[FOTO] Planinarsko društvo ‘Opatija’ i GDCK Opatija obilježili Svjetski dan oživljavanja

Nekoliko fotografija s tečaja pogledajte u nastavku…

Poklon – Povodom Svjetskog dana oživljavanja Planinarsko društvo „Opatija“ u suradnji s Gradskim društvom Crveni križ Opatija organiziralo je tečaj prve pomoći za vodiče društvenih izleta liburnijskih planinarskih društava.

Svjetski dan oživljavanja obilježava se svake godine 16. listopada s ciljem podizanja svijesti svih građana o važnosti primjene postupka oživljavanja unesrećenih osoba, a važnost pravovremene reakcije posebno dolazi do izražaja kada se nesreća dogodi u slabije pristupačnim predjelima, u koje ulaze i planinska područja.

Gradsko društvo Crveni križ Opatija na čelu s dugogodišnjom ravnateljicom mr. sc. Đanom Pahor, dr. med. već godinama organizira tečajeve prve pomoći za različite potrebe, stoga je njezino znanje i iskustvo bilo iznimno dragocjeno u organiziranoj obuci za planinarske vodiče, koji redovito obnavljaju svoja znanja iz prve pomoći. U vježbi je aktivno sudjelovalo dvanaest vodiča Planinarskog društva „Opatija“ i tri vodiča Planinarskog društva „Lisina“, koji su ponovili osnove pružanja prve pomoći pod vodstvom ravnateljice Pahor i triju mladih edukatorica iz Gradskog društva Crveni križ Opatija Maše Dunatov, Katarine Mance i Karle Vurić.

Tečaj je obuhvatio teorijski i praktični dio, a sudionici su se između ostalog podsjetili kako treba pristupiti unesrećenome, kada se i kako pokreće postupak oživljavanja, koje su aktualne smjernice za zbrinjavanje krvarenja i prijeloma, kako prepoznati simptome različitih zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti na planinarenju (npr. sunčanica, dehidracija, grčevi, konvulzije, ubodi insekata, ugrizi životinja, opekline, smrzotine) itd. Polaznici tečaja nisu krili zadovoljstvo zavidnom razinom organizacije i visokom kvalitetom provedenog tečaja, što je organizatore dodatno ohrabrilo u planovima da uspješnu suradnju u budućnosti ostvare i omogućavanjem pohađanja tečaja prve pomoći i za ostatak članstva.

Planinarsko Društvo ‘Opatija’ I GDCK Opatija Obilježili Svjetski Dan Oživljavanja

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Foto: Ivana Eterović, Zoran Popovski

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net