FOTO/VIDEO Zvončarska smotra jubilarni 25. put ispunila centar Matulja tradicijom i punsim šušurom

Uzbudljiva i gromoglasna zvonjava matuljskih zvončarskih grupa, praćena i tuljenjem u rog, stvorila je uistinu fantastičan i teško opisiv osjećaj u centru mjesta, na najbolji način edstavivši okupljenoj publici – i svima koji su program pratili u prijenosu uživo putem portala Regionalne informativne mreže – duh izvorne tradicije koja je zaštićena i kao nematerijalna baština.

Na 25. Zvončarskoj smotri u Matuljima sudjelovali su, redom, Zvončari Vlahov breg – Korensko, Babe i Starčevi iz KUD-a Tena Đakovo, Munski zvončari, Sovinjski pusti, Crnoluški pesniki, Žejanski zvončari, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Kukuljanski zvončari, Brgujski zvončari, Vrbišće Šjeme iz Ilirske Bistrice, Frlanski zvončari, Grobnički dondolaši, Koranti iz Hajdina, Halubajski zvončari te Brežanski zvončari. UZ njih, predstavile su se i matuljske pusne skupine – Dječji vrtić Matulji, Udruga umirovljenika Matulji, karnevalska grupa Zijat, sost, tancat i pit te karnevalska grupa Vavek parićani.

Matulji – Više od tisuću zvončara te još toliko maškara prošlo je danas centrom Matulja, jer tradicija je dobro poznata: na Pusnu subotu slavi se Dan Općine Matulji, a toga dana održava se i Zvončarska smotra, koja je s ovogodišnjim izdanjem dosegla četvrt stoljeća održavanja.

Poseban „štih“ ovogodišnjoj jubilarnoj Zvončarskoj smotri u Matuljima dala je i činjenica da se održala u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji su Matulji jedno od „27 susjedstava“.

Pred početak povorke predstavljen je „park pokretnih maski“ nazvan „Pusni retrovizor“, u sklopu kojeg su na trgu ispred općinske zgrade izložene velike mobilne lutke, dio alegorijskih kola matuljskih maškaranih skupina u proteklim godinama. Nakon toga, održano je i otvorenje festivala susjedstva Matulji nazvanog „Zvona su spona“, u sklopu kojeg su snagu izvorne tradicije i čistih tradicijskih zvukova predstavile zvončarske grupe Općine Matulji i mali zvončari. Zajedno s matuljskim mićim maškarama slikali su se za „Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu“ 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Uzbudljiva i gromoglasna zvonjava matuljskih zvončarskih grupa, praćena i tuljenjem u rug, stvorila je uistinu fantastičan i teško opisiv osjećaj u centru mjesta, na najbolji način predstavivši okupljenoj publici – i svima koji su program pratili u prijenosu uživo putem portala Regionalne informativne mreže – duh izvorne tradicije koja je zaštićena i kao nematerijalna baština. Po završetku uvodnog programa, nastavila se Zvončarska smotra prema već ustaljenom rasporedu: otvorile su je miće maškare matuljskog dječjeg vrtića te pet maškaranih skupina koje su predstavile ovogodišnje maske, nakon čega je poznatom rutom prošlo 16 zvončarskih skupina iz Matulja, drugih dijelova Hrvatske te inozemstva. A prije svih njih, publiku su predstavile sve dosadašnje matuljske karnevalske kraljice i pratilje u društvu Meštra Tonija.

Da bi se nahranilo tisuće posjetitelja pobrinuli su se učenici Ugostiteljske škole koji su uz pomoć Luke Dančulovića pripremili „street food“ verzije popularnih zimskih specijaliteta, a za zabavu su zaduženi bili Funbox band, Pusna Lady Luna te Jože Veš Mašinov in prijatelji. Program su vodili Mario Lipošek Battifiaca i Nina Dukić, a u prijenosu Regionalne informativne mreže Borna Šmer.

Nakon završetka povorke, zabava se seli pod veliki šator na parkiralištu u Matuljima, gdje nastupaju Decibeli.

Zvončarska Smotra Jubilarni 25. Put Ispunila Centar Matulja Tradicijom I Punsim šušurom

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

UŽIVO!!!!! FOTO/VIDEO Matulji su danas u fokusu ljubitelja Pusta: Počela je jubilarna 25. Zvončarska smotra

error: Content is protected !!