KOMENTAR: Taktika ”spaljene zemlje” – Dujmić po treću kandidaturu kreće ratom protiv stranačkih drugova @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Božićni prijem 2016

Svjestan da se nalazi na ”tankom ledu” te da nema niti malo šanse da sada među ovakvim sastavom Gradskog odbora izbori priliku za novi mandat, Dujmić je odlučio igrati na ”sve ili ništa”, i ušao u izravan sukob sa čelništvom opatijskog ogranka i predsjednikom Viktorom Peršićem.

Opatija – Glavna bitka predstojećih izbora u Opatiji neće se voditi, kako se sada čini, između vlasti i oporbe, već unutar redova najveće vladajuće stranke – SDP-a, a kampanja je već počela sve češćim i snažnijim distanciranjem aktualnog gradonačelnika Ive Dujmića od svojih stranačkih drugova.

Naime, kada je na prošlim izborima od stranke ”zadužio” novu kandidaturu za gradonačelnika usprkos činjenici da su njegovi ”obiteljski odnosi” uspjeli poremetiti već praktički dogovoren ”pakt” s IDS-om, Dujmić je najavio kako će mu drugi mandat biti i posljednji, nakon čega će političke borbe prepustiti mlađim kadrovima.

Međutim, odličan rezultat na lokalnim izborima, na kojima je pobijedio u prvom krugu privukavši i niz glasača koji na izborima za Gradsko vijeće nisu ”zaokružili” SDP-om predvođenu koalicijsku listu. vjerojatno je promijenio njegov pogled na političku realnost, te je prvo kroz kuloare najavivši vlastiti povratak na poziciju predsjednika opatijskog SDP-a, a nakon negativne reakcije javnosti guranjem ”u vatru” svojih ”posrednika”, pokušao preuzeti vlast u gradskoj stranačkoj organizaciji te osigurati većinu u središnjem tijelu koje odlučuje o kandidatima – Gradskom odboru – kako bi ”kaparirao” i ”kartu” za treći mandat.

Kako u tome nije uspio, već je uvjerljivu većinu u Gradskom odboru odnijela ”mlađa struja” na čelu s ”novim-starim” predsjednikom Viktorom Peršićem, gradonačelnik Dujmić odlučio je svoju kandidaturu izboriti ”kontra” vlastitoj stranci. Tako je mandat proveo distancirajući se od čelništva SDP-a u Opatiji – što je vrhunac doživjelo u nedavnom medijskom istupu u kojem je izravno kritizirao rad stranke – i paralelno gradeći ”odstupnicu” za mogući pokušaj samostalnog izlaska na izbore.

Tako se generacijska podjela, osim u SDP-u, proširila i na druge stranke. U HNS-u, čini se, tranzicijski period ipak je završen prošlog mandata, kada je zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić predala stranačku vlast, ali zadržala kandidaturu za izvršnu vlast usprkos ambicijama mlađih članica. Takva situacija u ovom se izbornom ciklusu gotovo sigurno neće ponoviti, jer Gašparićka broji zadnje mjesece svog posljednjeg mandata, pa je u toj stranci Dujmić izgubio ”generacijskog saveznika”. U IDS-u je također došlo do ”smjene generacija” u kojoj je izgubio Dujmićev lojalni kolega i gradski vijećnik O’Brien Sclaunich, a usprkos novim pokušajima krajem ove godine, starijoj IDS-ovoj struji koja je sklona aktualnom gradonačelniku neće uspjeti pokušaj preuzimanja stranke pred lokalne izbore, uglavnom zbog protivljenja pulske središnjice. Tako je zasad jedini uspio ”puč” onaj u HSU-u, gdje je vlast preuzeo donedavni SDP-ov vijećnik Dušan Mušćo, kojeg se također smatra bliskim Dujmiću.

Ipak, podrška HSU-a neće biti dovoljna za osvajanje mandata, posebice zbog činjenice da su umirovljenici poznati po tome da žele biti uz vlast, neovisno o tome tko ju predstavljao, pa se fokus ”predkampanje” vratio na situaciju u SDP-u, gdje Dujmić agresivno ”paleći mostove” pokušava izlobirati još jednu centralnu poziciju na izbornom listiću.

Tako je prvo ”žrtvovao” Rajnu Miloš, a zatim se odrekao i Dušana Kotura, kojeg je postavio na svoj donedavni stolac u Nadzornom odboru Liburnia Riviera Hotela. Naime, kada je oporba prigovorila zbog tog imenovanja, Dujmić je ustvrdio kako je to ”odluka SDP-a”, da bi dobio vrlo oštar odgovor vijećnika i člana Gradskog odbora Danka Žitinića.

Svjestan da se nalazi na ”tankom ledu” te da nema niti malo šanse da sada među ovakvim sastavom Gradskog odbora izbori priliku za novi mandat, Dujmić je odlučio igrati na ”sve ili ništa”, i ušao u izravan sukob sa čelništvom opatijskog ogranka i predsjednikom Viktorom Peršićem. Tako ih je u razgovoru za Novi list optužio za loš rad, iako se rad stranke bazirao na to da mu pruža podršku u izvršnoj vlasti, te praktički najavio da će nakon izbora poraditi na tome da aktualno vodstvo smijeni i zamijeni lojalnim kadrovima.

Pozivom da se odluka prepusti cjeokupnom članstvu – kojih nije bilo prije četiri i osam godina kada je Gradski odbor kao kandidata postavio upravo njega – Dujmić pokušava potencirati jaz između vodstva i članstva stranke, a prozivkom (između redaka) da se radi o Milanovićevim ljudima koji zaslužuju čistku, trudi se ocrniti ih u očima županijskog vodstva koje je svoj politički ”raison d’etre” gradilo na sukobu s bivšim premijerom i predsjednikom SDP-a.

Hoće li Dujmićev makijavelistički plan ”upaliti” ili će Gradski odbor odoljeti pritiscima, saznat će se vrlo brzo, jer izbori se održavaju za manje od šest mjeseci, a čini se da je aktualni gradonačelnik čvrsto namjerio na njima se kandidirati.

Sa SDP-om ili bez njega…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!