Lidija Lijić i Vitomir Maričić kreću na novi pohod na svjetski rekord u ronjenju: Thalassotherapija ih priprema za Himalaju @ Opatija

Ove godine obilježava se i 60 godina ustanove Thalassotherapia Opatija, a tim povodom postavljena je i izložba na kojoj su predstavljeni rekviziti sportaša koji su ovdje odradili pripreme ili preglede.

Opatija – Ekspedicija „Freedive 2017 Himalaya“ u sklopu koje će naši proslavljeni ronioci Lidija Lijić i Vitomir Maričić na masivu Annapurna u Nepalu pokušati oboriti svjetski rekord u ronjenju na dah i upisati se u Guinessovu knjigu rekorda predstavljena je jučer u specijalnoj bolnici Thalassotherapia Opatija gdje je dvojac odradio pripreme za ovaj zahtjevni sportski poduhvat.

– Dosadašnji rekord je zaron u trajanju od 2 minute na nadmorskoj visini od 4.900 metara, a siguran sam da Lidija i ja možemo ostvariti bolji rezultat. U ovom trenutku, prema svojim uspjesima, spadamo među pet najboljih ronioca na svijetu, a dosadašnji postavljači rekorda u trenutku postavljanja nisu bili u „top 20“, kazao je Maričić, poručivši da ekspedicija na put kreće 31. listopada te da očekuju da će desetak dana nakon polaska stići do jezera predviđenog za obaranje rekorda, na visini od oko 5.000 metara nadmorske visine. Također, imaju i drugu varijantu, u slučaju da prvo jezero bude zamrznuto, na nešto višoj nadmorskoj visini.

Ravnatelj ustanove Viktor Peršić kazao je kako Thalassotherapia Opatija dugi niz godina uspješno surađuje sa sportašima i sportskim klubovima iz cijele Hrvatske, a moderna medicinska oprema i posebno educirano osoblje omogućuje da sportašima pruži najbolju zdravstvenu skrb.

– Ove godine obilježavamo 60 godina Thalassotherapije Opatija, a tim povodom otvaramo izložbu gdje su predstavljeni poznati sportaši koji su boravili u našoj ustanovi, moći ćete pogledati fotografije, ali i predmete koje su nam darovali za ovu prigodu, kazao je Peršić, istaknuvši da su među sportašima tenisač Ivan Ljubičić, nogometaši HNK Rijeka, karatistica Jelena Kovačević…

Naravno, zastupljeni su i Lidija Lijić i Vitomir Maričić, freedive ronioci koji su već bili na pripremama u Thalassotherapiji Opatija, prije obaranja Guinness rekorda u ronjenju na dah ispod leda – projekt Arctic Breath 2017. Ovog puta, dio ekspecije na Himalaju bit će liječnik Thalassotherapije Viktor Ivaniš koji će se brinuti o zdravstvenom stanju ekipe.

– Najveći problem bit će visinska bolest na koju su najosjetljiviji mozak i pluća, a čijem razvijanju mogu pogodovati visina i brzina uspona, umor, niske temperature… Zanimljivo je da fizička priprema neće utjecati na „toleranciju“ na ovu bolest. Dodatni otežavajući čimbenici kod realizacije ovog zahtjevnog sportskog projekta su niske temperature vode u jezeru koja se kreće oko 2 stupnja Celzija, ali i činjenica da će koncentracija kisika u zraku biti svega oko 10 posto, dakle više nego dvostruko manje od uobičajenih 21 posto, kazao je Ivaniš.

Ipak, on neće biti prvi zaposlenik Thalassotherapije na Himalaji, jer ga je pretekla matuljska alpinistica Darja Bostjančić, inače sestra zaposlena u ovoj ustanovi od 2004. godine, koja je jučer dala podršku kolegama.

– Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, ali ovo je kvalitetna ekipa s ispravnim stavom o planini, dobro su se pripremili i mislim da će uspjeti u svom naumu, kazala je Bostjančić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!