Međunarodna godina šuma @ Park prirode Učka

liburnijanet_park_prirode_ucka_izlozba…ovu je godina, rezolucijom Ujedinjenih naroda, posvećena šumama…
…povodom toga, i u PP Učka održat će se brojne edukativne akcije…

Učka – Možda niste znali, ali u Doba vodenjaka (koje počinje 2012. godine) uvest će nas doba šuma. Naime, 2011. godina proglašena je Međunarodnom godinom šuma Rezolucijom Generalne skupštine UN-a broj 61/193, što znači da se sve države članice pozivaju da tijekom godine u koju smo upravo zakoračili na međunarodnoj i nacionalnoj razini sudjeluju i organiziraju niz događanja i aktivnosti kojima bi se obilježila Međunarodna godina šuma, a sve zajedno s ciljem širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju cijelom planetu te svim segmentima čovjekova života.
Prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma veliki naglasak se mora dati održivom gospodarenju šumama kao potrebnom temelju svih ljudskih aktivnosti.

Liburnija.net: Pogled s Učke...

Liburnija.net: Pogled s Učke...


U taj plan uključila se i Javna ustanova PP Učka. Šumska staništa na području Parka prirode Učka su najbrojnija te pokrivaju preko 70% ukupne površine Parka, a u njima živi veliki broj ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.
Najupečatljivija osobitost Učke i Ćićarije u prirodoznanstvenom pogledu svakako je pojavljivanje bukovih šuma u vršnim dijelovima, iznad 800 m, koje nisu u kontinuitetu povezane s ostatkom bukovih šuma u primorskom nizu Dinarskih planina te strše kao izdvojeni otoci iznad submediteranskog područja.
– Javna ustanova ”Park prirode Učka” tijekom 2011. godine tradicionalno će edukativnim akcijama i programima namijenjenim javnosti i korisnicima prostora obilježiti datume važne za zaštitu prirode i okoliša, uključujući i Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja 2011.), s ciljem podizanja svijesti ljudi o potrebitosti očuvanja prirode, kao i popularizacije zaštićenog područja, poručili su iz najpoznatije ustanove za zaštitu prirode na našem području.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!