Fešta na koju se čekalo dvadeset godina @ Opatija

Poznato opatijsko ”događanje naroda” koje je obilježilo razne frke oko dionica Liburnia Riviera Hotela ovog je puta bilo ”inducirano” – četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave jučer su organizirale feštu kojom je proslavljena presuda Vrhovnog upravnog suda.

Opatija – Brudet od lignji, palenta, žlahtina i osmjesi pod znojavim čelima obilježili su jučerašnju feštu na mrkatu, kojoj se usred jutarnjeg ”zvizdana” odazvalo stotinjak građana Opatija i susjednih općina, kako bi proslavili presudu Vrhovnog upravnog suda – kojom su dionice LRH ”vraćene” javnoj vlasti – na istom mjestu gdje su i pred sedam godina pokrenuli priču o pravu lokalne zajednice i stanovništva da sudjeluje u odlukama koje se tiču najvećeg hotelskog podzeća na Kvarneru. Kao što već svi vjerojatno znaju, povod za ovu svečanost bila je sudska odluka kojom se poništava rješenje Hanfe iz 2009. godine vezano za obvezu preuzimanja dionica LRH, što se ispostavio kao prilično dobar razlog za slavlje. Restoran Stara pošta iz Permana i opatijska Ugostiteljska škola pripremili su lignje i palentu, Primorsko-goranska županija častila je vinom koju su nudile ”županijske Rožice” u nošnjama, a opatijski ugostitelj Đani Vozila rezao je pršut.

U prigodnim govorima, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnik Općine Lovran Emil Gržin i zamjenik načelnika Općine Mošćenička Draga Nevio Premuš te predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar zahvalili su djelatnicima LRH i svim građanima Liburnije na podršci i što su vjerovali u pravnu državu.

– Ovo je jedan prekrasan, poseban dan – nakon 20 godina uporne borbe pravo i pravda napokon su na našoj strani. Upravni sud rekao je da smo bili u pravu, da su Opatija, Lovran, Mošćenička Draga i Matulji trebali dobiti dionice i pravo glasa oko toga što se događa s LRH. Dvadeset godina su nam neki osporavali naše pravo da imamo dionice i glas u skupštini LRH, a zašto su to činili i s kojim namjerama, nadam se da će utvrditi državno odvjetništvo kojem smo poslali svu potrebnu dokumentaciju, jer kaznena djela iz pretvorbe ne zastarijevaju. Ti neki ni sada ne miruju, samo su se pritajili i ponovo pletu svoju mrežu te povremenim plasiranjem u medije samo njihovih uskih interesa, pokušavaju izvršiti pritisak na pravosuđe. Uz vašu snažnu podršku koju sam dobivao na svakom koraku i na kojoj vam zahvaljujem, nismo posustali i zato rezultati nisu izostali. Imamo dionice i imamo pravo glasa! Sada se nećemo više osvrtati na prošlost već ćemo se okrenuti budućnosti i razvoju, jer smo se riješili utega koji nas je u tome kočio, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te nazdravio pobjedi s prisutnim čelnicima i okupljenim građanima.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net