FOTO, VIDEO: Načelnik Ćiković povukao proračun s rasprave, slijede prijevremeni lokalni izbori @ Matulji

27_sjednica_opcinskog_vijeca_matulji_povlacenje_proracuna

Većinom su svi amandmani imali jednaku ideju – smanjenje kapitalnih investicija u matuljskom centru, poput Multimedijalnog centra, te jače ulaganje u cestovnu i komunalnu infrastrukturu te u razvoj radnih zona. Video isječak povlačenja proračuna od strane načelnika Ćikovića pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju sa sjednice na ovom linku

Mario Ćiković, Alen Ružić i Slobodan Juračić

Mario Ćiković, Alen Ružić i Slobodan Juračić

Matulji – Načelnik Mario Ćiković povukao je proračun za 2016. godinu s dnevnog reda jučerašnje sjednice Općinskog vijeća prije nego što su vijećnici o njemu imali prilike glasati, a razlog takve odluke bila je činjenica da je njegov prvotni prijedlog drastično izmijenjen sa šezdesetak vijećničkih amandmana.

– Povlačim prijedlog proračuna nakon rasprave o amandmanima, a prije glasanja o proračunu u cjelini. Ja sam bio načelnik, kandidat četiri stranke, a na večerašnjoj sjednici HNS je podržao tridesetak amandmana sa suprotne strane i sve ono što smo obećali biračima je upitno i nemam pravo da i dalje budem načelnik te da iznevjerim ljude koji su glasali za mene, istaknuo je načelnik Mario Ćiković u završnom obraćanju vijećnicima.

Željko Grbac

Željko Grbac

Maratonska sjednica Vijeća potrajala je više od šest sati, a ovaj se ”klimaks” dogodio nešto prije ponoći, nakon što se satima uskomešala vijećnica prepirala oko izgleda budžeta za narednih dvanaest mjeseci, a najviše amandmana dali su predstavnici Nezavisne liste Željka Grbca, zatim predstavnici HDZ-a i HNS-a. Nakon neslaganja s prošle sjednice Vijeća i disonantnih tonova odaslanih s tiskovnih konferencija tijekom protekla dva tjedna, sinoć se vladajuća koalicija definitivno raspala.
.

Alan Ujčić

Alan Ujčić

Na jednoj strani vijećnice našli su se njeni ostaci – SDP, HSU i IDS – potpomognuti PGS-om, a s druge strane ostala je oporbena linija nezavisnih vijećnika, HDZ-a i LIST-a kojima je većinu u Vijeću donio ”odmentnuti” HNS.

Takva je većina i zaslužna za drastične izmjene proračuna, u koji je uvršteno šezdesetak amandmana sve četiri liste, u iznosu jednakom otprilike desetini ukupnih predloženih sredstava od oko 45 milijuna kuna.

Marin Klanac

Marin Klanac

Većinom su svi amandmani imali jednaku ideju – smanjenje kapitalnih investicija u matuljskom centru, poput Multimedijalnog centra, te jače ulaganje u cestovnu i komunalnu infrastrukturu te u razvoj radnih zona.

Ako se proračun ne usvoji do kraja ove godine, na snagu će stupiti privremeno financiranje, odnosno ”precrtani” proračun za prošlu godinu razmjerno razdijeljen na prvi kvartal.

Tri mjeseca, naime, može trajati takva situacija, a tijekom tog razdoblja morao bi se usvojiti novi proračun za 2016. godinu. Ukoliko se proračun ne donese, prema zakonu moraju se raspisati prijevremeni izbori za Vijeće, ali i funkciju načelnika.

Video isječak povlačenja proračuna od strane načelnika Ćikovića pogledajte u nastavku teksta, a fotogaleriju sa sjednice na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net