Kreditom do Miklavije i novih cesta @ Matulji

Vijećnici Općine Matulji prihvatili su kreditno zaduženje u visini od 16 milijuna kuna, kojim će se financiraju novi projekti, usprkos protivljenja dijela oporbe predvođenog PGS-om.

Matulji – Rekordni matuljski proračun iz prošle godine, ostvaren u visini od preko 100 milijuna kuna, dobio je ”ozbiljnu konkurenciju” u ovogodišnjem budžetu, koji je nakon usvojenih prvih izmjena s prošle sjednice narastao na 87 milijuna kuna. Povećanje je to od 25 milijuna kuna u odnosu na sredstva izglasana krajem prošle godine, a najveći dio odnosi se na kredit od 16 milijuna kuna, predviđen za otkup zemljišta u radnoj zoni Miklavija, izgradnju dvije nove ceste te tople veze između škole i dvorane.

– Odlukom Vlade pripala nam je Miklavija, no ne možemo ju dobiti u posjed dok ne isplatimo Hrvatskim šumama obeštećenje za izgubljenu drvnu masu. To je visok iznos, no kad potrebnih 11,5 milijuna kuna podijelimo s milijun i pol kvadrata zemljišta koje dobivamo, ispada da plaćamo otprilike jedan euro za kvadrat zemljišta, a u susjedstvu se ono cijeni na 60 eura po kvadratu, objasnio je načelnik Mario Ćiković.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Grbac, kazao je kako se o kupnji Miklavije trebalo razmišljati prije godinu dana, kada je to oporba predlagala i kada su postojala sredstva na računu.

– Ovaj kredit je polovica iznosa koji nam je ostao u Credo banci. Da nas se slušalo prije godinu dana, mogli smo imati sredstva za sve što vi tražite i za kupnju Gajanića i još bi nam i ostalo viška. Stoga s razlogom možemo sumnjati u ekonomsku sposobnost načelnika, njegova tima i savjetnika. Umjesto da od nas tražite da vam proračun složimo kao jednu veliku vreću šoldi iz koje možete uzeti kako vam se svidi, mi očekujemo od vas da uskladite prihode s dinamikom potrošnje, odnosno da kreditna sredstva uzimamo kako se koji projekt nađe pred realizacijom. Nismo protiv projekata, ali tražimo da se zadužujemo samo onoliko koliko nam je nužno potrebno, a to je sada samo za Miklaviju, kazao je Grbac.

PGS je stoga predložio amandman kojim bi se kredit umanjio za 1,2 milijuna kuna, a taj iznos ”skinuo” bi se sa stavke izgradnje tople veze za dvoranu, što su argumentirali tvrdnjom da nije izgledno da će se taj projekt realizirati ove godine, stoga će biti dovoljno ta sredstva ”redovnim putem” uvrstiti u proračun za sljedeću godinu. No, amandman nije prihvaćen, za razliku od proračuna i kreditnog zaduženja, koji je usvojen s glasovima vladajućih podržanih vijećnikom HDZ-a Radenkom Rubešom i vijećnicom IDS-a Almom Cvjetković.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net