Komentar: Nakon mirnog i dugog toplog ljeta, vruća politička jesen donosi zaoštravanje odnosa i pripremu za nove izbore @ Opatija

Nezavidna situacija u kojoj praktički niti jedan (grado)načelnik nema (sigurnu) većinu u Vijeću sasvim sigurno, rezultirat će zategnutim odnosima između izvršne i parlamentarne vlasti, a lako moguće i novim izbornim procesima. U današnjem tekstu analiziramo situaciju u Opatiji, a uskoro nastavljamo s ostalim jedinicama lokalne samouprave na Liburniji.

Opatija – Temperature zraka padaju, vrelo ljeto smjenjuje kišna jesen, umjesto kratkih oblače se drugi rukavi, no skoru zamjenu godišnjih doba i prelazak iz opuštenog godišnjeg u napeti radni ritam ipak prati jedno područje u kojem bi se situacija mogla „zagrijati do usijanja“.

Riječ je, naravno, o liburnijskoj sceni, koju nakon mirnog, dugog toplog ljeta čeka napeta i vruća politička jesen. Nezavidna situacija u kojoj praktički niti jedan (grado)načelnik nema (sigurnu) većinu u Vijeću sasvim sigurno, rezultirat će zategnutim odnosima između izvršne i parlamentarne vlasti, a lako moguće i novim izbornim procesima.

Glavni kandidati za prijevremene izbore su Opatija i Matulji. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić nakon ponovnog izbora na ovu dužnost ni nakratko nije stao s (predizbornom) kampanjom – svakodnevna aktivnost na društvenim mrežema uz plaćene oglase, populistički potezi i obećanja koja dijeli kao zubari čokoladice, ali i očito nezadovoljstvo situacijom u kojoj u svojim rukama nema apsolutnu vlast indikator su da bi opatijski gradonačelnik, ukoliko procijeni da bi mu to moglo popraviti omjer snaga u trenutačno „neposlušnom“ Vijeću, vrlo lako mogao „sabotirati“ vlastiti proračun i poslati Opatijce na birališta. Bez većine u Vijeću, naime, Dujmić ne može kontrolirati dvije najvažnije poluge lokalne vlasti koje se često koriste za „rješavanje predizbornih dugova“ – jedna je proračun, a druga prostorni plan. Naravno, uvijek se može pronaći pokoje zaposlenje u gradskim tvrtkama i ustanovama, ili mjesto Nadzornim odborima s naknadama od tisuću ili dvije kuna, koji će možda zadovoljiti dio kadrova koji su iznijeli kampanju, no onaj presudni „support“ – financijski i logistički – načelno ipak ima nešto skuplje i manje „javne“ želje.

No, čini se da zasad situacija Dujmiću ne ide prema planu – osim što je Gradsko vijeće pokazalo da se može nositi s gradonačelnikovim populističkim „forama“ koje dobro zvuče, ali rijetko kome donose korist i pretvoriti ih u hvalevrijedne inicijative koje će obuhvatiti velik dio građana, šefa opatijske izvršne vlasti polako sustižu i „grijesi prošlosti“. Ponekad se radi o sukobima interesa koji su obilježili dosadašnju karijeru, a ponekad izjavama iz preizborne kampanje koje se nisu pokazale istinitima. Tome treba dodati i probleme s proračunom u kojem će ostati sve manje mjesta za „politiku široke ruke“ posebice ako vijećnička većina doista ispuni najave o ukidanju prireza da bi se dobila cjelokupna slika o ne baš blistavoj perspektivi za opatijskog gradonačelnika koji je suočen s „hamletovskim pitanjem“: inicirati izbore na zimu i iskoristiti „momentum“ nakon izbora koji su ga prometnuli u najpopularnijeg političara, ali uz velik rizik koji mu nose recentne afere ili pričekati i pokušati surađivati s Vijećem, uz punu svijest da čelnici vijećničke većine dobivaju sve više simpatija među građanima. Odnosno – ako se sada izbori čine kao rizik, za godinu dana mogli bi se činiti kao unaprijed izgubljena partija.

Naime, 2018. godina mogla bi biti prilično teška za izvršnu vlast koju očekuju neke nepopularne odluke. Zbog većih troškova novog sustava odvojenog prikupljanja otpada sasvim je izvjesno povećanje cijene komunalnih usluga odvoza smeća – vjerojatno ne u toj mjeri koja je zadesila Rijeku i njen „prsten“, no dovoljno da izazove nezadovoljstvo građana. Osim toga, treba očekivati i da će već u prvom kvartalu iduće godine doći do povećanje cijene vode, time i odvodnje, što će dodatno potaknuti bunt među građanima, bez obzira o koliko takvo povećanje cijene bilo (ne)opravdano. S druge strane, obećanja koja su dobro zvučala u kampanji, kao što je „parking u rukama gradske tvrtke“ mogla bi se u stvarnosti pokazati daleko od idealnih: pod čijom god upravom bila javna parkirališta, građani će plaćati iste cijene i iste kazne. Jedino što se može očekivati jest porast nezadovoljstva prema vladajućima: dok je dosad „beskrupulozni privatnik“ Liburnija Parking služio kao dobra meta za sve kritike i frustracije građana nezadovoljnih parkirnom politikom, odsad će adresa za pritužbe biti gradska tvrtka i javna uprava, personificirana prvenstveno gradonačelnikom. A uz mahnito zapošljavanje u tvrtki Opatija 21, realna je mogućnost da proračun uprihoduje čak i manje nego što je dobivao uz „nepovoljan ugovor“ s aktualnim koncesionarom.

Sve u svemu, s prvim hladnijim danima treba očekivati podizanje radne temperature među opatijskim političarima, dok svaka od dvije strane vlasti bude pokušavala ojačati svoju poziciju pred (ne)izvjesne prijevremene izbore.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!