Vruća politička zima: Raspala se vladajuća koalicija, Vijeće odbilo poskupljenje komunalne naknade @ Matulji

matulji_vijece_2015_11_m (3)

Manje razloga za zadovoljstvo imaju predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Marijom Ćikovićem, budući da su vijećniciodbili prijedlog odluke kojom bi poskupila komunalna naknada, dok je prijedlog rebalansa proračuna, koji nije usvojen na prošloj sjednici, prihvaćen, ali uz značajne ustupke oporbenim vijećnicima kojima su prihvaćeni praktički svi amandmani.

Željko Grbac

Željko Grbac

Matulji – Burna i neizvjesna bila je sjednica Općinskog vijeća Matulja održana sinoć, a nakon otprilike tri i pol sata ”borbe” zadovoljnija može biti matuljska oporba kojoj su prihvaćeni svi amandmani te činjenica da su uspjeli odraditi dvije sjednice u jednom danu. Manje razloga za zadovoljstvo imaju predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Marijom Ćikovićem, budući da su vijećniciodbili prijedlog odluke kojom bi poskupila komunalna naknada, dok je prijedlog rebalansa proračuna, koji nije usvojen na prošloj sjednici, prihvaćen, ali uz značajne ustupke oporbenim vijećnicima kojima su prihvaćeni praktički svi amandmani.

Više od samog neprihvaćanja odluka, međutim, općinske čelnike i predstavnike SDP-a može zabrinuti činjenica da je ova sjednica definitivno pokazala da se vladajuća koalicija koju predvodi ova stranka definitivno ”raspolutila”, odnosno da je iz nje ”ispao” HNS iako je njegov član Alen Ružić i dalje ostao zamjenik načelnika.

Mario Ćiković i Slobodan Juračić

Mario Ćiković i Slobodan Juračić

Naime, HNS-ovci nisu podržali prijedlog odluke o povećanju boda komunalne naknade, kao niti onaj o povećanju komunalnih zona, svrstavši se tako uz oporbene vijećnike, a takav dojam potvrdili su i glasanjem kod proračuna, kada su dali odlučujući glas za amandmane nezavisne liste koju predvodi Željko Grbac. Ključna poanta svih predloženih amandmana jest da se oduzmu sredstva koja su bila planirana za ulaganje u centar Matulja i Multimedijalni centar te da se ona ulože u izgradnju infrastrukture u radnim zonama – točnije za izgradnju dvije pristupne prometnice. Oporbeni vijećnici najviše kritika uputili su na loše gospodarenje radnim zonama, odnosno činjenici da bi se povećanjem komunalne naknade dodatno otežalo gospodarstvenicima, što bi u budućnosti donijelo niz problema.

Marin Klanac

Marin Klanac

Gruba polemika razvila se između načelnika Ćikovića i Ivana Črnjarića koji je u nekoliko navrata oštro prozvao aktualnu vlast nabrajajući ‘grijehe’ zbog kojih se srami – ne kao član HNS-a – već kao stanovnik Matulja.

Osim što će ovakav rasplet odgoditi planirane investicije u centru mjesta, svakako će i zakomplicirati odnose među vladajućim strankama, što znači da Matulje očekuje vruća politička zima i potencijalni skori izlazak mještana na prijevremene lokalne izbore. Aktualni sat obilježilo je pitanje Marina Klanca (HNS) vezana za oročena sredstva općine, novosti vezane o Credo banci zanimale su Roberta Matulju (HDZ), dok je Ivica Poljak (HDZ) pitao načelnika dal ima istine da policija providi izvide u Općini – što je načelnik Ćiković potvrdio i napomenuo da je to bio samo informativni razgovor.

Detaljnije izvještaje po točkama dnevnog reda donosimo u narednim danima.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net