FOTO Svjetska premijera u Istri – Otkriven stalak izrađen posebno za istarski pršut

Poznati opatijsko-matuljski dvojac dizajnera i proizvođača vrhunskih stalaka za pršut, Marko Spes i Miljenko Babić iz tvrtke S.B. DESIGN d.o.o., premijerno su prezentirali inovativni stalak za pršut, dizajniran i izrađen baš za rezanje istarskog pršuta.

Tinjan/Matulji – Na svečanosti održanoj 22. veljače, u tinjanskoj Hiži istarskog pršuta u Istri premijerno je predstavljen jedinstveni stalak za rezanje istarskog pršuta.

„Radi se o svjetskoj premijeri budući da je ovo prvi put u svijetu da se dizajnirao i proizveo stalak za rezanje baš određenog tipa pršuta, uzimajući u obzir sve njegove specifičnosti. Kralj istarske gastronomije, istarski pršut, možda nema svoju krunu, no dobio je svoje prijestolje“ – veselo i ponosno rekla je Blanka Sinčić Pulić, voditeljica projekta iz županijskog Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Već otprije poznati i priznati dizajneri i proizvođači ponajboljih stalaka za pršute, Marko Spes i Miljenko Babić iz matuljske tvrtke S.B. DESIGN d.o.o., izradili su dizajn i proizveli inovativni stalak za pršut izrađen baš za rezanje istarskog pršuta. Dio je to projekta “Priča o istarskom pršutu” vrijednog više od milijun kuna, za čije je četverogodišnje provođenje Udruga proizvođača istarskog pršuta dobila 725.000 kuna potpore na natječaju za Mjeru 3.2.1 Programa ruralnog razvoja.

Zucchero sa Spesom

– Prije svega moram reći da nam iznimna čast biti dio ovog projekta, no ujedno i velika odgovornost. Radi se o vrlo značajnom trenutku gdje na neki način pišemo povijest istarskog pršuta, jednog od kamena temeljaca istarske pa tako i hrvatske gastronomije. Pri dizajniranju i izradi povodili smo se za nekoliko važnih kriterija. Prije svega, kao imperativ postavili smo poštivanje tradicije, kako u karakterističnoj funkcionalnosti tako i u posebnoj estetici. Ujedno, imperativ je bio izraditi i inovativni stalak. Vjerujem kako smo u tome uspjeli, budući da novi stalak ima dvije inovacije, mogućnost okretanja pršuta za 180 stupnjeva bez vađenja iz stalka kao i nakošavanje, sve kako bi se olakšala manipulacija i rezanje. Estetici smo također pridali posebnu pažnju te tako dobili monumentalni i upečatljivi izgled, rekao je Marko Spes.

Predstavljanje novoga stalka popratili su brojni uzvanici, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Istarske županije, Općine Tinjan, Turističke zajednice, no i oni najvažniji, brojni proizvođači istarskog pršuta, koji nisu skrivali svoje oduševljenje.

– Savršenstvo ne postoji u stvarnom svijetu, međutim postoji izvrsnost. Prostor Istre karakterizira izvrsnost. Izvrsnost iza koje stoji puno truda i rada. Izvrsna su vina, maslinova ulja, pršuti. Duboko sam uvjeren da smo se našim novim stalkom uklopili u izvrsnost ovoga kraja. Vjerujem kako možemo ponosno reći da imamo Bentley među stalcima, imamo postolje koje može dostojno služiti kralju, istarskom pršutu, zaključio je Marko Spes uz pljesak i odobravanje svih okupljenih.

Podsjetimo, u jedinstvenim stalcima za pršute uživaju i dvojica slavnih Talijana – rock zvijezda Zucchero i slavni chef Massimo Bottura.

Zucchero je prije dvije godine na krcatoj Ljetnoj pozornici održao veliki koncert nakon desetljeća izbivanja, a kao poznati ljubitelj vrhunske gastronomije bio je posebno dirnut poklonom koji mu je Spes osobno uručio. Zucchero je inače i osobni prijatelj chefa Massima Botture koji je u svom restoranu Osteria Francescana pronašao istaknuto mjesto za svoj stalak proizveden u Matuljima.

Nije to mala stvar – Osteria Francescana ima tri Michelinove zvjezdice i prije dvije godine ponovo je proglašena najboljim svjetskim restoranom u sklopu renomiranog San Pellegrinova izbora 50 najboljih svjetskih restorana. Priznanje je još značajnije ako se zna da je restoran chefa Botture prvi koji je uspio biti proglašen najboljim dva puta, jer istu titulu osvojio je i 2016. godine.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net