Izvještaji o financiranju kampanje u Opatiji: Ivo Dujmić potrošio dvostruko više od svih ostalih zajedno

Ivo Dujmić i njegova lista potrošili su gotovo 240 tisuća kuna u kampanji. Na dalekom drugom mjestu su SDP i Fernando Kirigin s oko 90 tisuća potrošenih kuna. Izvještaji otkrivaju i vezu između Ive Dujmića i Sanaderovog spin-doktora Ratka Mačeka za koju su iz Dujmićeve kampanje tvrdili da ne postoji…

Opatija – Izvještaji o financiranju kampanje za lokalne izbore u Opatiji otkrivaju brojne zanimljivosti. Prva stvar koja „upada u oči“ jest činjenica da je Ivo Dujmić potrošio dvostruko više sredstava od svih ostalih kandidata zajedno. Slična stvar dogodila se i kod lista za Gradsko vijeće, gdje upravo Dujmićeva lista uvjerljivo „vodi“ po potrošenim iznosima.

Prema tom izvještaju, koji se podnosi za razdoblje od 4. ožujka do 5. svibnja, Dujmić je za svoju gradonačelničku kampanju prikupio 160 tisuća kuna. Većinom se radi o donacijama od tvrtki povezanih s obitelji Dujmić, kao što su BWA, SOS Yachting i Plava voda, uz koje su izdašne donacije dali i tvrtka IGI d.o.o. koja je vlasnik restorana Ružmarin te Caramel d.o.o. koja je vlasnik popularne riječke kavane Cacao.

Od prikupljenih 160 tisuća kuna, Dujmić je potrošio nešto manje od 153 tisuće. Više od četvrtine otpalo je na oglase u Novom listu, kojem je plaćeno 40 tisuća kuna. Ostali veći iznosi su onaj za izradu propagandnog filma koji je Mateo Jurčić Videography naplatio oko 22 tisuće kuna te na usluge agencija. Čini se da su dvije osobe imale glavnu ulogu u kampanji – jedna je Zoran Pucarić, bivši suradnik Krešimira Macana, čijoj je tvrtki Vibe DVA isplaćeno 20 tisuća kuna, a druga je Dino Maček, sin kontroverznog Sanaderovog spin-doktora Ratka Mačeka. Mačekovoj tvrtki Digital Blockchain Dujmić je platio 25 tisuća kuna za vođenje društvenih mreža. Zanimljivo je istaknuti kako je Maček bio i ključna osoba u kampanji dokazivanja nevinosti Ivice Todorića putem – neobičnih video-uradaka!

Dujmićev protukandidat u drugom krugu, Fernando Kirigin, prikupio je bitno manje sredstava – ukupno 75 tisuća kuna. Zanimljivo je kako je najveći donator tvrtka Seifert & Bogolin čiji je suvlasnik Zoran Bogolin, trener NK Opatije. Bogolin ne krije podršku Kiriginu, pa se i pojavio u njegovom video-spotu kojim je najavljena izgradnja novog nogometnog stadiona. Njegova je tvrtka donirala 45 tisuća kuna. Drugi značajan donator je tvrtka Alvista iz Rijeke, čiji je direktor i vlasnik Igor Krmpotić. I Kirigin je značajan iznos prikupljenih sredstava uplatio Novom listu, ali otprilike triput manje od Dujmića, oko 15 tisuća kuna. Više od toga platio je samo Europlakatu, za oglase na vanjskim površinama, oko 25 tisuća kuna. Za digitalne usluge, odnosno oglašvanje na društvenim mrežama i Google sustavu, renomiranoj tvrtki Arbona platio je oko 6.500 kuna, a jednako toliko platio je i za emitiranje video-spota na Kanalu RI.

Ostalih četvero kandidata iz prvog kruga – Marko Ćorić, Neva Slani, Ante Štampalija i Alen Sršen – nisu prijavili prihode za kampanju. Od troškova, samo je Ćorić prijavio oko 2.500 kuna utrošenih za tiskarske usluge, dok su ostali, sudeći prema izvještaju, potrošili „nula kuna“. Naravno, s obzirom da se izvještaj podnosio za razdoblje do 5. svibnja, moguće je da je većina njihovih troškova nastala u kasnijem razdoblju, odnosno u preostalih desetak dana pred početak izborne šutnje.

Kada su u pitanju izborne liste za Gradsko vijeće, i ovdje uvljerljivo po potrošnji prednjači nezavisna lista Ive Dujmića. Prikupili su ukupno 87 tisuća kuna, a potrošili oko 1.500 kuna manje od tog iznosa. Najveći donator je aktualni dogradonačelnik Emil Priskić, koji je uložio 30.000 kuna u kampanju, dok je od fizičkih osoba značajnu donaciju u iznosu od 10.000 kuna dao i vlasnik Logiste Damir Krnić. Ono što je zanimljivo jest da je Dujmićevu kampanju financirala i tvrtka dotcom j.d.o.o. koja je izdavač portala RivijeraNews. Vlasnik tvrtke Domagoj Tramontana bio je i kandidat na Dujmićevoj listi. Ipak, nije bio u „minusu“ zbog ove donacije, jer dotcom je uplatio 1.000 kuna listi, a lista je za oglašavanje na portalu platila 2.800 kuna istoj tvrtki.

Najveći dio prikupljenog iznosa, oko 22.000 kuna, uplaćeno je Europlakatu za oglašavanje na javnim površinama, oko 8.500 kuna plaćeno je za oglašavanje u Novom listu, a tisuću kuna manje za spot na Kanalu RI. Otprilike jednak iznos dobila je tvrtka Vasanska d.o.o. za kategoriju „ostalih troškova“ (vjerojatno izradu tekstilnih materijala poput majica i maskica), dok je poznati opatijski fotograf Petar Kürschner svoje usluge naplatio 6.000 kuna preko ugovora o djelu.

Kada je u pitanju SDP, stranka je za listu za Gradsko vijeće prikupila ukupno 20.000 kuna, koje su donirali kandidati s liste. Potrošili su oko 15 tisuća kuna, najvećim dijelom na usluge Europlakata (oko 8.000 kuna) i pošte (oko 4.500 kuna).

Koalicija Kvarnerske inicijative i IDS-a nije navela donacije za kampanju, ali jest rashode. Potrošili su ukupno 21.500 kuna, od čega 8.500 na plakate, a oko 5.500 kuna na tiskane materijale. Još 3.000 kuna plaćeno je za oglašavanje na portalu PodUckun.net, a oko 2.000 kuna za oglašavanje u Novom listu.

Niti koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera nije navela prihode, ali jest rashode kampanje. Prema izvješću, potrošili su oko 28 tisuća kuna. Četvrtinu tog iznosa dobio je Andrija Rudić, marketinški savjetnik, kantautor i bivši gradonačelnik Kutine, najvjerojatnije za savjetovanje u kampanji. Oko 15 tisuća kuna potrošeno je na vanjsko oglašavanje, a ostatak su manji, pojedinačni troškovi.

Ostale liste nisu prijavile financiranje niti troškove u razdoblju kampanje do 5. svibnja, odnosno navele su kako su i prihodi i rashodi iznosili – nula kuna.

error: Content is protected !!