FOTO Akcijom čišćenja podmorja ‘EKO Prasac’ i podizanjem zastave započeo program otvaranja Kantride europskog kvarta kulture

Foto: Dominik Grdić

U akciji traženja zastave sudjelovalo je dvadeset ronilaca nakon čišćenja podmorja, a zastavu ‘EPK’ pronašao i izronio najmlađi Hrvoje Radić iz kluba Adria Kraljevica dok je čast da podigne zastavu pripala Damiru Čargonji Čarliju, idejnom tvorcu projekta…

Rijeka – Nakon gotovo dvije priprema postavljanjem zastave EPK koju je izronio Hrvoje Radić u sklopu potrage za zastavom simbolično je započeo ceremonijal otvaranja FKK Kantrida – Europski kvart kulture.

Program ja započeo s akcijom čišćenja podmorja ‘EKO Prasac’, u kojoj je od 3. maja do Bivia podmorje čistilo 60 ronilaca iz Zagreba i Rijeke, koju je organizirao poznati riječki ronioc i aktivist Goran Kolundžić Kolo iz KPD INA Kostrena. U akciji je sudjelovalo šezdesetak ronioca, inače članova KPD Ina Kostrena, DVD Drenova, USPDR Ajkula, Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, Javne vatrogasne postrojbe Opatija, KPA 3. maj, KPA Kostrena, RK Adriatic CRO i Barokomore Rijeka, koji se mogu pohvaliti da su s podmorja Kantride uklonili više od jedne tone smeća, uglavnom razbijenog stakla i plastične ambalaže.

– Kao organizatoru eko akcije najveće mi je zadovoljstvo da su nakon što je sve bilo gotovo svi sudionici bili zadovoljni. To znači da smo uspjeli, kratko je poručio Goran Kolundžić Kolo, bez kojega podmorje Kantride svih ovih godina sigurno ne bi blistalo ovim današnjim sjajem.

Nastavak dnevnog programa donio je performans Igora Anjolija s njegovom narodnom kuhinjom, pa performans „Radilište 69“ Ivane Kalc i Tajči Čekade, a negdje oko 21 sat započet će koncert „Ostajem u Rijeci“, što je ujedno programska smjernica i light motiv čitavog ovog projekta Kantrida FKK 2020. Na koncertu će nastupiti pulski trio Urar, a potom riječki Mrave brojim i legendarni Grč i Paraf. Program će se nastaviti operom Navale Zorana Majstorovića, te vatrometom i zabavom do jutra.

– Opera Navale je projekt kojega sam već dugo vremena imao na pameti, riječ je o improviziranom glazbenom performansu u kojemu ću ja dirigirati barkama, a one će proizvoditi zvukove njima svojstvene. Dakle, ljudi će na barkama koristiti zvuk motora, sirena i svega onoga što se na barkama nalazi, a ja ću još improvizirati s arapskom lutnjom i električnom gitarom. Čitav performance naše zajedničke improvizacije trebao bi trajati petnaest do dvadeset minuta. Bit će između 10 i 15 barki usidrenih na plaži Ploče, a ja ću dirigirati s obale, pojasnio je Zoran Majstorović, autor Opere Navale.

– Riječ je, dakle, o manifestaciji osmišljenoj prije dvije godine i pokrenutoj kao nekakav naš doprinos Rijeci Europskoj prijestolnici kulture. Riječ je o cjelodnevnom programu u kojem ima i simbolike, odnosno ovo je na neki način novo buđenje projekta EPK, ali sa strane lokalne zajednice. To je ukratko početak projekta što će se nastaviti tijekom čitavog ljeta i što će veliki finale imati zatvaranjem krajem rujna. Ja još uvijek tvrdim da bez obzira na sve što se izdešavalo Rijeka ipak jest Europska prijestolnica kulture i mi svi zajedno moramo pokušati iskoristiti svaki mogući trenutak da ove godine nešto napravimo. Ovakva jedna šansa da iznova budemo Europska prijestolnica kulture više nam se nikad neće ponoviti, istaknuo je Damir Čargonja Čarli prilikom najave manifestacije uz napomenu da je kulturno umjetnički program Kantrida Europski kvart kulture 2020 ili Kantrida FKK 2020 slojevit kulturno umjetnički program što će se u razdoblju od 4. srpnja do 21. rujna 2020. kontinuirano odvijati na nekoliko riječkih plaža, od Kantride do Bivia. Inicijator i nositelj projekta Kantrida FKK 2020 je tvrtka Novi turizam d.o.o., u suradnji s brojnim partnerima, formalnim i neformalnim grupama građana i pojedincima. Ulaz na sve programe je besplatan, što znači da je dostupan svim stanovnicima i privremenim građanima Rijeke i šire okolice.

Program Kantrida FKK 2020 definiraju teme poput kulture življenja uz more, rada uz more i s morem, izgradnja uključive i solidarne zajednice, novih prostora društvenosti u kojim se isprepliću različite kulture življenja te se potiče multikulturalna razmjena, svijest o održivom razvoju i uređenju riječkih plaža, uključivost i tolerancija, a manifestiraju se kroz širok spektar raznovrsnih aktivnosti, od umjetnosti, kulture, aktivizma, ekologije, gastronomije, do sporta i humanitarnog rada. Potrebno je istaknuti da su u osmišljavanje i provedbu programa aktivno uključeni pojedinci i grupe građana koji imaju potrebu dati svoj doprinos boljoj kvaliteti življenja u gradu te promovirati moto ovog projekta objedinjenog pod imenom “Ostajem u Rijeci”.

– Okvirni troškovi manifestacije FKK su oko 500.000 kuna. Tvrtka Novi turizam osigurava sa svojim partnerima oko 3/4 sredstava dok su ostala sredstva od strane Ministarstva ,Grada i tvrtke Rijeka 2020 koja je osigurala dio sredstava za ceremoniju proglašenja i zatvaranja projekta FKK. Riječ je o sredstvima koje je Novi turizam d.o.o. dobio na Natječaju prošle godine za projekt TAZ a koja su se zbog nemogućnosti dolaska stranih umjetnika i umjetničkih organizacija prenamijenila za projekt FKK 2020, poručio je Čargonja.

Akcijom čišćenja Podmorja ‘EKO Prasac’ I Podizanjem Zastave Započeo Program Otvaranja Kantride Europskog Kvarta Kulture

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!