FOTO: Završio jubilarni Liburnicon – slavljeničko izdanje nadmašilo očekivanja publike i organizatora @ Opatija

10_liburnicon_jubilarni_2015_opatija_subota_korado_korlevic_druzba_bijesnih_lisica

Jubilarni deseti festival fantastike i znanstvene fantastike ‘Liburnicon’ okupio je rekordan broj posjetitelja, te se računa kako je kroz tri dana programa u opatijsku osnovnu školu navratilo oko 1800 zainteresiranih posjetitelja. Kako je protekao ovogodišnji Liburnicon provjerite u dvije fotogalerije u nastavku teksta…

10_jubilarni_liburnicon_2015_1_dan_petak_opatija (26)_01

Opatija – Ove su nedjelje, u kasnim večernjim satima, organizatori naposlijetku zaključali vrata osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov” u Opatiji, i time označili kraj izrazito bogatog trodnevnog programa koji je obilježio ovogodišnji Festival Liburnicon.

– Kao i svake godine do sada, Liburnicon je u Opatiju doveo brojna ugledna znanstvena i umjetnička imena, tako da je glavna gošća ovogodišnjeg festivala bila poznata filmska umjetnica i stručnjakinja za vizualne efekte Klaudija Čermak. Radeći na brojnim uspješnim filmovima, poput “Troje”, “Gladijatora” i “Harry Pottera”, kao i na promocijskim materijalima za neke velike kompanije (Chrysler, Coca-cola, Sony), Klaudija Čermak je stekla vrijedna znanja i iskustva koja je kroz dvije iscrpne prezentacije podijelila s posjetiteljima festivala, istaknuo je Ivan Cerovac ispred udruge Kulturni front.

10_jubilarni_liburnicon_2015_1_dan_petak_opatija (53)_01

Uz prezentacije glavne gošće posebno se iskazao talk-show posvećen temi ‘Interstelarna putovanja’ koji je vodio poznati televizijski voditelj Krešimir Mišak, a u kojem su kao govornici sudjelovali čuveni astronom Korado Korlević i akademik Vladimir Paar. Uzavrelu je raspravu pratilo oko 200 motiviranih slušatelja, tako da se čak i školska sportska dvorana u kojoj se talk-show održavao činila premalom. Ista je dvorana do kraja napunjena dan kasnije, kada je Korado Korlević u samostalnom predavanju pojasnio neke od misterija vezanih uz Pluton i vanjski dio Sunčeva sustava (pogotovo uz neke od prirodnih satelita Urana i Neptuna), te objasnio zašto se danas sve više pažnja astronoma i istraživača okreće prema tim dijelovima Sunčevog sustava. Naravno, Liburnicon je ugostio i brojne druge ugledne predavače, poput mladog znanstvenika Svena Maričića koji je izložio osnove sadašnjosti i budućnost 3D printinga i docenta Davora Horvatića koji je kroz dva izlaganja objasnio osnove nuklearne fizike i pokazao zašto su tamna energija i materija toliko aktualne teme u znanstvenim krugovima. S promocijom prirodnih znanosti nastavili su i dobri i dugogodišnji prijatelji Liburnicona, Davor Jadrijević i Ivan Šimatović, a dok su područje društvenih znanosti i humanistike pokrili poznati književni kritičari Milena Benini i Marko Fančović.

liburnicon_2015_subota_popodne_igre_kripta_cosplay_opatija_3

– Zabavni program Liburnicona uključivao je brojne književne, filmske i glazbene kvizove, inovativne igre i natjecanja, kao i neke višefunkcionalne dodatke koji su značajno uljepšali atmosferu festivala – ‘Gypsy tent’, raskošan šator koji je već svojom pojavom privlačio pažnju i budio znatiželju, u kojem se uz nezaobilazni tarot moglo igrati atmosferski prilagođene društvene igre ili slušati prigodne priče, te ‘Maid cafe’, privlačno mjesto na kojem su posjetitelji mogli malo sjesti i odmoriti, popiti (besplatnu) kavu, naučiti ponešto o anime kulturi i podružiti se s članovima udruge Sumimasen, među kojima su se ipak najviše isticale tematski odjevene ‘konobarice’. Kao i svake godine, velika atrakcija Liburnicona bila je i bogato opremljena i uvijek puna soba za društvene igre, gdje su organizatori, zajedno s gostima i prijateljima, ponudili preko stotinu raznih društvenih stolnih igara, a tu su bili i volonteri koji su rado vodili posjetitelje kroz nove igre i prema potrebi objašnjavali pravila i način igre. Vanjski program su obilježila dva koncerta, prvo onaj grupe ‘Perunika’ koji su još privlačnijim učinile plesačice s vatrom, te koncert ‘Družbe bijesnih lisica’ koji je u Opatiju vratio malo žešće zvukove koji se, od nestanka ‘Barufa’, nažalost sve rjeđe čuju na ovim prostorima, napomenuo je Cerovac.

10_jubilarni_liburnicon_2015_1_dan_petak_opatija (12)_01

Jubilarni deseti festival fantastike i znanstvene fantastike ‘Liburnicon’ okupio je rekordan broj posjetitelja, te se računa kako je kroz tri dana programa u opatijsku osnovnu školu navratilo oko 1800 zainteresiranih posjetitelja.

– Iako je većina posjetitelja izvorno iz Primorsko-goranske županije, bitno je istaknuti da Liburnicon ima brojnu i dobro organiziranu publiku i iz drugih dijelova Hrvatske (pogotovo iz Istre i Zagreba, ali i iz Splita, Zadra, Samobora…), kao i iz inozemstva (velik broj posjetitelja odlazi iz Slovenije, a ima ih i iz Italije, Srbije, pa čak i iz zemalja Dalekog istoka), istaknuo je Cerovac.

Organizatori su izrazito zadovoljni ovogodišnjim festivalom, te njegov uspjeh i brojne pohvale posjetitelja vide kao potvrdu da je odluka o vraćanju festivala u školske prostore bila ispravna.

10_liburnicon_jubilarni_2015_opatija_subota_korado_korlevic_druzba_bijesnih_lisica_4

– Unatoč lošem vremenu i povremenim pljuskovima u petak smo imali rekordan broj posjetitelja, niti jedna točka programa nije kasnila (a kamo li da je otkazana), a atmosfera je bila izrazito ugodna i vesela. Subotu nas je dočekalo savršeno vrijeme, uz pomoć Old School Puba uspjeli smo osigurati dobru ugostiteljsku ponudu, a na krilima Koradova predavanja i pjesama ‘Družbe bijesnih lisica’ Liburnicon je ponovno poletio i nadmašio sva naša očekivanja. Velik interes publike i za nešto umjereniji program koji smo ponudili u nedjelju jasna nam je povratna informacija kako tri dana nisu previše vremena, te kako postoji veliki interes za teme i sadržaje koje Liburnicon nudi, a koji su toliko zanimljivi upravo zbog te savršene ravnoteže između ozbiljnog i zabavnog programa koju već godinama u školi postižemo, rezimirao je Cerovac.

Naravno, Liburnicon ne bi bio moguć bez potpore koju organizatori, Udruga za razvoj kulture mladih ‘Kulturni front’, prima od Grada Opatije, Festivala Opatija, Milenij hotela i brojnih drugih pokrovitelja i sponzora, kojima se ovom prilikom želimo još jednom zahvaliti na dugogodišnjoj podršci i uvažavanju. Uz njihovu podršku, te uz požrtvovan i predan rad oko 40 mladih volontera i 20 organizatora (koji također rade volonterski), Liburnicon ne može ne proći izvrsno.

FOTOGALERIJA: Liburnicon 2015. – Predavanja, igre, rođendanske torte i druženje obilježili drugi dan festivala @ Opatija

FOTOGALERIJA: Tisuću ljubitelja fantastike i znanstvene fantastike na prvoj večeri jubilarnog Liburnicona @ Opatija

Nikola Cvjetović / PodUčkn.net

error: Content is protected !!