[FOTO] Održano predavanje Ivane Eterović “Iz povijesti opatijskog planinarstva”

Kroz predavanje istaknuti su najvažniji događaji u povijesti društva, neke značajne aktivnosti koje se provode ili su se provodile, a najavljeno je i izdavanje monografije povodom sedamdesete obljetnice Društva.

Opatija – Nakon dulje stanke uzrokovane epidemiološkim mjerama za sprečavanje širenja pandemije COVID-19, u sklopu projekta popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates prošlog je četvrtka održano prvo ovogodišnje događanje koje je okupilo tridesetak posjetitelja, dijelom u prostorima Udruge “Kulturni front” gdje se samo predavanje odvijalo, dijelom kroz live streaming koji je organiziran putem društvenih mreža. Riječ je o predavanju “Iz povijesti opatijskog planinarstva”, koje je u sklopu projektnog pravca “Kulturni forum” održala Ivana Eterović, predsjednica Planinarskog društva “Opatija”. Podsjetimo, ovaj projektni pravac okuplja prezentacije, rasprave, radionice i predavanja entuzijasta, hobista, književnika, znanstvenika amatera i drugih stručnjaka.

Ivana Eterović, docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave iz staroslavenskoga jezika i povijesti hrvatskoga jezika u srednjem i ranom novom vijeku, ali i članica više lokalnih udruga kojima je cilj očuvanje nematerijalne baštine (jezika, kulture i običaja) istarsko-kvarnerskoga prostora, započela je izlaganje istaknuvši kako prve planinarske organizacije u ovim krajevima nalazimo već krajem 19. stoljeća. Njih prati i jednako stara planinarska infrastruktura, koja je na području Učke tradicionalno bila vezana uz Poklon, gdje je sagrađen prvi objekt za one koji uživaju u prirodi (nije očuvan do danas), a na području njegove staje danas stoji poznati Planinarski dom Poklon. Samo ime, istaknula je Eterović, Poklon dobiva od hodočasnika s područja Istre koji su preko Učke hodočastili na Trsat, te bi se poklonili kada bi prvi put ugledali Kvarner i Trsat u daljini.

Planinarsko društvo “Opatija”, s kojim počinje suvremena povijest planinarstva u okolici Opatije, jedno je od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj te jedna od najvećih udruga na području Primorsko-goranske županije i Grada Opatije. Društvo djeluje od 1951. godine, a Eterović nije propustila istaknuti kako je broj članova, ali i raspon aktivnosti društva, značajno varirao u proteklih sedamdeset godina. Kroz predavanje istaknuti su najvažniji događaji u povijesti društva, neke značajne aktivnosti koje se provode ili su se provodile, a najavljeno je i izdavanje monografije povodom sedamdesete obljetnice Društva.

Nakon zanimljivog izlaganja uslijedila je kraća, ali sadržajem bogata rasprava, u kojoj su se sudionici osvrnuli na neke od najznačajnijih ličnosti, ali i neke od važnih organizacija, u razvoju Učke i opatijskog zaleđa kao relevantne planinarske destinacije. Organizatori iz Udruge “Kulturni front” najavili su održavanje novih predavanja i panel-diskusija, među kojima se ističu predavanje dr.sc. Ivana Cerovca o cijeni i vrijednosti ljudskog života, te panel-diskusija o ulozi eksperata u vrijeme pandemije.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net