto glasova, zatim Marko Ćorić s oko 7 posto glasova te Ante Štampalija s 5 posto. Neodlučnih je 12 posto.

Vera Aničić, Ivo Dujmić i Emil Priskić

Kada se „iz jednadžbe“ izbace Kirigin i Ćorić, a dodaju Cappelli i Peršić, rezultati se ponešto razlikuju. Dujmić i dalje osvaja najveći broj glasova, nešto iznad 31 posto, no uz veće vodstvo pred drugoplasiranom Peršićem kojeg bi „zaokružilo“ 19 posto birača. Vrlo blizu je i Priskić s podrškom od oko 17 posto, dok Štampalija i Cappelli dobivaju po 8 posto, uz 17 posto neodlučnih.

Ako se Dujmić ne bi kandidirao, Kirigin bi ostvario uvjerljivu pobjedu s više od 36 posto glasova u prvom krugu, dvostruko više od drugoplasiranog Priskića s 18 posto. Vera Aničić prikupila bi 12 posto, Marko Ćorić 7 posto, a Štampalija oko 5 posto glasova, dok bi neodlučnih bilo više od 21 posto.

Konačno, da se ne kandidiraju niti Kirigin niti Dujmić, primat bi odnio Peršić s dva postotna boda prednosti pred Priskićem. Točnije, SDP-ovac bi osvojio 22 posto glasova, a aktualni zamjenik gradonačelnika 20 posto. Vera Aničić zadržala bi svojih 12 postotaka, Gari Cappelli dosegao bi pola postotnog boda manje od nje, a Ante Štampalija uzeo bi solidnih 10 posto glasova. Pritom bi broj neodlučnih bio najviši, čak 23 posto.

I simulacije drugog kruga prikazuju jednake omjere među vodećim opatijskim političarima. U prvom scenariju, kada bi se u „pripetavanju“ našli Dujmić i Kirigin, aktualni gradonačelnik dobio bi 43 posto glasova, a aktualni predsjednik Vijeća 42 posto, uz 15 posto neodlučnih birača. Drugim riječima – „mrtva trka“ u kojoj će odlučivati nijanse.

Viktor Peršić

U drugoj opciji, da se u drugom krugu suoče Dujmić i Peršić, razlika bi bila bitno veća. Gradonačelnik bi stigao do 45 posto, a ravnatelj Thalassotherapije do 35 posto podrške, uz 20 posto neodlučnih.

Treća varijanta, ona „sudara“ Kirigina i Priskića, ogromnu prednost daje predsjedniku Vijeća. Uzeo bi više od 53 posto glasova, dok bi Priskiću ostalo njih 30 posto, uz 17 posto neodlučnih.

Priskić ne bi dobro prošao niti u duelu s Peršićem, no imao bi bitno veće šanse. SDP-ov kandidat osvojio bi 41 posto glasova, dok bi zamjeniku gradonačelnika pripalo 37 posto, uz 22 posto neodlučnih.

U skladu s ovim rezultatima su i odgovori ispitanika na pitanje o stranačkim preferencijama. Tako bi Kirigina kao kandidata SDP-a podržalo 45 posto ispitanika, a Peršića 25 posto, dok 7 posto kaže da im se ne sviđa niti jedan niti drugi. Ostali ili ne znaju ili nisu htjeli odgovoriti.

Kod nezavisnih, prvi izbor ispitanika je Ivo Dujmić s 34 posto glasova. Slijede Emil Priskić sa 16 posto, Vera Aničić sa 14 posto te Ante Štampalija s 8 posto. Još 8 posto kaže da im se nitko od navedenih ne sviđa, dok preostali ne znaju ili ne žele odgovoriti.

error: Content is protected !!