FOTO: Veliki interes za društvene igre za starije @ Opatija

Objavljeno 09.10.2017.

Tako je nedavno na području Dražine u Iki organiziran drugi ovogodišnji Dan streličarstva i društvenih igara za starije osobe, na kojem se okupilo oko 120 umirovljenika iz Opatije, ali i iz Lovrana, Matulja i drugih mjesta u okolici. Nekoliko fotografija s pogledajte na ovom linku

Opatija – Zadnjih desetak dana provedbe projekta Welcome, na kojem udruženim snagama rade Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, pružili su umirovljenicima iz Opatije i okolice pregršt novih aktivnosti i događanja.

Tako je nedavno na području Dražine u Iki organiziran drugi ovogodišnji Dan streličarstva i društvenih igara za starije osobe, na kojem se okupilo oko 120 umirovljenika iz Opatije, ali i iz Lovrana, Matulja i drugih mjesta u okolici. Kroz donacije osigurani besplatni roštilj i piće za sve sudionike zagrijali su i oraspoložili okupljene, tako da je druženje trajalo i dosta nakon zalaska sunca, usprkos hladnoći koja je nadirala kroz riječno korito. Nakon okrijepe sve okupljene su pozdravili predstavnici organizatora, kao i domaćina događanja (Mjesni odbor Ika), a umirovljenicima se prikladnim riječima obratio i gradonačelnik, pozdravivši projekte i inicijative koji okupljaju starije i pružaju im kvalitetene mogućnost za provođenje slobodnog vremena. Prezentirano je desetak različitih stolnih društvenih igara, tako da se igralo na svim stolovima, uz prisustvo brojnih volontera koji su animirali posjetitelje i objašnjavali pravila i strategije ponuđenih igara.

Dvadesetak sudionika sudjelovalo je u kratkoj radionici streličarstva i okušalo se nagradnom streličarskom turniru, koji je potrajao sve do zalaska sunca za Učku. Oduševljeni velikim odazivom posjetitelja, organizatori su, poduprti pohvalama brojnih posjetitelja, izrazili želju da se s organizacijom sličnih događanja nastavi na proljeće, te da se zahvate i drugi mjesni odbori s područja Opatije.

Velike su zahvale upućene Festivalu Kvarner koji je osigurao izrazito vrijedne nagrade za turnir streličarstva, te Caffe baru ‘Eugenian’, Fast foodu ‘Archies’, mesnici ‘Damir’ i Udruzi ‘Ikarski barkajoli’ koji su se pobrinuli da piće i hrana s roštilja budu besplatni za sve sudionike.

Aktivnosti za starije nastavljene su 5. listopada u prostorima Kluba 60+, gdje se okupilo tridesetak umirovljenika koji su, uz volontere iz Udruge “Kulturni front” i Kluba mladih Crvenog križa Opatija, proveli tri sata družeći se i igrajući društvene igre. Organiziran je i prikladan ‘Lov na blago’ po centru Opatije koji je oduševio sudionike, a ništa ih manje nisu oduševile ni bogate nagrade za pobjednike, kao i male nagrade za sve sudionike.

– Iako je primarna svrha stolnih društvenih igara zabava i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, ne smijemo zaboraviti da su one značajno evoluirale u zadnjih dvadesetak godina, tako da igre koje se igraju u sklopu ovih događanja ne predstavljaju samo razonodu, nego su i važno sredstvo za ‘vježbanje mozga’ i održavanje koncentracije, dok igre poput ‘Lova na blago’ traže od sudionika i nemalu fizičku aktivnost povezanu sa pronicljivim i analitičkim razmišljanjem kako bi se riješile brojne zagonetke, tako da ove aktivnosti nemaju samo zabavnu, nego i rekreativno-zdravstvenu ulogu, istaknuli su iz Udruge “Kulturni front”, dok su iz Crvenog križa Opatija najavili sljedeće slično događanje, koje nas očekuje povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopad), kad će ove dvije organizacije zajedno pripremiti niz aktivnosti za starije osobe.

Organizatori su se, uz brojne sponzore, još jednom zahvalili i pokroviteljima, Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Zakladi “Kajo Dadić” i članovima Filantropskog fonda “Zajedno za zajednicu”, te najavili kako će se organizacijom sličnih aktivnosti nastaviti i nakon službenog završetka projekta “Welcome”.

Nekoliko fotografija s pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Vrati se natrag »