Gervaisova komedija Duhi u lovranskom ruhu ove subote u Kinu Sloboda

Osim u predstavi publika će imati prilike poslužiti stručno izlaganje izv.prof.dr.sc. Vjekoslave Jurdane.

Vjekoslava Jurdana

Lovran – Glazbeno scenska predstava, tj. čakavska komedija na tekstove Drage Gervaisa – „Duhi“ održat će se ove subote, 16. studenog u 20 sati u Kinu Sloboda.

Predstava je preinaka Gervaisove komedije Duhi u lovranskom ruhu – ‘jušto onako kako se priliči jenemu malemu gradiću spod Učki kega je Gervais tako lepo opisal’ – a posvećena je 115. obljetnici rođenja Drage Gervaisa, 100. obljetnici njegova egzila iz rodne Liburnije, 90. obljetnici tiskanja njegove čakavske zbirke pjesama Čakavski stihovi.

Za ovu priliku okupljen je Ča-čakavski ansambl koji čine Marina Stanger, Kristina Kaplan Rukavina, Vjekoslava Jurdana, Zoran Josić i Marko Žele koji će osim glumačke role svoju ulogu imati i u Laurus ansamblu uz Mihalja Ivkovića, Emanuelu Mamić Lazarić, Vedrana Ružića i Edija Lazarića Jr.

– 1953. godine, Gervais je napisao svoju jedinu čakavsku komediju Duhi. Ona je praizvedena 29. studenoga 1953. godine u zagrebačkom kazalištu Komedija. Svoju riječku premijeru ta je komedija doživjela 29. siječnja 1954. godine. Gervais svoje likove smješta u ambijent istovjetan onome u svojoj ranoj poeziji. Tu su mala mjesta na Kvarneru (Bakar, Lovran, Volosko): more, valovi, kućice, i cesta, odnosno stepenice, noć, mesečina, san. Sve se vrti oko boca vina, sve je u pokretu, svi govore, pitaju. U potpunosti je postignuta burleskna atmosfera. Iz svega rečenog razvidno je kako je, sabravši fragmente vlastite poezije, Gervais gradio kazališni tekst kao mozaik komičnih prizora pa se ta komedija može u potpunosti interpretirati u svom poetskom kontekstu. U tom smislu Duhi su zapravo vesela igra, mnogo više nego komedija u autentičnom značenju toga literarnog termina. Stoga scenska realizacija Duha traži nadahnutu vještinu istraživanja mogućnosti kreiranja moderne predstave. Na tom tragu (re)kreirana je i predstava Duhi koja će biti prikazana u Lovranu 16. studenog 2019. godine. Slijedeći Gervaisovu postavku u prologu komedije da je pisana bez veleh pretencijoni i nekakoveh tendencijoni, čime upozorava na osnovnu kazališnu mudrost, prvu misao kazališta: zabaviti ljude, i ovo lovransko uprizorenje ostvaruje scensku adaptaciju u uprizorenju Duha da su literarno vrijedni dijelovi teksta (napuci i didaskalije) postali dramskim tkivom, koji s glazbenim dijelovima podcrtavaju lirski intencionalni naivizam djela. Glavna je odlika Duha u oblikovanju primorskoga kolorita, u njihovoj čakavštini, brzoj, i u stalno nadolazećem valu svojih rečeničnih intonacija i melodioznosti akcenta. Pa je glavna intencija u svemu tome i rečenica iz Prologa: Jedina naša žeja je da se nasmejete, onako od srca, stoji u najavi.

Osim u predstavi publika će imati prilike poslužiti stručno izlaganje izv.prof.dr.sc. Vjekoslave Jurdane. Druženje Gervaisu u čast održat će se u organizaciji udruge „Interval“ , Katedre čakavskog sabora Lovran i općine Lovran, u sklopu programa pravca 27. susjedstava Rijeka EPK 2020 susjedstvo Lovran.

error: Content is protected !!