Gradsko vijeće ukinulo prirez u Opatiji – Od 1. svibnja Opatijci neće plaćati ‘mrski namet’

Prema predstavljenoj računici, tako će osobi s 10.000 kuna brutto plaće – što je oko 7.100 kuna netto – godišnje ostati 720 kuna više u kućnom budžetu.

Opatija – Tri milijuna i 600 tisuća kuna više svake godine ostat će u “džepovima” Opatijaca, zahvaljujući današnjoj odluci Gradskog vijeća Grada Opatije, kojom je ukinut prirez porezu na dohodak.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili izmjene Odluke o porezima Grada Opatije, tako da od 1. svibnja iznos prireza od 7,5 posto neće biti “skidan” s plaća opatijskih građana. Prema predstavljenoj računici, tako će osobi s 10.000 kuna brutto plaće – što je oko 7.100 kuna netto – godišnje ostati 720 kuna više u kućnom budžetu.

Ove godine, zbog činjenice da se prirez ukida od 1. svibnja, gradski proračun tako će uprihodovati 2,7 milijuna kuna manje u ovoj godini. Tako je na posljednjoj sjednici u ovom mandatu donesena odluka koju je vijećnička većina tražila već nekoliko puta tijekom protekle četiri godine.

– Žao mi je da se ikada uveo ovaj namet. Živimo u društvu koje ima visoke poreze, gotovo polovinu plaće neki ljudi plaćaju kroz doprinose i poreze ovom društvu, koje ima nekvalitetan zdravstveni sustav, najgori pravosudni sustav u Europi, nekvalitetne javne usluge. A prirez je bio još jedno dodatno opterećenje na tu poreznu presiju. Ovaj porez nenamjenski se trošio i iza njega nije ostalo ništa, rekao je vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić.

 

error: Content is protected !!