[FOTO/VIDEO] Održana javna tribina: Odlučno NE izmještanju povijesnog Štrkovog puta

[FOTO/VIDEO] Održana javna tribina: Odlučno NE izmještanju povijesnog Štrkovog puta

Kirigin je pozvao građane da svojom odlukom pomognu Gradskom vijeću te istaknuo kako će ovaj „glas građana“ biti presedan u Opatiji. Većina prisutnih građana glasala je protiv izmještanja dijela Štrkovog puta.

– Kad vidim da će ovdje biti osam zgradurina, uopće nisam za to da se put izmjesti, i svi ovdje nek se izjasnimo, zaključak je bio jednog od sudionika ove tribine nakon čega se pristupilo glasanju…

Investitori su predstavili idejni projekt prema kojem namjeravaju na području od 9 i pol tisuća kvadratnih metara izgraditi 8 objekata sa stanovima i apartmanima. Predložili su da se put na njihov trošak izmjesti uz rub parcele, oni bi financirali izgradnju i uređenje novog puta sa stepenicama i dva odmorišta, kao i kompletnu rasvjetu te bi donirali sredstva za uređenje dječjeg igrališta u ulici Dukino.

Opatija – Četrdesetak građana, u odnosu na njih šestero za, izjasnilo se protiv izmještanja Štrkovog puta na jučerašnjoj javnoj tribini koja je sazvana kako bi investitori predstavili svoje planove za izgradnju na terenima koji se naslanjaju na javni povijesni put koji povezuje Volosko i Pobri. Moderator i domaćin Vilim Simone iz VMO Pobri otvorio je tribinu, dok je nekoliko uvodnih rečenica istaknuo gradonačelnik Fernando Kirigin, nakon čega je Žana Bojić uime investitora predstavila njihove želje.

– Želja nam je da putem javnih tribina približimo građanima probleme koji se pojavljuju pred gradskim vijećnicima i gradskom vlasti, kako bismo čuli i vaš glas i vaše mišljenje. Kada sam preuzeo vlast, dočekao me zahtjev za izmještanje dijela Štrkovog puta te sam zamolio predsjednika MO Pobri da sazove javnu tribinu. On je to učinio krajem kolovoza, no niti ja, niti itko od gradske vlasti nije dobio poziv, kao ni većina građana. Želio sam biti prisutan kako bih čuo što više detalja i mišljenje građana prije no što uputim prijedlog o izmještanju puta Gradskom vijeću koje će onda o tome donijeti odluku. Zbog toga smo danas ponovno pozvali građane i veseli me što je odaziv dobar, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

– Mi u zadnjih pet godina podnosimo zahtjev za izmještanje puta, još staroj vlasti. Kao što je i rekao Kirigin to ga je zateklo da riješi kad je preuzeo vlast. Mi večeras želimo čuti i vaš glas, jer mi ovdje ne radimo ništa bespravno i nemojte nas uplitati u priče o nedavno asfaltiranim putovima. Mi ovdje tražimo pravdu, da se taj put izmjesti, da bi sagradili po mnogima ljepši put, a po drugima možda ne. Al tu smo da se usuglasimo dal se prihvaća taj naš prijedlog ili ne, pošto je mjesni odbor Pobri već prihvatio. Mi bi kao kompenzaciju dali neku donaciju u novcu VMO Pobri za izgradnju dječjeg igrališta, istaknula je Bojić te poželjela da joj se pojasni kakvu povijesnu vrijednost taj put ima.

Odgovorila joj je Neva Slani koja je poručila da vrijednost povijesnog puta nije mjerljiva današnjim financijskim mjerilima.

– No, ono što svakako znamo, a stoji u strategiji razvoja grada Opatije od 2014. do 2021.da je izričito zapisano kako se povijesni putevi moraju štiti kao dio identiteta, istaknula je Slani.

Neva Slani istaknula je kako je teren na kojem bračni par Bojić namjerava graditi naselje već počišćen, ogoljen do zemlje, odnosno na njemu su porušena sva stabla, a kako je i putanja buduće treće ceste upitna. Napomenula je kako je lokacijska dozvola za treću cestu istekla te kako se na koridoru treće ceste gradilo i trasa se nasipavala viškom građevinskog materijala, a pristupne ceste za planirani kompleks zgrada nema. I jedan od prisutnih građana istaknuo je da bračni par Bojić traži dozvolu za gradnju naselja koje zasad nema legalnu pristupnu cestu već se oslanja na buduću cestu kojoj je prvotna trasa poremećena naknadnom gradnjom zgrada. ‘Zašto se idejni projekt nije krojio po onome što vas jasno određuje, a to je javni Štrkov put, koji te čestice razdvaja? To je put koji postoji stoljećima, put koji su teškom mukom gradili naši preci. Taj put nije nestao i ne može nestati samo tako’, poručila je jedna od prisutnih Opatijki.

U daljnjoj raspravi koja se razvila mogli su se čuti brojna pitanja, dok je odgovore pokušao dati predstavnik tvrtke AD Gallery kojoj je povjeren posao izrade projekta. Unatoč lijepim vizualizacijama većina prisutnih imala je nešto drugačija mišljenja, ali i pitanja za investitore. Pa je tako spektar pitanja pokrio teme od materijala s kojma će novi put biti napravljen, do pošumljavanja ogoljene parcele, preko nivelacije treće ceste, pa sve do pristupne ceste koja bi trebala voditi na Bojićevu česticu, a pritom smo i saznali da je ovo već treći projekt koji se crta u posljednjih pet godina… Iako je rasprava u pojednim momentima otišla izvan teme, fokus na izmještanje puta ponovo se vratio kada je javno predstavljeno koliko bi stambenih jedinica te posljedično stanova i apartmana bilo izgrađeno. Odgovor je ponudio sam projektant koji je rekao da će na 9 i pol tisuća kvadrata površine biti izgrađeno osam kuća, od čega tri s jednim stanom, dok će ostale imati po tri stana i tri apartmana.

– Kad vidim da će ovdje biti osam zgradurina, uopće nisam za to da se put izmjesti, i svi ovdje nek se izjasnimo, zaključak je bio jednog od sudionika ove tribine nakon čega se pristupilo glasanju koje je, kako je istaknuo Kirigin, jedan od pokazatelja što Opatijci misle o betonizaciji i dugogodišnjem lošem odnosu prema prostoru i njegovom planiranju.

Mišljenje VMO Pobri predstavio je predsjednik Vilim Simone koji je pokušao opravdati izmještanje puta sa sigurnosnim razlozima u prometu s kojima se susreću njegovi sumještani no referat kojeg je pročitao nije naišao na neko odobravanje od strane prisutnih građana.

Vrijedi istaknuti da su primjedbe išle i u smjeru izgradnje novih škalina koje bi prema mišljenju prisutnih bile prestrme, dok je postojeći put građen na principu ‘par škalini, ravni podest’.

Dio rasprave pogledajte u priloženom video isječku…

Održana Javna Tribina: Odlučno Ne Izmještanju Povijesnog Štrkovog Puta

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank