Kirigin i Slani: Gradonačelnik je odgovoran za širenje neugodnih mirisa iz baja na tržnici i Voloskom

Kirigin i Slani kazali su da postoji ne baš mali broj vlasnika nekretnina u Gradu Opatiji koji još nisu zadužili posude za odlaganje smeća, što je najverojatnije odgovor na pitanje tko i zašto odlaže vrećice s kućnim otpadom pored posuda građana koji su uredno zadužili svoje kante te pored koševa za smeće na obalnom putu i parkovima.

Opatija – Širenje intenzivnih neugodnih mirisa u pojedinim djelovima Opatije i Voloskom kao i stanje u Komunalcu bili su tema dvosatne rasprave vijećnika na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u srpnju. Brojna pitanja vijećnika i odgovori gradonačelnika, gradskih službi, direktora Komunalca te predsjednika Nadzornog odbora ukazala su na ozbiljno narušene odnose između gradonačelnika, Nadzornog odbora i Uprave Komunalca što je očito i uzrok širenja neugodnih mirisa u pojedinim djelovima Opatije te ovog stanja s odvozom smeća. Bila je to i tema današnje tiskovne konferencije koju su održali predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin (SDP) te vijećnica Neva Slani (Akcija mladih).

– Iz rasprave na sjednici Gradskog vijeća postalo je jasno da se za širenje intenzivnih neugodnih mirisa, pogotovo na lokaciji skloništa na parkiralištu iza opatijske tržnice kao i skloništa u Voloskom – Supilova obala, odgovornim smatra gradonačelnika koji je dozvolio nelegalno odlaganje pomija pojedinih restorana koje su glavni uzrok nesnosnom širenju neugodnih mirisa. Iako su za zbrinjavanje biorazgradivog otpada (ostaci povrća, voća, kore od od jaja, vrećice od čaja…) i otpada životinjskog podrijetla (ostaci mesa, ribe, iznutrice…) zadužene specijalizirane tvrtke jer je Zakonom strogo propisano da se takav otpad ne smije mješati s komunalnim otpadom – u Opatiji to je očito dozvoljeno. Unatoč činjenici da je Komunalac, što se kućnog otpada tiće, registriran isključivo za zbrinjavanje komunalnog otpada u slučaju navedenih lokacija bio je primoran, pretpostavljamo na poziv gradonačelnika, prikupljati i te pomije određenih opatijskih restorana kako bi se bar malo smanjio nesnosno širenje neugodnih mirisa, poručio je Kirigin.

Slani je istaknula kako se dogodila situacija da se u Opatiji takav otpad drži na gradskim površinama u neadekvatnim spremnicima, bez odgovarajućih ugovora koje valja sklopiti sa specijaliziranim tvrtkama.

– Rezultat toga je nesnosan smrad u vrijeme vrućina kao i mogućnost širenja zaraza, a za što se u javnosti često proziva – ni kriv ni dužan Komunalac. Grad bi ako želi zaista svima pomoći mogao to učiniti tako da pomogne u nabavi spremnika, odabiru zajedničkog pružatelja usluge za veći broj restorana i hotela, ili pružanju pomoći u zbrinjavanju biootpada kompostiranjem na licu mjesta, a koje ne bi širilo mirise, poručila je Slani.

Inače, nakon sjednice Gradskog vijeća sporne baje s pomijama na parkiralištu opatijske tržnice su maknute i sada odvezene kod crpne stanice na Slatinu, a u Voloskom su i dalje na istom mjestu.

– Smatramo da ako se želi pomoći vlasnicima opatijskih restorana onda se to nikako ne smije raditi na štetu ostalih građana kao u ovim slučajevima. Ako su ugostiteljima preskupe specijalizirane tvrtke za prikupljanje biorazgradivig otpada i otpada animalnog podrijetla onda je potrebno doregistrirati i financijski omogućiti Komunalacu obavljanje prikupljanja tih vrsta otpada pa ako treba i sufinancirati kroz gradski proračun krajnju cijenu odvoza kako bi restoranima bila povoljnija od trenutnih tržišnih cijena, rekao je Kirigin.

Podsjetio je i na kronologiju sporne odluke o “drugom odvozu”. Naime, vijećnici su krajem ljeta 2019. godine obavijestili gradonačelnika o velikom nezadovljstvu građana intenzitetom i načinom odvoza otpada što je za rezultat imalo širenje intenzivnih neugodnih mirisa u pojedinim djelovima Opatije kao i odlaganje kućnog smeća izvan predviđenih posuda po cijelom gradu.

– U 11. mjesecu prošle godine gradonačelnik je pred nas vijećnike izašao s prijedlogom nove, dorađene Odluke kojom se po novom njegovom prijedlogu na cijelom području Grada Opatije od travnja do studenog predviđa dva odvoza smeća tjedno. Što nam je predstavljeno kao rješenje svih problema koje su proteklo ljeto mučili naše građane. Na ovoj posljednjoj sjednici održanoj u srpnju ove godine mi vijećnici smo zamoljeni od strane uprave Komunalca da tu istu Odluku koju nam je predložio gradonačelnik stavimo van snage jer ju nije moguće sprovesti. Međutim, iz Komunalca su na to su upozoravali gradonačelnika još u listopadu prošle godine, dakle prije nego je predmetnu Odluku predložio gradskim vijećnicima na izglasavanje. Tako sada imamo na snazi Odluku koja se ne provodi jer ju nije moguće provesti, a na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća će se ista Odluka staviti van snage te ćemo opet biti točno na istom mjestu gdje smo bili pred godinu dana što je rezultat jako loše komunikacije na relaciji gradonačelnik – direktor Komunalca – Nadzorni odbor, a zbog čega ispaštaju naši građani što smatramo nedopustivim, rekao je Kirigin.

Slani je poručila kako je jedan od bitnih razloga nedostataka resursa nemogućnost nabave kamiona nužnih za funkcioniranje u segmentu usluge odvoza otpada.

– Pokazalo se da je i tu Grad Opatija ključan, s obzirom da nabave osporava Nadzorni odbor, gdje je glas „najveće težine“ onaj Grada Opatije, s obzirom na vlasnički udio. Usporedbe radi, većina komunalnih društava veličine Komunalca godišnje nabavlja barem jedan do dva velika kamiona za odvoz otpada. Radi se o skupim visokospecijaliziranim vozilima, koji omogućuju efikasno prikupljanje otpada, primjerice brzinom pražnjenja baji, dvostrukim komorama što omogućuje skladištenje dvije vrste otpada, prešama koje povećavaju količinu sadržaja kojeg mogu zaprimiti i slično. Nemogućnost nabave utječe na kvalitetu pružene usluge, odnosno kvalitetu života i u drugim jedinicama lokalne samouprave Liburnije, s obzirom da se nedostatak vozila „raspoređuje“ na sve korisnike. Pat-pozicija za Komunalac traje tri godine i gradonačelnik Dujmić morao je odavno djelovati u smjeru raspetljavanja ove krizne situacije, kazala je vijećnica.

Kirigin je dodao kako se tijekom rasprave razjasnilo da postoji ne baš mali broj vlasnika nekretnina u Gradu Opatiji koji još nisu zadužili posude za odlaganje smeća, što je najverojatnije odgovor na pitanje tko i zašto odlaže vrećice s kućnim otpadom pored posuda građana koji su uredno zadužili svoje kante te pored koševa za smeće na obalnom putu i parkovima.

– Činjenica je da je gradski nadzor i kontrola u potpunosti iz nekih razloga zakazao jer dok jedni uredno sve odlažu u svoje posude koje su zadužili i naravno sve to plaćaju, drugi rade što hoće i to besplatno na štetu kvalitete života građana i ugleda jednog turističkog grada, poručili su Kirigin i Slani, koja je dodala kako je Lovran taj problem suzbio i dovoljno je preuzeti njihovu praksu.

Članica Akcije mladih naglasila je kako se treba krenuti u realizaciju sortirnice i kompostane, i to zajedničke za Opatiju, Matulji, Lovran i Mošćeničku Dragu.

– Gradsko vijeće grada Opatije donijelo je odluku o stavljanju lokacije za kompostanu u prostorni plan, no nužan je dogovor navedenih jedinica lokalne samouprave. Pritom neka od jedinica lokalne samouprave treba dati prostor, a druga financijsku podršku nužnu za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša koji sufinancira projekte sortirnica i kompostana do čak 85% iznosa.  Lovran i Matulji imaju reciklažna dvorišta, no u Opatiji je ono ispalo bauk. Nužno je za funkcionalno, kulturno gospodarenje otpadom i može puno olakšati građanima. Kad smo već kod kulturnog i naprednog ophođenja kakvo Opatija zaslužuje – ulaganje u edukacije o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada i hands-on radionice o kompostiranju bilo bi beznačajno u odnosu na ono što se gradu može vratiti. Također, educirati građane o mogućnostima zbrinjavanja zelenog i krupnog otpada – većinom je jednostavnije i čak jeftinije pravilno zbrinuti kauč nego ga peljati na Učku. Cijena pružanja usluge prikupljanja i odvoza otpada će značajno rasti, u skladu s najavama, uslijed izmjena cjenika Marišćine. To nam treba biti jasni motiv za odvajanje od Marišćine i humanitarne sramote trovanja tamošnjeg stanovništva i prelazak na civiliziranije varijante koje uključuju navedeno sortiranje i kompostiranje otpada, a što će omogućiti i prodaju traženih izdvojenih sirovina koju sad nemamo. Potrebne odluke treba donositi odmah, a ne odgađati do novih izbora.

 

error: Content is protected !!