Liburnija i dalje diše lijevo – Preferencijalni glasovi uglavnom otišli lokalnim imenima

izbori_glasanja

Koalicija SDP-a osvajala je gotovo svaki drugi glas stanovnika Liburnije, dok se HDZ vrtio oko 10-15 posto, osim u Kastvu gdje su osvojili više od 20 posto glasova.

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić

Opatija, Matulji, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga – Neizvjesnost koja vlada na nacionalnom razinom nakon objave prvih neslužbenih rezultata parlamentarnih izbora, ne može se preslikati na liburnijsko područje, koje spada među ”ljevije” predjele ionako lijeve 8. izborne jedinice.

Opatijci su tako gotovo svaki drugi glas prepustili koaliciji Hrvatska raste, koja je osvojila 45 posto glasova pa u kombinaciji s 10,5 posto koalicije IDS-PGS-RI donedavna vladajuća ”klika” ima komotnu natpolovičnu većinu. Na drugom mjestu je HDZ-ova Domoljubna koalicija sa 22 posto glasova, dok je prije IDS-ove ekipe, na treće mjesto s 12 posto glasova birača ”uletio” Most u koaliciji s Liburnijskom strankom, čiji je predsjednik Nikica Pažin prikupio gotovo svaki treći glas ove liste.

Ispod petpostotnog praga ostao je Živi zid s 4 posto glasova, kao i koalicija Milana Bandića i Damira Kajina te i nacionalno neuspješna Uspješna Hrvatska i ORaH koji su, svatko za sebe, prikupili nešto ispod 3 posto glasova. Može iznenaditi relativno slab rezultat Akcije mladih, stranke s ”lokalnim” korijenima, od svega 1,5 posto, na čijoj su listi najuspješniji bili David Kurti sa 17 posto, te Robert Kurelić s 15,5 posto preferencijalnih glasova.

Nikica Pažin

Nikica Pažin

U Matuljima, pobjeda dosadašnjih vladajućih stranaka još je i izrazitija, jer zajedno imaju gotovo 60 posto glasova, od čega 48 pripada SDP-u s partnerima, a ostatak regionalnim snagama predvođenima IDS-om. Drugoplasirani HDZ prikupio je 14 posto glasova, a tri posto manje četvrtoplasirani Most na čijoj su listi po preferencijalnim glasovima najjači bili Ines Strenja Linić s 22 posto te Nikica Pažin s 10 posto. Za lokalne izbore može biti važan podatak da je Živi zid za par promila prešao prag od 5 posto, za razliku od ORaH-a, Bandićevaca i Uspješne Hrvatske koji su ostali između 2,2 i 2,5 posto glasova, te Akcije mladih koja je skupila 1,3 posto glasova. David Kurti, čini se, popularan je i u Matuljima gdje je skupio 8,7 posto preferencijalnih glasova, jednako koliko i Igor Puž.

Gotovo identičan raspored glasova među glavnim opcijama bio je i u Lovranu – SDP-u s parterima pripalo je 48 posto, HDZ-u s partnerima 14,5, a prag su prešli IDS, PGS i Lista za Rijeku s 12 posto te Most s 10 posto, uz 17 posto preferencijalnih glasova za Nikicu Pažina te 16 posto za Ines Strenju Linić. Ispod crte ostali su Živi zid s 4,8 posto, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti s 3,1 posto, Josipovićeva Naprijed Hrvatska u koaliciji s Reformistima s 2,9 posto, ORaH s 2 posto, ali i Akcija mladih – stranka iz koje dolazi aktualni načelnik Lovrana Alan Sanković, s 1,8 posto. Sanković barem može biti zadovoljan popularnošću među lokalnim simpatizerima, jer osvojio je 33,3 posto preferencijalnih glasova, dok je 22 posto osvojila Sanja Slavić.

Alan Sanković

Alan Sanković

Najljeviji su bili Dražani, gdje HDZ nije stigao do drugog mjesta – SDP s partnerima osvojio je gotovo svaki drugi glas, IDS i regionalisti dodali su još 15 posto, a HDZ se morao zadovoljiti s trećim mjestom, osvojenim s manje od 9,5 posto glasova, gotovo na razini Mosta koji je skupio devet posto, najviše zahvaljujući Pažinu kojemu je pripao svaki 5. preferencijalni glas ove liste. Slijede Živi zid s 4,8 posto, Bandićeva stranka s 3,9 posto, ORaH s 2,7 posto, zatim A-HSP s 1,2 posto, Uspješna Hrvatska s 1,2 posto te Akcija mladih koja je skupila manje od 1 posto glasova – konkretnom brojkom, ukupno 8.

Kastav pripada 7. izbornoj jedinici, ali diše slično kao i ostatak Liburnije. Najuspješniji su SDP-ovi kadrovi, s 47 posto ukupnih glasova kastavskih birača, među kojima ih je većina preferencijalno zaokružila Milanku Opačić koja je skupila 28 posto preferencijalnih glasova, zatim Nenada Stazića i Marka Borasa Mandića koji su zaslužili po 10 posto glasova birača koalicije Hrvatska raste. HDZ je s partnerima na 2. mjestu prikupio 21 posto, a Most 15 posto dok je Živom zidu preostalo 6 posto. IDS, PGS i Lista za Rijeku nisu se natjecali u ovoj izbornoj jedinici, pa je na 5. mjestu prema izboru birača ostao ORaH s 3 posto glasova, Bandićeva stranka s 2,2 posto i Akcija mladih s 1,5 posto.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!