FOTO Tomislav Portada održao predavanje ‘Slučajna otkrića u kemiji’ @ Volosko

Kako je proteklo predavanje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Volosko – Mnoga su se velika i važna otkrića u znanosti, pa tako i u kemiji, dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača, a upravo te ‘greške’ bile su u fokusu predavanja dr. sc. Tomislava Portade održanog prošlog vikenda u Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom.

Slučajno su otkrivena gotovo sva danas poznata umjetna sladila, ali i tvari koje su nekim ljudima gorke, a drugima bez okusa. Primjerice saharin, koji je oko 400 puta slađi od šećera, 1879. otkrio je Constantine Fahlberg dok je u laboratoriju radio s katranom kamenog ugljena. Nakon što je cijeli dan proveo u laboratoriju, došao je doma i prije nego mu je supruga poslužila večeru zaboravio je oprati ruke. Sve što je dotaknuo bilo mu je slatko. Iako je isprva mislio da je problem u kuharici, postalo mu je jasno da su za sve krivi njegovi prsti odnosno djelići materijala koje je donio iz laboratorija. Proizvodnja ovog masovno upotrebljavanog zaslađivača počela je 1884. LSD je također otkriven slučajno. Naime, riječ je o drogi koja se jedno vrijeme koristila u liječenju teških psihičkih poremećaja i koja je davala dobre rezultate, no s obzirom na to da se počela jako zloupotrebljavati zabranjena je za korištenje i u medicinske svrhe. Kemičar Albert Hofmann prvi je sintetizirao LSD u 1938., a pet godina kasnije slučajno je otkrio da djeluje kao droga. Dok je izvodio pokuse, jedan dan mu se vrlo mala količina kroz kožu upila u tijelo, a nakon toga je krenuo kući biciklom i primijetio da se čudno osjeća i da nije u “normalnom stanju”.

Doktor kemije, Tomislav Portada školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta “Kemijsko-inženjerske radionice“ HDKI-ja.

Kako je proteklo predavanje provjerite u priloženoj fotogaleriji…

Tomislav Portada Održao Predvanje ‘Slučajna Otkrića U Kemiji’ @ Volosko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!