Ivan Cerovac objavio znanstvenu knjigu o epistemičkoj demokraciji i političkoj legitimnosti

Veliki nerazmjer u raspodjeli utjecaja u neformalnoj političkoj sferi, smatra Cerovac, ugrožava ne samo pravednost demokratskih procedura, već i njihovu sposobnost da donose kvalitetne odluke.

Opatija – Dr.sc. Ivan Cerovac, aktivist više opatijskih udruga i poslijedoktorand na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci nedavno je objavio svoju prvu znanstvenu knjigu, pod naslovom “Epistemic Democracy and Political Legitimacy”, odnosno “Epistemička demokracija i politička legitimnost”.

Izdavač knjige je prestižna međunarodna izdavačka kuća Palgrave Macmillan koja spada u najvišu kategoriju akademskog izdavaštva, a knjiga je dostupna putem njihovog web-shopa, kao i preko web-shopa partnerske izdavačke kuće Springer. Knjiga je pisana na engleskom jeziku, a predstavlja dopunjeno izdanje doktorata kojeg je Cerovac obranio na Sveučilištu u Trstu.

– Knjiga se bavi opravdanjem demokratskih procedura odlučivanja te razmatra kvalitete koje te procedure moraju imati kako bi mogle stvarati legitimne političke odluke. Za razliku od teorija koje se fokusiraju samo na pravednost procedura odlučivanja, a za pitanje legitimnosti zanemaruju ili potpuno ignoriraju kvalitetu odluka koje te procedure proizvode, kroz knjigu se zastupa ideja kako sposobnost procedure da donese kvalitetne (ispravne, dobre) odluke sačinjava značajan dio njezinog potencijala da stvara legitimne odluke. Značajan dio knjige bavi se stvaranjem ravnoteže između zahtjeva za pravednim sudjelovanjem svih građana (kroz jednaka prava sudjelovanja u izbornom procesu, kao glasači ili kandidati) u političkom odlučivanju i zahtjeva za što kvalitetnijim političkim odlukama, ističe Cerovac.

Poseban se i trenutno izrazito aktualan doprinos, koji su kroz recenzije i javne preporuke prepoznali i naglasili neki od vodećih znanstvenika u ovom području, sastoji u drugom dijelu knjige, gdje autor razmatra primjerenu ulogu stručnjaka u javnom odlučivanju (u demokratskim društvima), te probleme nejednake raspodjele političkog utjecaja u neformalnoj političkoj sferi (privatno vlasništvo nad velikim medijskim kućama koje oblikuju javno mnijenje, financiranje političkih stranaka i kampanja kroz velike i nerazmjerne donacije fizičkih i pravnih osoba, lobiranje…). Upravo ovaj veliki nerazmjer u raspodjeli utjecaja u neformalnoj političkoj sferi, smatra Cerovac, ugrožava ne samo pravednost demokratskih procedura, već i njihovu sposobnost da donose kvalitetne odluke.

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net