FOTO: Nona Tonka i Jarbola @ Zvoneća

zvoneca_smJedinstveni spoj kulture i eno-gastronomije održan je ovog vikenda na Zvoneći.
Zvoneća – U sklopu manifestacije Jarbola održan je bogat program, namijenjen primarno promociji autohtone sorte grožđa (i vina koje se od njega radi) koja je u zadnji trenutak spašena od povijesnog zaborava.
No osim vina, domaćini su pokazali da i na kulturnom polju imaju se čime pohvaliti. Naime, predstavljena je Nona Tonka, druga po redu knjiga autora Franje Matetića, Zvonećana koji je zašao u svoje zlatne 90-e godine.
Opisujući život glavnog lika tj. ženskog lika knjige – Tonke Andrinove, autor dočarava rad, život, brige i običaje naselja liburnijskog zaleđa na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Roman, koji je pisan na izvornoj čakavštini, obiluje brojnim čakavskim izrazima pa će mnoge zabaviti, a ostali ”ki nisu doma z našen ča” će se poslužiti rječnikom koji je dodan na kraj knjige.
Knjigu su predstavili Franjotov sin i Franjotova nevesta – prof. Tatjana Matetić, uz čitanje par prigodnih ulomaka i zahvala ljudima koji su pomogli njenom izdavanju.
Ugodno poslijepodne nastavljeno je uz nastupe muških i ženskih klapa, sve u hladu stoljetnih stabala koja okružuju crkvu i žmuj ili više domaće jarbole…
Osim enologije i književnosti, kroz dva dana manifestacije, održan je i bogati kulturno zabavni program, a nastupili su: Grupa Maestral, Zvonejski kanturi, klape Rožice (Šapjane), Kastav, Boškarin (Hum) i Mirakul (Veprinac).
Samo na liburnija.net online magazinu u nastavku pogledajte foto galeriju.
zvoneca1
zvoneca-3
zvoneca-5
zvoneca-4
zvoneca-1
zvoneca-9
zvoneca-7
Tekst i foto: David Kurti
Vezane vijesti:
Čudnovati svijet opatijskog zaleđa
Kratka budućnost (jednog) vremena

error: Content is protected !!