FOTO: Učka očima umjetnika @ Juraj Šporer

liburnijanet_park_prirode_ucka_izlozba…deset austrijskih akademskih slikara čine ovu slikarsku koloniju…
…za vrijeme tajanja izložbe u prodaji će se naći set razglednica s motivima umjetničkih djela…

Opatija – U utorak, 30. studenog u 11:00 sati u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji otvorena je izložba umjetničkih djela pod nazivom “Park prirode Učka očima umjetnika”.
Izložba “Park prirode Učka očima umjetnika” rezultat je projekta koji je Javna ustanova “Park prirode Učka” još 2007. godine, započela s austrijskom kolonijom akademskih slikara koji sebe nazivaju slikarima zaštićenih područja. Oni slikanjem prirode žele doprinijeti svijesti o potrebi zaštite prirode, a svojim slikarskim radom pridonijeti promociji zaštićenog područja i njezinih prirodnih ljepota. Cijeli projekt rađen je u suradnji i uz pomoć Katedre čakavskog sabora općine Mošćenička Draga.
liburnijanet_park_prirode_ucka_izlozba-1
Deset austrijskih akademskih slikara koji čine slikarsku koloniju, a kojima se pridružila i opatijska slikarica Miljenka Šepić, kroz dvije su godine u više navrata posjetili Park prirode Učka, otkrivali njegove ljepote te zatim svoje impresije i umjetničko viđenje Učke i Ćićarije prenosili na slikarsko platno.
Dotaknuli su se gotovo svih djelova Parka – od Peruna i Trebišća, Male Učke, Vojaka, Sisola, Vele drage, pa sve do Korita i Ćićarije. Kako je njihov slikarski kist prezentirao ljepote našega kraja možete pogledati u Umjetničkom paviljonu sve do 18. prosinca, svaki dan osim ponedjeljka od 10:00 do 18:00 sati.
Uz djela s motivima Parka prirode Učka, na izložbi su izložena i djela s motivima najvećeg srednjoeuropskog nacionalnog parka – austrijskog nacionalnog parka Hohe Tauern, čiji su autori također članovi austrijske slikarske kolonije.
liburnijanet_park_prirode_ucka_izlozba-5
Inače, izložba u Opatiji druga je po redu izložba (prva je održana ljetos u Mošćenicama),a nakon ove izložbe, umjetnička djela predstaviti će se publici izvan granica Hrvatske, a prva na redu je u Beču u sklopu Vienna International Centra tj. UN-ova sjedišta pri Austriji.
Za vrijeme tajanja izložbe u prodaji će se naći set razglednica s motivima umjetničkih djela koji su tiskani kako bi ova umjetnička djela ostala trajnom sjećanju.
U izložbi “Park prirode Učka očima umjetnika” sudjeluju sljedeće umjetnice i umjetnici: Anton Fercher, Maria Groppenberger, Sr. Ruth Lackner, Klaus Müller, Diana Nenning, Hannelore Nenning, Hannes Neuhold, Miljenka Šepić, Susanne Steinbacher, Kurt Welther i Julia Welther-Varga.
Izložbu koju su pomogli Grad Opatija, Hrvatski muzej turizma, Austrijski kulturni forum iz Zagreba, Turistička zajednica Mošćeničke Drage otvorila je dogradonačelnica Grada Opatije – Marina Gašparić.

Liburnija.net: Otvaranje izložbe Park prirode Učka očima umjetnika @ Opatija

Liburnija.net: Otvaranje izložbe Park prirode Učka očima umjetnika @ Opatija


Liburnija.net: Otvaranje izložbe Park prirode Učka očima umjetnika @ Opatija

Liburnija.net: Otvaranje izložbe Park prirode Učka očima umjetnika @ Opatija


Liburnija.net: Pogled s Učke...

Liburnija.net: Pogled s Učke...


Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!