FOTO, VIDEO: Josipović i Tadić u Opatiji

Ivo Josipović i Boris Tadić

Ivo Josipović i Boris Tadić

Opatija – Nakon obavljenog ručka u restoranu Bevanda, Predsjednici su se obratili medijima. Zalažemo se za iste vrijednosni i za rješavanje svih otvorenih problema.
Razgovarali smo o svemu, optimistični smo i idemo zajedno prema EU, i upravo je to bio glavni motiv svih naših razgovora.
Nadamo se da će naši susreti u budućnosti biti češći i konstruktivniji i da će sva državna tijela, posebno vlade, aktivno raditi na napretku naših odnosa, zaključili su predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.
Na pitanje novinara dali je bilo riječi o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, Tadić i Josipović odgovorili su kako bi bilo dobro da se, ukoliko je to moguće, stvar riješi izvan suda, ali da se princip prava mora poštivati.
predsjednici_novinari
– Svi koji su počinili zločin moraju odgovarati, ali to ne znači da zemlje moraju biti taoci zločina – rekao je Tadić.
predsjednici_novinari1
Također, naglasio je kako on nema dileme da su srpski turisti u hrvatskoj dobrodošli. Dodao je i kako postoje mnoge predrasude koje se još trebaju razbiti. Pozvao je sve Hrvate da dođu u Srbiju. Sastanak su završili šalom. Kazali su kako je jedina stvar oko koje se nisu mogli dogovoriti je tko će pobijediti u Davis Cupu.
Dugo očekivani susret predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i njegovog srpskog kolege Borisa Tadića održao se je danas u Opatiji.
Brodom “Čista Velika” Hrvatske ratne mornarice, oko 12 i 30 sati, u Opatijsku luku doplovili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Po silasku s broda, Tadić se nagnuo s ruba obale i rekao “kada dođeš na more, moraš ga pogledati izbliza”.
O čemu će točno razgovarati tijekom radnog ručka bit će poznato u 15 sati, kada će obojica predsjednika dati izjave za novinare.
Na opatijskom mulu dočekao ih je gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić. Nakon protokolarnog fotografiranja, predsjednici su se prošetali su se opatijskim parkom, slikali ispred vile Angioline, a nakon toga su šetnjom preko Lida, produžili u restoran ”Bevanda” gdje će ručati.
Liburnija.net TV – Ivo Josipović i Boris Tadić @ Opatija

Neslužbeno doznajemo da su predsjednici većinu razgovora obavili na brodu.
presjednici_opatija-5
– Iz Ureda predsjednika za Index je potvrđeno da će se Ivo Josipović i Boris Tadić danas sastati u Opatiji. Kako doznajemo radi se o radnom neformalnom posjetu, a ne službenom, stoga će se susret održati u Opatiji, a ne u Zagrebu.
Za susret su želju izrazila oba predsjednika jer smatraju da je došlo do zastoja u odnosima dviju država. Kako je nešto kasnije priopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, dvojica predsjednika razgovarat će o unaprjeđenju hrvatsko-srpskih bilateralnih odnosa.
U podne će se iskrcati s broda “Čista Velika” Hrvatske ratne mornarice te krenuti na radni ručak za koji se očekuje da će trajati oko tri sata, prenosi Index.
Tadić će sletjeti na Krk, gdje će ga dočekati Josipović, a zatim će obojica brodom Hrvatske ratne mornarice stići do Opatije.
presjednici_opatija-1
presjednici_opatija-2
presjednici_opatija-3
presjednici_opatija-4
Nikola Cvjetović
Foto: David Kurti

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net