Kružić: Imenovanje Krmpotić Kos za ravnateljicu muzeja je čisto političko uhljebljivanje @ Opatija

ARHIVA

Imenovanje gospođe Gabrijele Krmpotić Kos za v. d. ravnateljice je potpuni promašaj, čisti slučaj političkog uhljebljivanja koji će se proučavati u udžbenicima. Pozivam vas da ne okrećemo leđa, da ne zabijamo glavu u pijesak. Otvoreno pitanje – hoćemo li smijeniti ravnateljicu, pitao je Kružić opatijskog gradonačelnika.

Opatija – Burnu reakciju vijećnika Unije Kvarnera Vedrana Kružića izazvala je rasprava o stanju u Hrvatskom muzeju turizma na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije. Vijećnica nezavisne liste Ive Dujmića Aleksandra Tramontana postavila je gradonačelniku Dujmiću pitanje o tekstovima u medijima koji su se bavili mobbingom u toj ustanovi, kazavši kako je se dugo bavila problemom mobbinga te kako takvi tekstovi ne idu na čast Opatije kao grada turizma.

– Treba spustiti tenzije, treba razgovarati. Kad je Hrvatski muzej turizma u pitanju, već godinama imamo probleme u njemu. Svaki put kad se imenuje novi ravnatelj, imamo prijave. Žao mi je što je gospođa Babić dala otkaz, ne želi više raditi, o ovoj situaciji ja sam razgovarao s djelatnicima, a uskoro mi predstoji razgovor s novom ravnateljicom. Kad dobijem jasnu sliku, razgovarat ću s ministricom kulture, uvjeren sam da ćemo donijeti najbolju odluku u korist svih naših građana i ustanove. Ako dokazi o mobbingu dođu na moj stol, onda ćemo razgovarati, odgovorio je Dujmić, a Tramontana kazala kako je odgovorom zadovoljna.

Kružić je kazao kako on sam nije zadovoljan s odgovorom objasnivši da ga je nekoliko novinara prozvalo “da sam u ovoj vijećnici zajedno s vama inzistirao na gašenju muzeja turizma i da se na taj način prijetilo djelatnicima u muzeju i da je to jedan od povoda otkaza gospođe Babić”.

– Kad smo razgovarali o KTC-u, razgovarali smo o higijeni poslovanja u svim institucijama, da svaka daje jedan ozbiljan izvještaj o poslovanju. Moj glas ćete uvijek imati kada predložite nešto u Vijeću što ide na unapređenje rada HMT-a, na njegovu modernizaciju, uvođenje multimedijalne tehnologije… No, sada govorimo o nečemu sasvim drugome. Imenovanje gospođe Gabrijele Krmpotić Kos za v. d. ravnateljice je potpuni promašaj, čisti slučaj političkog uhljebljivanja koji će se proučavati u udžbenicima. Ako pogledate tekstove koji su objavljivani o njenom radu u drugim ustanovama (https://poduckun.net/gabrijela-krmpotic-kos-imenovana-novom-v-d-ravnateljice-hrvatskog-muzeja-turizma-opatija/), vidjet ćete da ovo u Opatiji nije izoliran slučaj. Pozivam vas da ne okrećemo leđa, da ne zabijamo glavu u pijesak. Otvoreno pitanje – hoćemo li smijeniti ravnateljicu, pitao je Kružić opatijskog gradonačelnika.

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić objasnio je kako Grad Opatija nema mogućnost smjene ravnateljice jer o tome odlučuje Ministarstvo turizma, ali da mogu inicirati taj proces te kako pretpostavlja da je Kružićevo pitanje išlo u tom smjeru. Ipak, gradonačelnik Dujmić nije dao konkretan odgovor.

– U potpunosti se s vama slažem, ne znam gdje smo razgovarali o gašenju muzeja turizma. Dosta više tih spletki i laži. Ne možemo se stalno braniti od tih izmišljotina. Slažem se s vama, nikad ranije nisam mogao za ravnatelja predložiti nekoga, uvijek je politika rekla svoje. Ali prvi puta sam imao mogućnost s ministricom razgovarati otvoreno i da gledamo što ćemo napraviti. Imam sugovornika i otvorena vrata u Ministarstvu. Nemojmo odmah suditi i galamiti, nemojmo unaprijed prejudicirati, kazao je Dujmić.

Priliku da odgovori dobila je i v. d. ravnateljice Gabrijela Krmpotić Kos.

– Vidjela sam da gospođa Babić daje izjave nakon što je dala otkaz, a od mog dolaska 7. srpnja radila je ukupno 39 dana. Kad sam preuzela instituciju, zaposlenici su išli na GO i bolovanja, imala sam malo komunikacije s djelatnicima. Žao mi je da se distribuiraju netočne informacije – gospođa Babić trebala je meni kao ravnateljici predati sve administrativne lozinke i prestati koristiti službenu e-mail adresu. Ja kao ravnateljica i dalje nisam administrator web stranice niti službenog e-maila muzeja. U muzeju radimo izvrsno, radimo odličan posao i svi su uključeni u radne procese. Mi itekako radimo i to svakodnevno, kazala je Krmpotić Kos, naglasivši kako svakodnevno na posao putuje iz Zagreba te kako se neće više baviti aferama nego će to prepustiti odvjetnicima.

No, vrlo je vjerojatno da će se Gradsko vijeće ubrzo ponovo baviti Hrvatskim muzejom turizma, jer je predsjednik Kluba vijećnika vladajuće većine Fernando Kirigin predložio da se toj temi posveti posebna točka na idućoj sjednici Vijeća.

– O muzeju se povlači puno priča u javnosti, od zapošljavanja bez natječaja, preko povlačenja kaznenih prijava protiv nekih ljudi kako bi mogli konkurirati za ravnateljsko mjesto. Ne kažem da je sve to istina, ali svakako o tome treba prodiskutirati, kazao je Kirigin.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!