Krah političke scene: Slijedi imenovanje povjerenika i priprema za prijevremene izbore @ Matulji

Sjednica razdora - Posljednja sjednica vijeća u 2015. godini

Sjednica razdora – Posljednja sjednica vijeća u 2015. godini

Matuljima sada slijedi imenovanje povjerenika koji će voditi općinu dok se ne konstituira nova vlast, no aktualnoj vladajućoj garnituri ne ide na ruku promjena u državnom vrhu, koja će vjerojatno rezultirati i imenovanjem osobe manje sklone socijaldemokratskoj opciji i partnerima.

Marin Klanac

Marin Klanac

Matulji – Napeta situacija u matuljskoj vladajućoj koaliciji došla je do ”točke pucanja”. Nakon što je na nedavnoj sjednici Vijeća načelnik Mario Ćiković povukao proračun jer su njegov prijedlog značajno izmijenili amandmani oporbe i HNS-a, jučer je ”razdor” unutar vladajuće koalicije koju su uz Ćikovićev SDP i HNS činili još i IDS te HSU i formaliziran tiskovnoj konferenciji istaknutih SDP-ovaca koji su poručili kako Matulji idu na prijevremene izbore

Scenarij je to koji su sve strane htjele izbjeći, budući da će izabranom načelniku i Vijeću ostati manje od godine dana rada prije redovnih izbora na proljeće 2017. godine. Stoga je nakon sjednice Vijeća slijedilo tjedan dana pregovaranja, no iako je i župan Zlatko Komadina u utorak ujutro izjavio kako očekuje da se dvije strane usuglase, do dogovora nije došlo.

Kako smo neslužbeno uspjeli doznati, zahtjev SDP-a bio je da HNS podrži ideju o privremenom financiranju koje bi trajalo prva tri mjeseca, za koje bi vrijeme proračun bio ”preslikan” iz ovogodišnjeg. Tijekom tog razdoblja usvojio bi se novi proračun, u kojem bi se našlo mjesta za HNS-ove amandmane, ali ne i za amandmane opozicijskih stranaka, naročito nezavisne liste kojoj je na čelu Željko Grbac, a koje su HNS-ovci podržali na prošloj sjednici.

Iz HNS-a su otkrili kako je ta stranka tražila da obje točke – i privremeno financiranje, i kasnije proračun – budu usvojene dogovorom svih vijećnika, odnosno da se stvori zajednički konsenzus svih političkih čimbenika u Matuljima, poštujući prioritete i uvažavajući aktualnu gospodarsku situaciju.

– Mi i dalje pozivamo da prevlada razum. Podržavamo privremeno financiranje, ali ne želimo biti puki dizači ruku. Želimo da se nađe neki minimum konsenzusa svih političkih stranaka, da se dalje ide u dogovoru, a ne da nam se nudi ”figa u džepu”, kazao je predsjednik HNS-a Marin Klanac, dodavši kako ne može HNS biti odgovoran za prijevremene izbore, jer proračun je povukao načelnik Mario Ćiković, koji snosi za to i odgovornost.

Željko Grbac

Željko Grbac

Na takve uvjete SDP-ovci nisu pristali, stoga su planovi da se do kraja godine eventualno ”ugura” još jedna sjednica Vijeća na kojoj bi se pokušala ”spasiti situacija” i izbjeći nove izbore – propali. Matuljima sada slijedi imenovanje povjerenika koji će voditi općinu dok se ne konstituira nova vlast, no aktualnoj vladajućoj garnituri ne ide na ruku promjena u državnom vrhu, koja će vjerojatno rezultirati i imenovanjem osobe manje sklone socijaldemokratskoj opciji i partnerima.

Željko Grbac, nezavisni vijećnik čiji su amandmani bili ”povod” za nove izbore, kazao je kako je sada kasno za pokušaj suradnje i kako su suradnju nudili od prvoga dana ovog saziva Vijeća.

– Pružili smo ruku, ali nismo naišli na odgovor, jer smo tražili dogovor i raspravu, a nismo se nudili na prodaju. Privremeno financiranje u ovoj situaciji bi bilo samo odlaganje neizbježnog na tri mjeseca, i kupovanje vremena. Imali smo tri godine za dogovor, a teško je vjerovati da bi netko tko je to čitavo vrijeme odbijao, sada u par dana promijenio mišljenje, objasnio je Grbac.

Prema njegovom viđenju, proračun koji je predložio načelnik Mario Ćiković nije bio realan, jer nije bio prilagođen aktualnom vremenu.

– Jedno su prioriteti koje su zacrtali u kampanji prije tri godine, ali treba znati da se od tada proračun smanjio za trećinu, pa se onda tome i prilagoditi. Suludo je bilo forsirati projekte koji se ne mogu završiti, objasnio je Grbac, kazavši da nitko nije protiv ideje Multimedijalnog centra, ali ne sada nego u neko bolje vrijeme. Za raspad koalicije okrivio je loše odnose SDP-a i HNS-a, odnosno manjak komunikacije među koalicijskim partnerima.

– To je kao u braku, treba uvijek održati komunikaciju i suradnju. A već i po sjednicama Vijeća bilo je jasno da u tom odnosu puno toga ne štima, odnosno da su se dvije strane počele razilaziti, zaključio je Grbac.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net