FOTO: Jubilarni Mandrać pretvorio Volosko u umjetničku koloniju

mandrac_2015_volosko_2

Subotnji dan pripao je mališanima koji su napravili odličnu uvertiru za starije kolege. Dvije velike fotogalerije jubilarnog Mandraća pogledajte u nastavku teksta….

mandrac_2015_volosko

Volosko – Vološćanske ulice, klupice, terase i škalini jučer su bili ispunjeni umjetnošću zahvaljujući jubilarnom 30. izdanju tradicionalne likovne kolonije Mandrać.

Čak 180 prijavljenih sudionika, od ranih jutarnjih sati živjeli su u ‘‘kreativnoj vrućici’‘ – što zbog vrućeg kolovoškog prijepodneva, što zbog inspirativnog okruženja ‘‘lokacije s razglednice’‘ u kojoj su spojene stare kamene kuće, modro more i svjetloplavo nebo, mandrać s barkama i niz drugih primorskih motiva koji već tri desetljeća pronalaze svoje mjesto na platnima autora iz čitave Hrvatske i inozemstva.

likovna_manifestacija_mandrac_volosko_2015_2

Uz slikare i fotografe koji su dominantna ‘‘umjetnička vrsta’‘ na Mandraću, a ove godine brojalo se 180 prijavljenih, u sklopu programa ‘‘Paleta nota’ ove godine nastupile su Jelena Radan te Anita Valo i Meri Jaman, odnosno Meritasice, a tijekom Mandraća u programu ArtExchange Volosko predstavile su se strukovne kulturne udruge (ArtBazar, OpArt, Rijeka – kandidat za prijestolnicu kulture,..), galerije i galeristi, proizvođači i trgovci okvira, slikarskog pribora i materijala.

Najznačajniju nagradu Mandraća, onu u profesionalnoj skupini koja uz slavu nosi i 12.000 kuna novčanog iznosa, žiri koji su činili akademski slikar Claudio Frank kao predsjednik, povjesničarka umjetnosti i kustosica u MSU Zagreb Nataša Ivaničević te povjesničarka umjetnosti i kustosica iz Beograda Ana Panić, dodijelio je Jasni Šikanji, a drugom nagradom u vrijednosti od 7.000 kuna nagrađen je Dejan Kljun.

likovna_manifestacija_mandrac_volosko_2015

Posebnim priznanjima nagrađen je Saša Jantolek koji je zaslužila samostalnu izložbu u Umjetničkom paviljonu ‘Juraj Šporer’ te Sanita Zorić koja je dobila uokvirivanje slike u Galeriji Bonačić.

U općoj skupini, prvu nagradu u visini od 3.500 kuna osvojio je Denis Brajčić, a drugom nagradom u visini 1.500 kuna Nikica Karas. Posebno priznanje u općoj skupini u vidu izložbe u hotelu Miramar dobio je Nikola Lukinčić, a dok je uokvirivanje u firmi Staklo Žerić pripalo Barbari Cetina.

claudio_frank_sasa_jantolek_mandrac_2015

Za najbolju fotografiju nagradu od 3.500 kuna osvojio je Zdravko Kopas, a izložbu u galeriji Adamić u Opatiji postavit će Aleksandar Saša Tomulić. Vikend noćenje, tj. posebnu nagradu hotela Miramar dobila je Klaudija Marušić, a studentska novčana nagrada od 1.000 kuna pripala je Gabrijeli Jozić. Sponzorirani ručak u konobi Tramerka dobila je Iva Pevalek, a pizzeria Moho nagradila je Dajanu Radoš, dok je poklon-bon slastičarne KaoKakao za besplatnu tortu za 10 osoba dobio Noa Peroš.

Sponzori ovogodišnjeg izdanja Mandraća su Hotel Miramar, Tiskara Zambelli, Galerija – Atelier Giulio Bonačić, Staklo Žerić, Konoba Tramerka, Pizzeria Moho, Restaurant Mili, Galerija Miletić iz Pule, Local Books and Crafts Adamić te Caffe bar Eugenian.

[FOTOGALERIJA] – Jelena Radan i Meritas zatvorile ovogodišnju likovnu manifestaciju Mandrać 2015. @ Volosko

[FOTOGALERIJA] – Likovna manifestacija Mandrać 2015. ponovo pretvorila Volosko u najveći atelje u našem kraju

mandrac_2015_jelena_radan_meritas_koncert_volosko_2015_1

I. Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi, PodUčkun.net

error: Content is protected !!