[FOTO] Da se užanca ne zatare – Liburnijski planinari i ove godine održali tradicionalni pohod na Vojak

Tekst i foto: Robert Koprivnjak

Iako su izostali  uobičajeni zagrljaji i poljupci, dobre želje nisu izostale.

Učka – Već dobrih četrdesetak godina nepisani je planinarski običaj da se planinari s  Liburnije okupe na vrhu Učke – Vojaku (1396 m) 1.1. točno u podne.

Iza nas je jedna čudna godina , koju bi svi najradije htjeli staviti s strane, kao da se ne računa. Zbog pandemije COVID 19 i mjera koje su na snazi nije organizirana tradicionalna akcija „ Mlado leto na Vojake“, a čak nam ni vrijeme nije bilo naklonjeno.

Vodeći se izrekom „bolje da propadne selo nego običaji“, srce planinara u nama bilo je jače od svih nedaća. Popeli smo se na Vojak i održali ovu lijepu tradiciju, mada u nešto skromnijem izdanju , bez kuhanog vina i kolača , u manjim, skupinama planinara. Među tim entuzijastima našli su se predsjednice (i jedan predsjednik) društava s Liburnije – Loreta Žepina iz PD „Knezgrada“ (Lovran) , Ivana Eterović iz PD „Opatija“ te Robert Koprivnjak iz PD „Lisina“ (Matulji).

Iako su izostali  uobičajeni zagrljaji i poljupci, dobre želje nisu izostale. U 2021. nam je najveća želja da što prije prestanu potresi u Banovini, te da se situacija na tim područjima dovede u normalu. Druga velika želja je da se tijekom godine situacija s COVID –om stavi pod kontrolu, da prestane odvijanje života online, da se ponovno možemo družiti kao prije bez restrikcija i ograničenja.

Nekoliko rečenica o usponu na Vojak. Na Poklonu nema snijega, jugo je odradilo svoje. Krenuli smo oko 9 sati, pogleda uprtih u oblake, s nadom da neće padati kiša do našeg povratka. Uspinjući se stazom, započela je snježna idila, a time i korištenje svake  prilike za foto session. Na Vojaku je bilo zima i jako je puhalo, pa se  nismo zadržavali predugo. Spust prema sedlu izvršili smo obavijeni gustom maglom i praćeni jakim vjetrom.

Sve nakon toga do Poklona bila je lagana šetnjica. Naše nade su se ispunile te cijelim putem nije pala ni kap kiše.

Rumenih obrašćića, dobro popunjenih trbuščića svi su se sretno vratili svojim kućama, puni dojmova s nadom u planinarski dobru i aktivnu novu 2021. godinu.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net