Gradonačelnik Dujmić prekršio epidemiološke mjere: Večerao u Bevandi s francuskim veleposlanikom

Gradonačelnik Dujmić prekršio epidemiološke mjere: Večerao u Bevandi s francuskim veleposlanikom

Sama činjenica da je javna osoba, k tome čelnik grada, uhvaćena u ozbiljnom prekršaju – i to u vrijeme kada je fokus javnosti usmjeren upravo na mjere koje su prekršene – zadovoljila je prag važnosti informacije za njenu objavu...

Gradonačelnik Dujmić je poziv francuskog veleposlanika prihvatio, svjestan propisanih epidemioloških mjera kojih su se za vrijeme susreta svi pridržavali, procijenivši kako bi bilo vrlo neprimjereno odbiti poziv prvog čovjeka francuske diplomacije u Hrvatskoj“, stoji u odgovoru koji smo dobili od Grada Opatije.

Opatija – Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić prekršio je odluku Stožera Civilne zaštite kojom su propisane nužne epidemiološke mjere o ograničavanju okupljanja. Dujmić je, u pratnji supruge, prošle subote večerao u hotelu Bevanda u društvu francuskog veleposlanika Gaëla Françoisa Veyssiera i njegove supruge.

Kako gradonačelnik i supruga nisu bili gosti hotela, tako su postupili suprotno odluci od 18. prosinca kojom je zabranjen rad kafića i restorana. Iz toga su izostavljeni hoteli i kampovi „koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja“. Od čitatelja smo dobili i fotografiju večere gradonačelnika Dujmića i veleposlanika Veyssiera sa suprugama, a više informacija zatražili smo i od gradske uprave.

„Neprimjereno odbiti“

„Gradonačelnik Ivo Dujmić 9. je siječnja 2021. bio na neformalnom susretu s veleposlanikom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Gaëlom Françoisom Veyssierom, koji je boravio u Opatiji  sa suprugom i spomenutog dana bio gost Hotela Bevanda. Susret je održan u foajeu Hotela Bevanda. I gradonačelnik Dujmić je bio u pratnji supruge. Na inzistiranje francuskog veleposlanika pridružili su im se za stolom i konzumirali predjelo i desert, kao gosti veleposlanika Veyssiera i supruge. Gradonačelnik Dujmić nije koristio uslugu smještaja u Hotelu Bevanda.

Tema je susreta s francuskim veleposlanikom bila nastavak i intenziviranje međunarodne suradnje Opatije s Republikom Francuskom. Podsjećamo da su Opatiju posljednjih godina posjetila izaslanstva gradova Nice i Biarritza. Teme razgovora bile su kulturna razmjena, organizacija izložbi i drugih kulturnih zbivanja te organizacija tjedna francuske gastronomije u Opatiji. Zaključeno je da će, čim to prilike dozvole, u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu biti organiziran i službeni sastanak na kojem će se formalizirati navedene teme.

Gradonačelnik Dujmić je poziv francuskog veleposlanika prihvatio, svjestan propisanih epidemioloških mjera kojih su se za vrijeme susreta svi pridržavali, procijenivši kako bi bilo vrlo neprimjereno odbiti poziv prvog čovjeka francuske diplomacije u Hrvatskoj“, stoji u odgovoru koji smo dobili od Grada Opatije.

Viši standard za javne osobe

Nakon takvog objašnjenja, postavlja se pitanje je li trebalo uopće izvijestiti o ovoj situaciji. Vjerojatno će dio čitatelja zaključiti kako se radi o beznačajnom prekršaju, u razini brojnih sličnih „sitnih“ kršenja mjera kakva se svakodnevno događaju. Nema svatko mogućnost objedovanja u restoranima tijekom „lockdowna“, no rijetki su se ovih dana pridržavali pravila o privatnim okupljanjima kojima je smjelo prisustvovati najviše 10 osoba iz 2 domaćinstva. Jednako tako, vjerojatno bi i mnogi građani postupili slično gradonačelniku Dujmiću i prihvatili poziv prijatelja iz inozemstva ili poslovnog partnera koji bi bio gost hotela.

Međutim, sama činjenica da je javna osoba, k tome čelnik grada, uhvaćena u ozbiljnom prekršaju – i to u vrijeme kada je fokus javnosti usmjeren upravo na mjere koje su prekršene – zadovoljila je prag važnosti informacije za njenu objavu. Brojni građani voze iznad propisanih ograničenja ili pod utjecajem alkohola, no to ne opravdava javne osobe i političke dužnosnicke kada naprave sličan prekršaj. Za njih jednostavno vrijedi viša razina obveze pridržavanja propisa države koju predstavljaju.

Kažnjeni Lovranci

Pritom nije toliko važno u čijem je društvu bio gradonačelnik – odluka Stožera ne predviđa razlike ako se radi o državnim predstavnicima, poslovnim partnerima ili rođacima koje nismo vidjeli godinama. Nije važno bilo niti što je poziv inicirao francuski veleposlanik. Jednako tako Veyssiere je Dujmića mogao pozvati da zajedno opljačkaju benzinsku crpku. U oba slučaja, gradonačelnik je imao obavezu upozoriti veleposlanika da se radi o kršenju hrvatskih propisa i zahvaliti se na pozivu.

Uostalom, zbog sličnog prekraja – druženja s više od 10 osoba u zatvorenom prostoru – nedavno je jedan Lovranac dobio kaznu u visini od 5.000 kuna. I to prije nego što su na snagu stupile aktualne „najstrože“ mjere.

Ostavka europskog povjerenika

Da je tome tako, potvrđuju i slični slučajevi iz inozemstva. Upravo zbog kršenja epidemioloških mjera prilikom „nedozvoljene“ večere ostavku je dao europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan. Zbog istog druženja „nadrljao“ je i irski ministar poljoprivrede Dara Calleary, bez obzira što nakon te večere nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusa kod osoba koje su joj prisustvovale.

Novozelandski ministar zdravstva David Clark ostavku je dao jer je snimljek kada je izašao biciklirati za vrijeme „lockdowna“, a glavna zdravstvena savjetnica škotske vlade Catherine Calderwood jer je odlazila u vikendicu u vrijeme kada je postojala preporuka Škotima da ne putuju ako ne moraju.

Primjera je još mnogo, no hrvatski se političari ne drže istog standarda. Tako su nakon uhićenja Dragana Kovačevića isplivale informacije da su tijekom lockdowna brojni dužnosnici sudjelovali na druženjima u njegovom „klubu“. No, nakon toga nisu uslijedile ostavke niti isprike. Niti je hrvatska javnost na njima inzistirala.

To ne umanjuje točnost tvrdnje da zabrani dužnosnici imaju dužnost striktnijeg poštivanja zakonskih propisa od javnosti, a mediji imaju obavezu da izvijeste o svim onim situacijama kada je ta dužnost prekršena.

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net