Laureati Turak, Nemec i Čačić: Na prigodnoj svečanosti povodom Dana Grada uručene gradske nagrade @ Kastav

Zvonko Turak

U zahvali na nedavnoj svečanosti, vidno emotivni Turak kazao je da je to ”veli dan i velo priznanje mojoj ljubavi za Kastavštinu, moje življenje, moj grad” te se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli, a osobito svojoj obitelji.

Kastav – Dobitnici nagrada Grada Kastva Zvonko Turak kao laureat nagrade za životno djelo te Ivica Nemec i Željka Čačić kao osobe nagrađene godišnjim nagradama bili su centralne ”zvijezde” svečanosti održane povodom Dana Grada Kastva na kojoj su im nagrade i službeno uručene.

Turak je, prema ocjeni Gradskog vijeća, zaslužioe ovu priznanje za svoj izniman doprinos razvoju kulture i očuvanju jezika i običaja Kastva i Kastavštine. Najznačajniji dio njegovog golemog opusa objedinjen je u lani objavljenoj knjizi ”Va Kastav gren sad svoj”, u kojoj se našla i neslužbena kastavska himna ”Frane Merikan”, ali i brojne na MIK-u nagrađivane pjesme. U zbirci, podijeljenoj na pet ciklusa (MIK, Klapske pjesme, Uglazbljene pjesme, Pjesme za dušu i Pusni rog se oglasil), nalazi se 127 pjesama.

U zahvali na nedavnoj svečanosti, vidno emotivni Turak kazao je da je to ”veli dan i velo priznanje mojoj ljubavi za Kastavštinu, moje življenje, moj grad” te se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli, a osobito svojoj obitelji.

Ivica Nemec jedan je od osinivača Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, a godišnju nagradu Grada Kastva zaslužio je dugogodišnjim neumornim radom na boljitku i promociji Kastva te očuvanju baštine – uz vino, posvećen je bio i istraživanju kastavske povijesti i kulture, ali i aktivan u udruzi Armunika.

Željka Čačić, profesorica povijesti iz Osnovne škole Milana Brozovića Kastav, godišnju nagradu zaslužila je za doprinos izvannastavnim aktivnostima, razvoju dječjeg stvaralaštva te promociji zavičajne povijesti. U školi je pokrenula projekt Preživjeli zatočenici logora, s kojim je povezan i dokumentarni film ”S druge strane žice” koji govori o preživjelim zatočenicima logora u Drugom svjetskom ratu.

Ova svečanost bila je vjerojatno i posljednja javna dužnost donedavnog gradonačelnika Ivice Lukanovića koji mandat prepušta Mateju Mostarcu kojem je zaželio puno uspjeha u radu, zahvalivši pritom svima koji su tijekom dva mandata pomogli u ostvarenju gradskih ciljeva, a novom gradonačelniku Mateju Mostarcu poželio puno uspjeha.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!