FOTO: Stari hitovi u novom ruhu – RetrOpatijski festival spojio vrhunske vokale i slavne pjesme zlatnog doba glazbe

retropatija_druga_vecer_2015_hotel_kvarner

Druge večeri prvog izdanja manifestacije RetrOpatijski festival nastupila su slavna imena domaće i strane glazbene scene – Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Aleksandra Kovač, Manuella Brečko i vokalni sastav Akvarel, Fosili, Pero Galić, Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Jacques Houdek, Teška industrija, Marko Tolja, Damir Kedžo te Neno Belan & Fiumens. Veliku fotogaleriju s druge večeri pogledajte na ovom linku

retropatija_druga_vecer_2015_hotel_kvarner_1

Opatija – Najljepše melodije Opatijskog festivala još su jednom zazvonile pod raskošnim lusterima Kristalne dvorane hotela Kvarner, koja je rasprodana dočekala slavna imena domaće i regionalne glazbene scene na drugoj večeri RetrOpatijskog festivala. Novi aranžmani koje su potpisali vrhunski autori, maestralna pratnja Jazz orkestra HRT-a i ideja manifestacije prema kojoj je svaki od izvođača sam izabrao pjesmu koju će izvesti i koju “osjeća svojom” uspjeli su prizvati eleganciju i emociju prošlih vremena, unijevši ipak u svaku notu osobnost i energiju jedinstvenih vokala u interpretacijama koje kao da su “krojene po njihovoj mjeri”.

retropatija_druga_vecer_2015_hotel_kvarner_2

RetrOpatijski festival otvorila je Manuella Brečko i vokalni sastav Akvarel pjesmom “Vozi me vlak v daljave”, nakon kojih su nastupili Fosili s vlastitom pjesmom “Najdraže moje”, kao i Pero Galić iz grupe Opća opasnost koji je otpjevao “Dan koji se pamti” što ga je izvodio Krunoslav Kićo Slabinac. Nina Kraljić rasplela je “Iluzije”, a Gorana Karana zavela je “Mia” Dade Topića koja je popularizirala ovo žensko ime među jugoslavenskim pukom. Maja Posavec otkrila je “Što me čini sretnom”, ne izgubivši niti trunke ekspresivnosti i snage Josipe Lisac od koje je “posudila” tekst, a Zorica Kondža, pobjednica posljednjeg Opatijskog festivala 1986. godine nastupila je upravo s tom pobjedničkom pjesmom – “Bar da znam”. Teška industrija konačno je imala priliku izvesti pjesmu “Ti si mi bila naj, naj” koju je napisao tadašnji član grupe Gabor Lenđel, ali ju je dao grupi Indexi jer mu se nije činila prikladnom za “hard rock” sastav. Jednog drugog hita Indexa, “Zbogom ostaj ljubavi” prihvatio se Marko Tolja, Aleksandra Kovač sjela je u “Autobus Calypso” koji spada među najpoznatije hitove Ive Robića, a Jacques Houdek briljirao je u pjesmi “Mirno teku rijeke”.

retropatija_druga_vecer_2015_hotel_kvarner_3

Tereza Kesovija otkrila je kako zvuči “Tvoj glas” dok je Marko Tolja poručio “Potraži me u predgrađu” Ladi Leskovaru, ali i “Zbogom ostaj ljubavi” Oliveru Dragojeviću. Neno Belan & Fiumens otpjevali su “U nedilju, Ane”, a “Vino i gitare” spojile su vokale Nine Kraljić i Jacquesa Houdeka, dok je prvo izdanje RetrOpatijskog festivala zaključila Gabi Novak pjesmom “Nada”.

RetrOpatijski festival organizirali su Festival Opatija i Studio Maraton u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije, uz pokroviteljstvo Hrvatske glazbene unije, HDS-a i UNISON-a te tvrtke Auro Domus.

Veliku fotogaleriju s druge večeri pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!