Grgurić: Poticanom stanogradnjom i povoljnim najmom zadržat ćemo mlade ljude @ Matulji

– S ciljem da ih podupremo općina mora graditi stanove koje će po odrađenim kriterijima ponuditi za prodaju i najam. Prodaja po cijeni od 7.500 kuna i najam od 15 kuna po kvadratnom. Dakle, kupovina prosječnog dvosobnog stana stajati će oko 450.000 kuna (660.000 kuna sada), a najam 900 kn mjesečno, kazao je kandidat za načelnika Vedran Grgurić.

Matulji – Mnoge mlade obitelji koje žele svoj život zasnovati u Matuljima, često nailaze na ozbiljne prepreke, a to je nemogućnost rješavanja stambenog pitanja zbog rastućih cijena nekretnina. Rješenje tog problema na tiskovnoj su konferenciji predstavili Vedran Grgurić, kandidat za načelnika Matulja uime HDZ-a te kandidatkinje za zamjenice načelnika Iva Džaja i Ivana Bratović.

– Brojni mladi ljudi, na početku karijere i obiteljskog života, teško mogi sebi osigurati adekvatan „krov nad glavom“, jer nisu u mogućnosti kupiti stan po tržišnim cijenama koje se kreću u rasponu od 11 tisuća kuna po kvadratnom metru pa na više, kazala je Iva Džaja, kandidatkinja za zamjenicu načelnika Općine Matulji.

Općina Matulji iz godine u godinu u svom proračunu predviđa sredstva za poticajnu stanogradnju, pa je tako u prošloj godini predviđeno 990.000 kuna koja nisu realizirana, a za ovu i sljedeće dvije godine predviđeno je po 200.000 kuna godišnje.

– Jasno je da su ta sredstva u proračunu samo „reda radi“, jer dosad ništa nije napravljeno po pitanju poticane stanogradnje na matuljskom području, a godišnji iznosi koji su za to predviđeni apsolutno su nedostatni za ikakav ozbiljniji projekt ako znamo da izgradnja svakog novog kvadrata u prosjeku stoji oko 600 eura, kazala je Ivana Bratović, kandidatkinja za zamjenicu matuljskog načelnika.

Zbog takve situacije, smatraju kandidati, Matulji počinju gubiti mlade ljude, u najboljim godinama života, iako izgradnja stanova po POS-ovu modelu ne bi bio značajan trošak za proračun, a Matuljcima bi pružila priliku da osiguraju svoja „četiri zida“ po prihvatljivim cijenama.

– Naši sugrađani moraju osjetiti da žive u općini koja se brine za svoje sadašnje i buduće stanovnike. Moramo napraviti iskorak, pogotovo prema mladim obiteljima jer ih želimo zadržati u Matuljima i stvoriti im partnera u općinskoj upravi kako bi ovdje ostali živjeti. S ciljem da ih podupremo općina mora graditi stanove koje će po odrađenim kriterijima ponuditi za prodaju i najam. Prodaja po cijeni od 7.500 kuna i najam od 15 kuna po kvadratnom. Dakle, kupovina prosječnog dvosobnog stana stajati će oko 450.000 kuna (660.000 kuna sada), a najam 900 kn mjesečno, kazao je kandidat za načelnika Vedran Grgurić.

Poticana stanogradnja bit će prioritet u radu vijećnika i članova izvršne vlasti iz redova HDZ-a, a prvi korak bit će upućivanje javnog poziva svim građanima kako bi se ustanovio interes Matuljaca za ovakvu mjeru. Radi se o dugoročnom projektu, koji može sam sebe financirati, a u prve četiri godine planirana je izgradnja između 9 i 14 stanova, ovisno o interesu mještana.

– Općina mora sve ljude koji zadovoljavaju zadane kriterije na taj način zbrinuti. Važno je napomenuti da ovaj projekt neće opterećivati općinski proračun jer će općina na vlastitom terenu graditi stanove, a izgradnju financirati prodajom tih stanova, kazao je Grgurić, poručivši da je dolazak do nove nekretnine obiteljima i osobama do 45 godina starosti dodatno olakšan novim zakonskim prijedlogom koji je Vlada uputila na donošenje Saboru.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!